Doğru Nefes Alamamak Baş Ağrısı Yapar Mı?

Eklenme Tarihi: 11/9/2023

 

Doğru nefes alamamak, insanların vücutlarında gerekli olan oksijenin alınamamasına ve dolayısıyla dolaşımın sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilememesine yol açar.

Doğru nefes alamamak baş ağrısı yapabileceği gibi, sizin için uzun vadede birçok farklı problemi de doğurabilecek ciddi bir durumdur.  Solunumunuz esnasında gerekli havayı, yani oksijeni almanız gerekir. Baş bölgesi, duyu sinirlerinizin yoğun olduğu yerdir. Bu yüzden sinirlere, damarlara, dişlere, kulak ve çene eklemine bağlı tüm sorunlarınızın yansımasını başınızda bir ağrı yaşayarak görebilirsiniz.

Özellikle burnunuzun içerisinde ve sinüslerinizde yaşanan sorunların nasıl ve ne tür baş ağrılarına yol açtığını bilmeniz, yaşam kalitenizi yükseltmeniz adına önemlidir. Türkiye’nin en iyi Rinoplasti uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Selçuk İnanlı’nın kliniğine gelerek konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sinüslerde Görülen Rahatsızlık Sonucu Baş Ağrısı

Sinüsler, yüz kemiklerinin içinde bulunan hava dolu boşluklardır ve burun boşluğuyla bağlantılıdır. Sinüslerin iltihaplanması veya enfeksiyon kapması durumunda, kronik veya akut baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu bölümde sahip olduğunuz bir rahatsızlık varsa, aşağıdaki şekillerde kendisini gösterebilir:

  • Burun akıntısı,
  • Başınızın her iki yanında ağrı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Ateş,
  • Halsizlik.

Sinüsler burnunuzun her iki tarafında da bulunduğu için, yaşayacağınız baş ağrısı genellikle başın her iki tarafında hissedilir. İltihap veya tıkanıklık her iki sinüsü de etkileyebilir. Ayrıca, sinüslerin arkasında yer alan etmoid sinüslerin enfeksiyonu, başınızın üst bölgesinde baş ağrısına neden olabilir. Burada görülen ağrılar çeşit çeşittir. Ancak her baş ağrısının sinüslerinizle alakası olmayabileceğini bilmeniz gerekir.

Septum Deviasyonu ve Baş Ağrısı İlişkisi

Septum deviasyonu, burun boşluğunuzdaki nazal septumun yani kemik ve kıkırdak bariyerin normal haline göre bir tarafa doğru sapma yapmış olması veya eğrilmesi durumudur. Bu sorun, burun boşluğunuzu dengesiz bir şekilde ikiye böler ve solunum yollarını daraltabilir. Genellikle doğuştan gelen bu rahatsızlık kaza veya travma sonucu da gelişebilir.

Septum deviasyonu aynı zamanda burun içinde hava akışını engeller. Bu da burun tıkanıklığına neden olur ve bu tür bir tıkanıklık, baş ağrısının ortaya çıkmasına yol açabilir. Kronik burun tıkanıklığına bağlı olarak, sık sık ağzınızdan nefes almaya başlarsınız. Yeterli oksijeni alamadığınızda kan basıncınız artabilir. Yüksek kan basıncı da baş ağrısının nedenleri arasındadır.

Bunların yanında, burun eğriliği migren ataklarını da tetikleyebilir veya mevcut bir migren ağrısını daha da kötüye götürebilir. Belirtilerinizin ve ortaya çıkan durumu iyi anlaşılması gerekir. Tedavi seçenekleri septum deviasyonunun şiddetine ve semptomlara bağlı olarak değişebilir. Uzmanınızın reçete edeceği ilaçlar, burun spreyleri veya gerekli olursa bir cerrahi müdahale, şikayetlerinizin hafiflemesine veya ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

Septum Deviasyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Septum deviasyonu yani burun eğriliğine bağlı uzun süreli baş ağrıları çekiyor olabilirsiniz. Bu alanda uzman bir kişiyle gerçekleştirdiğiniz kapsamlı bir muayene sonucu çözüm cerrahi bir operasyonu gerektirebilir. Ameliyat sırasında güvenliğiniz ve rahatınız için genellikle genel anestezi tercih edilir. Ancak, bazı vakalarda lokal anestezi de kullanılabilir. Bu sayede uzmanın da işi kolaylaşmış olur.

Operasyon dahilinde burnunuzun içinden veya ucundan bir kesi gerçekleştirilir. İçeriden yapılan kesiler dışarıdan görünmez, bu nedenle daha estetik bir seçenek olabilir. Uzmanınız septum eğriliğini düzeltmek için kemik ve kıkırdak dokularınızı yeniden şekillendirir. Eğri veya eğik kısımlar düzeltilir, fazla dokular çıkarılır ve nazal septum düzgün bir pozisyona getirilir.

Daha sonra kanamanın kontrol edilmesi ve dikiş atılabilmesi için gerekli adımlar atılır. Bu aşama ameliyatınızın başarılı bir şekilde tamamlanması için oldukça önemlidir. Kendiliğinden kaybolan dikişler kullanılırsa, daha sonra alınmaları gerekmez. Sonuç olarak hem baş ağrısına yol açabilen burun eğriliğiniz tedavi edilmiş olur hem de daha güzel bir görünüme kavuşursunuz.

Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Doğru nefes alamamak, farklı çözümlerle üstesinden gelebileceğiniz bir durumdur. Sinüslerinizden veya septumunuzdan kaynaklanan bir baş ağrınız olmayabilir. Ancak doğru teknikle solunum gerçekleştirmeyi bilmeniz yine de önemlidir. Sağlıklı solunumun ilk koşulu da burnunuzdan nefes almanızdır.

Burnun solunumdaki önemi, havayı ısıtması, nemlendirmesi ve mikron ölçekteki tozları tutabilmesidir. Bu sayede akciğerlerinize her zaman belirli bir kalitede oksijen gidebilir. Ağzınızdan nefes alıp verdiğinizde bu özellikler devre dışı kaldığından, ciğerlerinize aynı kalitede hava ulaşmaz. Bunun sonucunda kronik faranjit ve türlü alt solunum yolu hastalıklarına yakalanabilirsiniz.

Peki doğru nefes nasıl alınabilir? Diyafram nefesi denilen eylem, aslında karın bölgenizi kullanarak içinize derin bir hava çekmenizdir. Burnunuzla sakin bir şekilde derin bir nefes almalı, karın bölgenizi şişirmeli ve göğüs kafesinizi minimal olarak hareket ettirmelisiniz. Daha sonra yavaşça nefesinizi dışarı verirsiniz. Bu teknik, daha fazla oksijen almanıza ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Bilinçli solunum yapmak aynı zamanda nefesinizi farkında bir şekilde takip etmek anlamına da gelir. Solunumda dikkatinizi sadece nefesinize vermelisiniz. Bu, meditasyon ve rahatlama uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Özet olarak, doğru nefes almak hayatınızdan bağ ağrısını ve birçok diğer sorunu uzaklaştırır. Rinoplasti ve septum deviasyonu fiyatlarını öğrenmek, prosedürler hakkında detaylı bilgi almak için lütfen iletişim bilgilerini Prof. Dr. Selçuk İnanlı’dan bir randevu alın.

PAYLAŞIN: