Rinoplasti Burun Ameliyatı Sonrasında Sosyal Yaşam

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

 

Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılan ve 1-2 saatte tamamlanan bir estetik operasyondur. Yapılan ameliyat tıbbi donanımı yeterli olan bir hastanede ameliyat ortamında uygulanmalıdır. Ameliyat öncesinde hasta ve doktorun mutabık kaldığı burun şekli, ameliyatta oluşturulmaktadır. Hastada sonradan oluşabilecek şişliklerin ve morlukların asgariye indirilmesi içim, her türlü önlem alınmaktadır.

Yeni geliştirilen tıbbi yöntemler burun yapısındaki kıkırdak ve kemik dokuların fazla kırılmadan, ince bir işçilikle burnu şekillendirmeye yardımcı olmaktadır. Rinoplasti ameliyatı sonrasında hastalar iyileşme döneminde yatak istirahatine gereksinim duymadan normal yaşamlarına dönebilirler. Ameliyat sonrası bile kendi günlük işlerini yapabilecek düzeyde olurlar. Hastaların daha kısa sürede sosyal yaşamlarına geri dönebilmeleri için, uymaları gereken kurallara özen göstermeleri gerekir.

Rinoplasti ameliyatından sonra sosyal yaşama dönüş

Yapılan burun estetiği ameliyatından sonra, hastaların herhangi bir sorunu olmaması halinde, ameliyatın yapıldığı gün içinde ya da bir gün sonra hastaneden taburcu edilmesi gerçekleşir. Ameliyatın etkisiyle oluşan şişlik ve morluklar 3-4 gün içinde büyük ölçüde kaybolur. Bu etkilerin daha hızlı iyileşmesi için, doktorun önerisiyle burun ve göz çevresine iki gün süreyle belirli aralıklarla buz uygulaması yapılabilir ve hasta yattığı zaman başını yüksekte tutması tavsiye edilir.

Ameliyattan sonraki ödem ve şişliğin uzun süre geçmemesi halinde, hastanın cilt yapısının kalın olduğu düşünülebilir. Bu sorun daha çok kalın ve yağlı bir cilt yapısı olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca rinoplasti ameliyatından sonra birkaç gün süreyle burun deliklerinden sızıntı şeklinde kan gelmesi de normal kabul edilir. Ameliyattan önce yapılan tetkiklerde, bunlara dikkat edilmeli ve daha hassas bir çalışma yapılmalıdır.

Rinoplasti ameliyattan sonrasında hastaların işlerine geri dönmesi yaklaşık bir haftalık bir süreci kapsar. Ancak ağır işlerde çalışan kişilerde bu süreç uzayabilir. Burun estetiği ameliyatında sonra iyileşme döneminde fazla yatak istirahati yapılmasına gerek bulunmaz. Bu yüzden hastaların kendisini fazla zorlamadan dolaşması ve hareket etmesinde kısıtlanma olmaz.

Hastalar sosyal yaşamlarına daha kısa sürede dönebilirler. Diğer cerrahi müdahalelere göre, bu süreç daha kısa dönemde gerçekleşir. Hastalar uyması gereken kurallara ve önlemlere dikkat ettiklerinde, sosyal yaşamlarına daha hızlı bir geçiş yaparlar.

Sosyal yaşama dönüş süresi hastanın kendine dikkat etmesiyle kısalır

Uygulanan ameliyattan sonra burnun gerçek şeklini görülmesi için en az 6 ay beklenmesi gerekir. Bu süreçte burnun dışarıdan gelecek darbelerden korunması ve güneş ışığına maruz kalmaması sağlanmalıdır. Ayrıca hamam, sauna gibi sıcak ortamlarda bulunulmaması gerekir. Bunun dışında burnun ameliyattan önce planlandığı gibi tam şeklini alabilmesi için gözlük kullananlar için, bu sürede lens kullanmaları uygundur.

Ameliyattan sonra hastalar istedikleri gibi bir burun şekline sahip olduklarında, rinoplasti ameliyatı oldukları için mutlu olurlar. Bu iyileşme döneminde hastaların düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi gerekir. Ameliyat hastaların sosyal yaşamını kısıtlamayan bir operasyondur. Bunun aksine burun yapısında iyileşme hızlandıkça hastaların sosyal yaşama dönme isteğinin artacağı, yeni burun yapılarını çevresindekilere göstermek için, kurallara daha fazla dikkat ettiği görülür.

Her geçen gün sosyal yaşamda daha faal bir duruma gelmeye başlarlar. İyileşmenin etkileri tam olarak 6 ayla 1 yıla kadar uzasa da, başlangıçtaki iyileşme çok hızlı olur. Yeni burun şekli genel hatlarıyla ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle hastaların sosyal yaşam içinde yer alması daha erken dönemde gerçekleşir. Umdukları gibi bir burun yapısına sahip olan hastalar, sosyal yaşamlarında daha mutlu kişiler haline gelirler.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: