Otoplasti Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken 8 Madde

Eklenme Tarihi: 10/21/2022

 

Otoplasti yani diğer adıyla kepçekulak ameliyatı, kulak kepçesi görünümünün iyileştirilmesi ve doğal haline getirilmesine yönelik gerçekleştirilir.

Bu operasyonla genellikle erken çocukluk döneminde karşılaşılmaktadır ancak yetişkinler de kulaklarının görüntüsünden memnun olmayabilir ve otoplasti yaptırabilir. Özellikle asimetrik durumdaki kulaklar, kişinin kafasına oranla çok büyük kulaklar veya bir kaza sonucu zarar gören kulaklar otoplastinin tercih edilme sebepleri arasındadır.

Diğer cerrahi prosedürlerle kıyaslama yapıldığında kulak estetiği ardından nispeten daha rahat bir nekahet dönemi vardır denilebilir. Ancak yine de iyileşme periyodunun problemsiz geçmesi ve süreci hızlandırmak adına yapılabilecek şeyler var. Aşağıda komplikasyon riskini de azaltmaya yardımcı olacak otoplasti sonrası dikkat edilmesi gereken 8 maddeyi bulabilirsiniz.

1) Kulaklara Temas Etmemek

Otoplasti sonrası süreç içerisinde istemeden veya bilinçli olarak kulaklara fazla temas edilmesi sakıncalıdır. Kulakların ameliyatla sağlanan yeni pozisyonlarında durması ve iyileşmenin ertelenmemesi için dikkat edilmelidir.

2) Kesi Yerlerini Kaşımamak

Otoplastiden hemen sonra, diğer birçok prosedürde de olduğu gibi kesi yerlerinin kaşınmaya başladığı görülebilmektedir. Bu durum aynı zamanda iyileşmenin başladığının bir işaretidir. Süreci aksatmamak adına kesilere dokunmaktan kaçınılmalıdır.

3) Sağlıklı Beslenmek    

İyi bir diyet, genel sağlık durumunun korunması için gereklidir. Ancak özellikle iyileşme dönemlerinde vücut doğru besinlere ve vitaminlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar. Eğer sert yiyecekler rahatsız ediyorsa, kulak estetiği sonrası birkaç gün boyunca yumuşak gıdalar tüketilebilir. 

4) Sigara İçmemek

Neredeyse tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi sigara kullanmak veya sigara dumanına maruz kalmak otoplasti yaralarının iyileşmesini geciktirebilir. Ameliyatı takip eden birkaç hafta boyunca sigaradan uzak durulması önerilmektedir.

5) Başı Yüksekte Tutmak

İyileşme sürecinde doğal belirtilerden birisi şişkinliktir. Hastanın uyurken başını yüksek konumda tutması, şişkinliğin azalmasına yardımcı olur. Baş altına destek amacıyla fazladan yastık konulabilir. Ayrıca kanama riskini düşürmek için uyurken eğilmemeye çalışılmalıdır.

6) Bandaj Kullanmak  

Otoplasti sonrası kulaklara önce pansuman yapılır. Ortalama bir hafta sonra, pansumanın yerini kesi yerlerini kapatacak bir kafa bandı alır. Bu sayede kulakları dış etkenlerden korumak mümkün olmaktadır. Hastalar çoğunlukla bu kafa bandını ilk iki hafta boyunca sürekli, yaklaşık 1 aylık süreçte ise sadece geceleri takmaktadır.

7) Ağır Fiziksel Aktivitelerden Kaçınmak

Kulak estetiği sonrası dikkat edilmesi gereken şeylerden bir diğeri de ağır ve yorucu egzersizlerden kaçınmaktır. Cerrah izin verdikten sonra kişi normal egzersiz rutinine geri dönebilir.

8) Kulak Akıntısı

Operasyondan sonraki ilk hafta boyunca kulaklardan biraz sıvı gelmesi normaldir. Bu sıvı koyu renkte ve kalın olabilir. Akıntı görüldüğü takdirde yalnızca kulağın dış kısmı dikkatli bir şekilde temizlenebilir.

Otoplasti sonrası genel olarak bu maddelere riayet etmek, cerrahın talimatlarının dışına çıkmamak çok önemlidir. Bu sayede rahat bir iyileşme dönemi geçirilmesi mümkündür.  

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: