Otoplasti Hakkında Merak Edilenler

Eklenme Tarihi: 11/27/2020

 

Otoplasti, kulağın pinna, yani halk arasında bilinen adıyla kulak kepçesi kısmındaki şekilsel bozuklukların iyileştirilerek kulakta daha iyi bir görünüm sağlamak adına yapılan operasyona verilen isimdir. Otoplasti operasyonlarında pinna şekillendirilerek daha doğal ve estetik hale getirilir. Kulak şeklinden memnun olmayan herkes otoplasti ameliyatına başvurabilir. Hastaları rahatsız edecek derecede büyük kulaklar ya da kepçe kulak olarak tabir edilen kulağın pinna kısmının dikkat çekici şekilde kafatasından ayrık olması gibi problemler çeşitli otoplasti teknikleri ile tedavi edilerek doğal sonuçlara ulaşmak mümkündür.

Otoplasti operasyonu için en uygun hasta adayları 5 yaşın üstündeki okul çağı çocukları olarak kabul edilir. Pinnadaki şekil bozuklukları doğuştan gelebilir ya da herhangi bir dış müdahale sonucunda oluşmuş olabilir. Özellikle ilkokul çağında kepçe kulak problemi gibi şekilsel bozukluklar nedeniyle arkadaşları tarafından alay edilen çocuklarda içine kapanıklık, suskunluk, asosyallik gibi sorunların yaşanmaması ve çocuğun psikososyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hastanın ilkokul çağına gelmeden ameliyat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle otoplastinin sadece kulak şeklinin düzeltilmesi değil, aynı zamanda çocuğun psikososyal gelişimine yönelik bir tedbir olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Her ne kadar otoplasti için en uygun hasta adayları çocuklar olarak kabul edilse de her yaştan kişi kolaylıkla bu operasyonu yaptırabilir. Çocukluğunda tedavi edilmemiş ve hayatının geri kalanında görünümü ile barışamamış birçok hasta erişkin olduklarında otoplasti ameliyatı olmayı seçebilir.

Otoplasti genel olarak, kulak kepçesindeki orantısız büyüklük ve küçüklükte, kulak kepçesinin baştaki konumunun düzgün olmaması veya kötü yerleşmesinde, kepçe kulak probleminde ve yaralanma sonucu deformasyon yaşamış kulaklara uygulanmaktadır. Bu operasyona başvuranların büyük çoğunluğu kepçe kulak şikayetiyle gelmektedir. Kepçe kulak problemini düzeltmeye yönelik birçok farklı ameliyat tekniği bulunmaktadır. Küçük yaştaki hastalarda kıkırdak esnekliği fazla olduğu için şekillendirme dikişler yardımıyla gerçekleştirilebilir. Ancak erişkinlerde gerçekleştirilen kepçe kulak ameliyatı genel olarak kıkırdağa istenen şeklin verilmesi adına gerek duyulan alanlarda inceltme ve zayıflatma yahut fazla olan kıkırdak veya yumuşak dokuyu çıkartma gibi işlemleri içermektedir. Uygulanan teknikten bağımsız olarak kulak arkası kıvrımından bir kesi yapılır. Bu kesi, estetik sonuç ve sağlamlık gözetilerek en uygun şekilde dikiş ile kapatılır. Ameliyatın sonunda yeni şekillendirilmiş kulak kepçesi üzerine hafif bir basınç uygulayacak şekilde pansuman yapılır. Kulak kepçesinin istenen şekle girebilmesi ve dikişlerin korunabilmesi için ameliyatlı bölge bandajlanır. Bir hafta süreyle bu bandaj gündüzleri ve geceleri uygulanır; sonraki birkaç hafta ise kafa bandının sadece geceleri takılması istenir. Hastanın bir hafta boyunca sırtüstü uyuması, operasyon yapılan bölgede oluşabilecek muhtemel komplikasyonların önüne geçecektir.

Otoplasti sonrasında her hastanın iyileşme süreci, uygulanan tekniğe göre farklılık göstermektedir. Genel anestezi uygulanmadığı sürece hasta otoplastinin yapıldığı gün taburcu edilir. Operasyon sonrasında genellikle ciddi bir ağrı olmasa bile ortaya çıkabilen hafif ağrılar, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Otoplasti ameliyatı hastanın duyma yetisinde hiçbir değişikliğe neden olmaz.  Otoplasti sonrasında çocuklar bir hafta sonra okula başlayacak duruma gelirken, erişkinler işlerine daha erken dönebilirler. Ancak yoğun fiziksel aktivite iki hafta boyunca, yakın temas gerektiren sporlar ise en az iki ay süre ile yasaklanır. Ameliyat sonrası ilk haftalarda daha sık planlanan takipler genellikle üçüncü ve 12’nci aylarda tekrarlanır. Bu zamana kadar kulak arkasındaki yara izi giderek azalır. Yapılan kesiler kulak arkasında kaldığı için gizli kalan yara izi zamanın etkisiyle yavaşça kaybolur ve genellikle kozmetik sorunlara neden olmaz.
Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: