Burun Ameliyatı Sonrası Grip Olmak: Rinoplasti Sonrası Süreç

Eklenme Tarihi: 12/22/2023

Burun ameliyatı hassas bir cerrahi prosedürdür. Bu işlemi yaptırmayı düşünüyorsanız, süreçle ilgili merak ettiğiniz konular olabilir. Rinoplasti sonrası grip olursam ne olur diye düşünüyor olabilirsiniz.

 

Burnunuza yeni bir görünüm kazandırmak ve belki de rahat nefes alıp verebilmek için rinoplasti ile ilgileniyorsunuz. Burun operasyonları ile ilgili yaptığınız araştırmalarda iyileşme döneminin ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Bireylerin süreçteki en büyük endişelerinden birisi grip veya nezle olmaktır. Hatta bununla karşılaşmamak adına burun estetiği uygulamaları çoğunlukla yaz aylarında tercih edilir. 

Burun Ameliyatı Sonrasında Grip Olma: Risk Faktörleri

 

Eğer burun ameliyatınızı yeni olduysanız, böylesi nispeten hafif bir hastalığın sizin için çevrenizdekilere kıyasla daha zorlu olabileceğini bilirsiniz. Operasyondan hemen sonra akıntı ve kanamalarınız olabilir. Grip olmanız, ameliyat bölgenizde ufak zorluklara neden olabilir. Ancak grip olmaktan korkmanıza gerek yok. Başarılı bir burun estetiği, kolaylıkla sağlıklı bir nekahet süreciyle tamamlanabilir. Yani yalnızca tedbirli olmanız ve biraz özenli davranmanız yeterlidir. Prof. Dr. Selçuk İnanlı, bu tür durumlara karşı hastalarına tüm rinoplasti süreciyle ilgili detaylı bilgi veriyor. 

Burun ameliyatınız sonrasında grip olma riskiniz, cerrahi bir müdahale sonrasında bağışıklık sisteminizin geçici olarak zayıflamasıyla ilişkilidir.  Risk faktörlerini anlamanız ve uygun önlemleri almanız gereklidir. İyileşme döneminde, operasyon bölgenizde gerçekleşen yara iyileşme süreci sırasında hava yolu ile mikrop bulaşma ihtimalini de düşünmelisiniz.

Rinoplasti Sonrası İlk Günler Nasıldır?

 

Rinoplasti sonrası ilk günler oldukça önemlidir. Birçok kişi “burun ameliyatından kaç gün sonra normal hayata dönülür?” diye araştırma yapmaktadır. Özellikle ilk saatler ve günlerde hassas olacağınız için sürecin nasıl ilerlediğini bilmeniz sizi rahatlatacaktır.

Operasyon sonrası iyileşme süreci, genellikle hastanın genel sağlık durumu, cerrahın uyguladığı teknik, operasyonun karmaşıklığı ve kişisel iyileşme hızına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ameliyatınız bittiğinde burnunuzu desteklemek ve şekillendirmek amacıyla atel takılmış olur. Bunun işlevi, kemik ve kıkırdak dokularınızın istenen pozisyonda iyileşmesine yardımcı olmaktır.

Operasyon bölgenizde şişlik ve morluklar oluşabilir. Bu durum, cerrahi müdahalenin doğal sonuçlarından biridir. Bu yan etkiler için endişelenmeyin çünkü bir süre sonra kendiliğinden kaybolacaklarını göreceksiniz. Ayrıca atel veya tamponla da uzun süre yaşamayacaksınız. Uzmanınızın belirlediği tarihte onlardan da kurtulacaksınız. 

Burun Ameliyatından Birkaç Ay Sonra Neler Olur?

 

Burun ameliyatı sonrası birinci ayınızı tamamladığınızda yüzünüzdeki şişlik ve morluklar neredeyse tamamen kaybolur. Ancak operasyon bölgeniz tamamen normale dönene kadar bu süreç devam edebilir. Bu esnada hafif egzersizlere başlama izniniz verilebilir. Bunları yaparken burnunuza darbe almaktan kaçınmalısınız. 

Öte yandan bu dönemde soğuk algınlığı ve grip sizin için hala yaşamınızı güçleştirecek bir unsur olarak durmaktadır. Bu yüzden ihtiyatlı olmayı sürdürmelisiniz. Nezle veya grip olan birinin yakınında fazla durmamalı, kış aylarındaysanız dışarıda fazla kalıp üşümemelisiniz. Rinoplasti uzmanınız size burun ameliyatından sonra neler yapılmaz konulu ayrıntılı bir liste verecektir.

Grip Olma Riskini Azaltmak İçin Öneriler

Rinoplasti ameliyatınız sonrasında iyileşirken grip veya benzeri bir hastalığa yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz. Aşağıdaki tavsiyelere uymanız yaşamınızı daha konforlu hale getirebilir:

·Sık sık el yıkamak.

·Maske kullanmak.

·İzolasyon.

·Az ziyaretçi kabul etmek.

·Beslenme ve vitamin takviyeleri almak.

·Uzman talimatlarına uymak.

Bu süreçte alışkanlık haline getirmeniz gereken belki de en önemli davranış ellerinizi sık sık yıkamaktır. Bu sayede grip virüslerinin ve diğer mikropların bulaşma riskini oldukça azaltabilirsiniz. Ayrıca işiniz gereği yoğun insan kalabalıklarından kaçamıyorsanız, maske kullanmak da sizi önemli ölçüde koruyacaktır.

Burun Ameliyatı Sonrasında Grip: İyileşme Süreci

 

Her türlü önlemi almanıza rağmen yine de grip olduysanız, yine de çok endişe etmenize gerek yok. Öncelikle bu durumu fark ettiğiniz anda uzmanınıza başvurun. Uzmanınız belirtileri değerlendirip siz yönlendirecektir. Gerekli duyulursa ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Bu noktadan itibaren beslenmenize her zamankinden daha çok dikkat edin. Sigara ve alkol kullanmayın, ara verin veya sınırlandırın.

Bu durumda, iyileşme süreniz biraz uzayabilir, ancak doğru tedavi ve bakım ile komplikasyon riskiniz azaltılabilir. En önemlisi de hastalığın uzun sürmemesini sağlamaktır. Dolayısıyla iyi dinlenmeli ve kendinizi çok yormamalısınız. İşleriniz varsa biraz erteleyebilir, dışarıda uzun süre vakit geçirmekten imtina edebilirsiniz. Bu süreçte işinizden rapor almanız tavsiye edilir. 

Sonuç olarak, burun ameliyatı sonrasında grip olma olasılığı vardır, ancak uygun önlemleri aldığınızda ve uzmanınızın önerilerine uyduğunuzda bu riski minimize etmiş olursunuz. Hastalığa yakalanmanız durumunda da iyileşmenize sekte vurmadan atlatmanız mümkündür. Rinoplasti ameliyatı öncesinde ve sonrasında hijyen kurallarına dikkat ederek, sağlıklı bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.

Sonuç

Burun ameliyatları dışarıdan komplike bir uygulama gibi görünse de günümüz teknolojisiyle konforlu ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Rinoplasti adaylarının üzerine düşen doğru uzmanı seçip ona güvenmek, daha sonra yalnızca tedavilerine ve iyileşme süreçlerine odaklanmalarıdır. Türkiye’nin en başarılı burun estetiği ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Selçuk İnanlı, hasta memnuniyeti odaklı yaklaşımıyla çalışmalarını sürdürüyor. Prosedürle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve rinoplasti fiyatlarını öğrenmek için lütfen bize ulaşın. 

PAYLAŞIN: