Burun Estetiği Sonrası

Eklenme Tarihi: 2/12/2016

 

Ameliyat Sonrası Neler Bekliyor?

Hastaların belkide beklentilerinin en çok farklılık gösterdiği operasyonların başında tabiki rinoplasti ameliyatı gelmektedir. Operasyon sonrası hastanın burnunda meydana gelen değişiklik tüm sosyal çevresi tarafından merak edilmekte, kimi zaman kişinin psikolojik dünyasını bile değiştirmektedir. Ameliyat olan hastalar artık özgüvenlerini daha fazla kazanırken yüzlerindeki en ufak ayrıntı ve ifade değişikliğini önemsemektedir. Bu yüzden ameliyat sonrası hastayı nelerin beklediği çok önem kazanmaktadır.

Bu ameliyattaki en önemli temel felsefem, estetiği doğallık ile birleştirmektir.

Bunu hastalarıma ameliyat öncesinde olduğu kadar, ameliyat sonrasıda da vurgulamaktayım. Hastalarımın burunlarında hafif bir kalkıklık, burun ucunda minimal belirginlik, tatlı bir burun sırtı kavsi, yüze yakışan bir burun görmek beni ve hastalarımı çok mutlu etmektedir. Kısaca, burun fonksiyonlarının korunduğu ve doğal güzelliğin vurgulandığı bir burun, felsefemin temel taşlarını olmuşturmaktadır.

Burun Estetiği Sonrası

Rinoplasti ameliyatı benim ellerimde ortalama iki-üç saat sürmektedir. Ameliyat esnasında burun derisi altına yapılan uzun etkili lokal anestezik sayesinde hastalar ameliyat sonrası belki hiç belki de çok az ağrı duymaktadırlar. Ancak özellikle gözaltlarında bir miktar şişme ve morluklar oluşmaktadır. Morluklar genellikle bir hafta on gün içinde tamamen kaybolmaktadır. Şişliklerin inmesi ise daha uzun sürmekte, klasik bilgi olarak ilk yüz günde genelde %80 inmekte ancak tam anlamı ile burnun oturması ise yaklaşık bir yıl sürmektedir.

Burun estetiği ameliyatları, sanılanın aksine, ameliyat sonrası dönemi hasta için rahat geçen ağrısız bir ameliyattır. En büyük sıkıntı ilk bir hafta on gün içindeki burun içi ödemi, şişliği, kan ve pıhtılara bağlı burun tıkanıklığı olmaktadır. Bu dönemde hasta ağızdan nefes alıp vermekte, ağızda kuruma ve dudaklarda çatlamalar olabilmektedir. Burun içindeki silicon plakların çıkarımı sonrası bu sorunlar da ortadan kalkmaktadır.

Rinoplasti sırasında burnunuza son şekil verildikten sonra burnunuzun üzerindeki cilde flasterler yapıştırılacak bunların üzerine de plastik bir kask (termasplint) konularak burnunuzun şekli korunacaktır.

Ameliyattan bir hafta – on gün sonra flaster ve kasklar doktorunuz tarafından çıkarılacaktır. Açık teknik rinoplasti olduysanız burnunuzun ucunda çok ince çok sayıda estetik dikişler olduğunu göreceksiniz. Burun ucundaki dikişler de kask ve flasterlerle birilikte alınacaktır. Burun içine septuma destek olması için konulmuş olan milimetrik kalınlıktaki silikon plakta yine aynı gün çıkarılacaktır. Burnunuzun içine tampon konulmadığı için flaster, kask, dikişler ve burun içindeki milimetrik kalınlıktaki plağın alınması sırasında ağrı duymayacaksınız.

Rinoplasti ameliyatının normal bir sonucu olarak burun üzerinde ve yüzde şişlik (ödem) oluşacaktır. Her ne kadar ameliyat sırasında bu şişliğin oluşmaması için önlemler alınsa da ilk 48 saat boyunca 15 dakika aralarla burun çevresine buz uygulamanız gerekecektir. Buzu cilde direkt temas ettirmemek ve altına bir gazlı bez koymak yerinde olacaktır. Cilt altına sızan kana bağlı gözler altında morluklar oluşabilmektedir. Morluklar problem olduğu anlamına gelmez, cilt altına sızan kanın vücut tarafından emilmesiyle bir süre sonra kaybolurlar.

On gün sonunda hasta iyileşmiş olup burunda ve yüzünde şişlikler olacaktır.

Önceden belirttiğimiz gibi şişliklerin inmesi ve burnun oturması normal cilt kalınlığına sahip olan hastalarda ilk bir kaç ayda %80 oranında gerçekleşmekte, tam anlamı ile oturması ise bir yıl sürmektedir. Kalın cilde sahip olan kişilerde ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Operasyondan once yapılan görüşmelerde hastalarıma mutlaka cilt kalınlığı ile ilgili öngörümü belirtmekteyim.

Cilt altına sızan kanın kalıcı renk değişikliğine sebep olmaması için ilk 2 ay süreyle güneşten korunmak ve solaryumdan kaçınmak gerekir. Ameliyat sonrası burun üzerindeki flaster ve kask çıkarıldığında burnunuzda öncesine göre bir düzelme olduğunu fark edeceksiniz. Ancak erken dönemdeki hali burnunuzun nihai hali değildir. Ameliyatın tam sonucunun ortaya çıkması en erken 6 ay içinde mümkündür.

Bu süre içinde ilk 3 hafta içinde hızlı bir şekilde, daha sonra yavaş yavaş, burun üzeri ve çevresindeki şişliklerin gerilediğini göreceksiniz. Ameliyat sonrası erken dönemde burnunuzdan sızıntı şeklinde kanamalar olabilir, bu normaldir. Nadir de olsa bazı hastalarda daha yoğun kanamalar olabilir, böyle bir durumda doktorunuzla hemen temasa geçmelisiniz.

Ameliyat sonrasında burun temizliği de bir o kadar önem taşımaktadır. Burun ucuna dikişlerin olduğu bölgeye özel birtakım kremler sürmeniz insizyon yerinin iyileşmesi açısından önemlidir. Yine burnunuzu özel solüsyonlarla günde bir iki kez yıkamanız faydalı olacaktır. Doktorunuzun vereceği antibiyotiği ise bir hafta kullanmak yeterlidir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: