Rinoplasti Sonrası Yamukluğu Gidermek: Nedenleri ve Uzman Önerileri

Eklenme Tarihi: 4/26/2024

Rinoplasti Sonrası Yamukluğu Gidermek: Nedenleri ve Uzman Önerileri

 Rinoplasti yani burun estetiği sonrasında bazen umulmayan sonuçlarla karşılaşılabilir. Ancak ameliyat sonrası sürecin iyi yönetilmesiyle çözüm mümkündür.

Burun estetiği ameliyatları burnunuzdaki şekil bozukluklarını giderirken size hem estetik hem de işlevsel açıdan fayda sağlar. Bazen, operasyonların akabinde elde edilen sonuçlar beklentinizi tam karşılamayabilir. Tüm süreç titizlikle yürütüldüğünde genellikle bu gibi durumlar ortaya çıkmasa da karşılaşıldığında doğru yaklaşmak gereklidir.

Rinoplasti sonrası karşılaşılan yamukluk sadece dış görünüşünüzü etkilemez, aynı zamanda sağlık sorunları yaşamanıza da neden olabilir. Böyle bir durumda çoğunlukla ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir. Bu sorunlarla karşılaşma ihtimalini en aza indirmek için deneyimli bir uzmanla birlikte hareket etmeniz önemlidir. Prosedür hakkındaki tüm sorularınızı Prof. Dr. Selçuk İnanlı’ya sorabilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası Görülen Yamukluğun Nedenleri

Burun estetiği ameliyatları sonrası beklenmeyen sonuçların başında yamukluk oluşumu gelir. Bu durum operasyona bağlı gelişebildiği gibi burnunuzun yapısından da kaynaklanabilir. Burnunuzu meydana getiren kemik ve kıkırdak dokunun kendine has yapısı belirleyici rol oynar. Uzmanınızın ameliyatınız öncesinde detaylı bir değerlendirme yaparak tüm riskleri sizinle paylaşılması önemlidir. Aşağıdaki faktörler rinoplasti sonrası görülen yamukluğun sebepleri arasında sayılabilir:

  • Burun yapınızın özellikleri
  • Kemik ve kıkırdak dokuların yapısı
  • Yüzünüzdeki kemiklerin sahip oldukları asimetri
  • Operasyon sırasında gelişen bir komplikasyon

Yukarıda sıralanan faktörler burun estetiği ameliyatınızın sonuçları üzerinde etkilidir. Ancak yamukluk başta olmak üzere istenmeyen herhangi bir sonuç, gerekli duyulduğunda revizyon rinoplasti ile düzeltilebilir.

Burun Estetiği Sonrası Görülebilecek Sorunlar

Henüz burun estetiği olmayan kişilerin, ameliyat sonrasında meydana gelebilecek tüm sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Yapısal sorunların başında kemik ve kıkırdak yapıdaki eğriliklerin doğru bir biçimde düzeltilememesi gelir. Bunun yanı sıra operasyon esnasında kullanılan destekleyici kıkırdaklar da zamanla eriyebilir veya yer değiştirebilir.

Ayrıca burun yapısında görülen asimetrinin de doğru bir şekilde düzeltilemediği vakalar olabilir. Tüm bu olasılıklar nadiren de olsa görülür ve çeşitli işlevsel problemlere yol açabilir. İlk burun estetiği ameliyatı sonrası istemediğiniz bir sorunla karşılaşırsanız 1 sene içerisinde revizyon rinoplasti operasyonuyla problemleri düzeltmeniz mümkündür. Yaşam kalitenizin olumsuz etkilenmemesi için bu müdahale elzemdir.

Rinoplasti Sonrası Ortaya Çıkan Asimetri Nasıl Giderilir?

Burun estetiği ameliyatları sonrası karşılaşılabilen beklenmeyen sonuçların arasında asimetri görülür. Operasyonunuzu takip eden ilk aylarda burnunuzda geçici şişlikler meydana gelir, bunlar da yamukluğa sebebiyet verebilir. Bu şişliklerin zamanla dağılması ve kaybolması beklenir. Ancak bazı vakalarda kıkırdak ve kemik dokunun yanlış konumlanmasıyla kalıcı hale gelebilir. Rinoplasti sonrası asimetri geçmezse, müdahale gerektirir.

Burun estetiği ameliyatınız sonrası burnunuzda beklemediğiniz bir sonuçla, özellikle de yamuklukla karşılaşmayı istemezsiniz. Ancak asimetri de genellikle aşılamayacak bir sorun değildir. Rinoplasti ameliyatını mutlaka güvendiğiniz, alanında yetkin bir uzmana yaptırmalısınız. Size burun estetiği öncesi ve sonrasında vermiş olduğu talimatları mutlaka yerine getirmeli, operasyonunuz sonrasında takip randevularını aksatmamalısınız.

Revizyon Rinoplasti Nedir, Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Birinci burun estetiği ameliyatınız sonrası düşük de olsa ikinci bir ameliyata ihtiyacınız olabilir. Revizyon rinoplasti adı verilen bu operasyon, primer operasyona göre daha zordur. Eğer burnunuzda geçmeyen bir yamukluk varsa, bu operasyon için iyi bir araştırma yapmalı ve uzmanınızı iyi bilgilendirmelisiniz. Bu prosedürün daha isabetli sonuç vermesi adına ilk ameliyatı yapan uzman tarafından yapılması tavsiye edilir. Ancak eğer uzmanınıza karşı güven kaybı yaşadıysanız, başka bir uzmana yönelmeniz daha sağlıklı olur.

Estetik nedenlerle burun estetiği yaptıranların sonuçlar üzerinde hassasiyeti daha fazladır. Burada unutmamanız gereken, ilk operasyonunuzdan sonra tam sonuçları görmek için yeterli vaktin geçmesine müsaade etmeniz gerektiğidir. Bu süre ortalama 6 ay ila 1 yıl arasındadır. Bu süre geçmeden ve uzmanınız onaylamadan, revizyon rinoplasti yaptırmak için karar almamalısınız. Bazı vakalarda eğrilik, düşüklük gibi farklı sorunlar görülebilir. Bu durumlarda sekonder ameliyat daha erken gerçekleştirilir.

Revizyon Burun Estetiği Nasıl Gerçekleştirilir?

Uzmanınızla yaptığınız değerlendirme sonrası revizyon burun estetiği kararı aldıysanız titizlikle hareket etmelisiniz. Bu ameliyatta kıkırdak dokuya ihtiyaç duyulur. Burun anatominiz tekrar incelenir. Burun görünümünüzün merkezinde yer alan septumunuz yeniden oluşturulur. Gereken kıkırdak da yine buradan temin edilir. Eğer burada yeterli doku bulunamazsa kulak, kaburga gibi vücudunuzun farklı bölümlerinden elde edilir. Bu sayede vücudun dokuyu reddetme ihtimali de ortadan kalkmış olur.

Revizyon burun estetiği sonrası süreç çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ameliyatınız ne kadar kapsamlıysa, iyileşme sürecinize de aynı oranda özen göstermeniz önemlidir. Genel sağlık durumunuzun iyi olması, gereken tedbirleri almanız ve operasyon bölgesini iyi korumanız süreci konforlu atlatmanıza yardımcı olur. Bu süreçte sigara ve alkol tüketimini de sınırlamanız, yapabiliyorsanız bırakmanız tavsiye edilir. Rinoplasti sonrası yamukluk, asimetri, burun ucu düşüklüğü gibi sorunlarla karşılaşılabilir ancak bunlar çaresiz değildir. Türkiye rinoplasti ile ilgili tüm sorularınız için Prof. Dr. Selçuk İnanlı’ya ulaşabilirsiniz.

 

PAYLAŞIN: