Açık ve Kapalı Rinoplasti Arasındaki Farklar

Eklenme Tarihi: 2/11/2023

 

Rinoplasti, görünüşünü ya da işlevini iyileştirmek için burnun yeniden şekillendirilmesini kapsayan, nefes almayı etkileyebilecek yapısal anormallikleri de iyileştirebilen kozmetik bir prosedürdür. Açık ve kapalı rinoplasti olmak üzere iki cerrahi teknik söz konusudur.

Açık rinoplasti, burun deliklerini ayıran dikey doku şeridi boyunca bir kesi yapılmasını içerir. Kesi, cerrahın cildi ve yumuşak dokuyu burnun altta yatan yapılarından kaldırmasına olanak tanıyarak gerekli değişiklikleri yapmak için net bir görüş ve erişim sağlar. Cerrahi sonuç, bu teknikte daha görünürdür. Aynı zamanda daha fazla hassasiyet ve doğruluk sağlar.

Endonazal rinoplasti olarak da bilinen kapalı rinoplasti, tüm kesilerin burun delikleri içinde yapılmasını içerir, böylece hiçbir dış kesi görünmez. Bu teknik daha az invazivdir ve görünür yara izi bırakmaz, ancak yapılabilecek cerrahi değişikliklerin kapsamını sınırlayabilir.

Sonuç olarak, açık veya kapalı rinoplasti arasındaki seçim, istenen şekillendirmenin kapsamına ve türüne, fiziki tedavi neticesinde doktorun yapacağı analizlere ve hastanın bireysel anatomisi ile hedeflerine bağlı olarak değişebilir. En doğru rinoplasti türünü belirlemek üzere profesyonel destek almanız son derece önemlidir.

Açık Rinoplasti Operasyonu Nedir?

Açık rinoplasti, burnun altta yatan yapılarına erişmek için kolumella boyunca bir kesi yapılmasını gerekli kılan cerrahi bir prosedürdür. Prosedür genel anestezi altında gerçekleştirilir ve istenen yeniden şekillendirmenin kapsamına bağlı olarak 2-4 saat sürebilir.

Operasyona başlamadan önce hastaya genel anestezi verilir. Kolumella boyunca küçük bir kesi yapılır. Bu kesi cildin ve yumuşak dokunun burnun altta yatan yapılarından kaldırılmasını sağlar. Burnun altında yatan kıkırdak ve kemikler, burnun estetiğini ve boyutunu değiştirmek için yeniden şekillendirilebilir. Bu, doku çıkarılmasını veya eklenmesini, mevcut yapıların yeniden şekillendirilmesi gibi detayları içerebilir. Hastanın nefes almasını etkileyen septum deviasyonu gibi yapısal anormallikler varsa, cerrah işlem sırasında düzeltmeler yapabilir.

Açık rinoplasti prosedürünün başarısı; cerrahın deneyimi ve becerisi, hastanın anatomisi ve prosedüre ilişkin beklentileri başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Nitelikli ve deneyimli bir cerrah ya da KBB uzmanı, başarılı bir sonuç elde edilmesine ve komplikasyon riskinin en aza indirilmesine yardımcı olabilir.

Kapalı Rinoplasti Operasyonu Nedir?

Endonazal rinoplasti olarak da bilinen kapalı rinoplasti, burnun altta yatan yapılarına erişmek için burun delikleri içinde kesiler yapılmasını içeren bir prosedürdür. Operasyon genel anestezi altında gerçekleştirilir ve birkaç saat sürebilir.

İşlem sırasında hastaya genel anestezi verilir. Burun delikleri içinde küçük kesiler yapılır ve cerrahın burun dışında görünür kesiler yapmadan burnun altta yatan yapılarına erişmesi mümkün olur. Burnun altındaki kıkırdak ve kemiklere, burnun bpyutunda ve görünümünde düzeltmeler yapmak için müdahele edilebilir. Burun yapısında hastanın nefes almasını etkileyen anormallikler varsa, cerrah bu problemi iyileştirmek üzere prosedür sırasında işlemin kapsamını genişletebilir.

Kapalı rinoplasti prosedürü, nitelikli bir cerrah veya KBB uzmanı tarafından gerçekleştirildiğinde en iyi sonuçları verebilir. Cerrahın deneyimi, hastanın burun anatomisi ve prosedürün sonucuna ilişkin hedefler gibi faktörler operasyonun sonucunun belirlenme noktasında oldukça önemlidir.

Rinoplasti Operasyonunun Türü Nasıl Belirlenir?

Rinoplasti tedavisinin türü (açık veya kapalı); hastanın anatomisi, prosedürden beklenen sonuç ve cerrahın uzmanlığı gibi çeşitli faktörlere göre belirlenir. Karar tipik olarak, hastanın tıbbi geçmişinin, hedeflerinin ve prosedüre ilişkin beklentilerinin tartışıldığı bir cerrah veya KBB uzmanı ile yapılan konsültasyon sırasında verilir.

Burun estetiği tedavisinin türü belirlenirken, burun boyutu ve şekli, var olan herhangi bir yapısal anormallik gibi hastanın anatomisine dair faktörler dikkate alınır. Örneğin; karmaşık bir deformitesi olan hasta için, istenen sonucu elde etmek amacıyla açık rinoplasti operasyonu önerilebilir.

Rinoplasti operasyonunda burun şekillendirmenin kapsamı ve prosedürden beklenen sonuç da rinoplasti tedavisinin türünü belirlemede önemli rol oynar. Burun şeklinde sadece ince değişiklikler isteyen bir hasta kapalı rinoplasti için bir aday olabilirken, daha kapsamlı değişiklikler isteyen bir hasta için açık rinoplasti gerektirebilir.

Rinoplasti tedavisinin türü, iyileşme süresini ve prosedürle ilişkili potansiyel risk ve komplikasyonları etkileyebilir. Cerrah ya da KBB uzmanı, konsültasyon sırasında bu faktörleri sizinle tartışır ve en uygun tedavinin belirlenmesine yardımcı olur.

Burun Estetiğinin Faydaları Nelerdir?

İyi orantılanmış bir burun, yüz hatlarının genel dengesini büyük ölçüde iyileştirebilir ve estetik bir görünüme katkıda bulunabilir. Ayrıca, işlevsel anormalliklerin düzeltilmesi, solunum güçlüğü çeken kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabilir. Rinoplasti prosedürünün sağladığı olumlu sonuçlar, özgüveninizi ve özsaygınızı önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur. Artan özgüveninizle birlikte, sosyal yaşantınızda daha aktif yer almanız mümkün olabilir.

Yüzünüzle mükemmel şekilde dengeli ve orantılı, tarzınızı tamamlayan ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bir burna sahip olduğunuzu hayal edin. Rinoplasti, bunu gerçeğe dönüştürebilir, en iyi şekilde görünmenize ve hissetmenize yardımcı olabilir.

Doğru cerrah ve dikkatli bir planlama ile rinoplasti, özgüveniniz ve genel refahınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilecek hayat değiştiren sonuçlar sağlayabilir. Rinoplasti hakkında daha fazla bilgi edinmek için Selçuk İnanlı ve donanımlı tıbbi ekibi ile hemen bir konsültasyon planlayın. Estetiğin ve sağlığın avantajlarını yaşamaya başlayın.

PAYLAŞIN: