Septoplasti Sonrası Burun Tıkanıklığı

Eklenme Tarihi: 3/4/2022

 

Burun tıkanıklığı kişinin hayat standartlarını düşüren ciddi bir problemdir. Burun kıkırdağı eğriliğinden kaynaklanan burun tıkanıklığı bireyin uyku kalitesini düşürebilir; sinüzit, burun kanaması ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu durum, septum deviasyonu olarak adlandırılmaktadır. 

Sağlıklı bir şekilde nefes almamız için burun septumu ince ve düz şekle sahip olmalıdır. Septum bazen doğuştan bazense sonradan alınan darbeler sonucunda eğrilebilir. Septum deviasyonu ileri derecedeyse hem estetik hem de fonksiyon açıdan problem yaratır. Kıkırdak eğriliğini düzeltmek ve hastanın yaşam kalitesini amacıyla yapılan operasyona septoplasti veya septorinoplasti adı verilmektedir. 

Septoplasti, fonksiyonel burun ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu ameliyatın esas amacı, septum deviasyonun neden olduğu fonksiyonel sorunları ortadan kaldırmaktır. Dolayısıyla septoplasti ameliyatında öncelik buruna estetik bir görünüm kazandırmak değildir. Bazı durumlarda septum deviasyonu septoplasti gerektirecek kadar ağır olmayabilir. Ancak, septum deviasyonu solunum güçlüğüne sebep oluyorsa tedavi edilmesi şarttır.

Ameliyat ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Septoplasti cerrahi bir operasyondur. Komplike bir ameliyat olduğundan dolayı iyi bir planlama süreci gerektirmektedir. Uzman bir cerrah tarafından hastaya uygun yöntemlerle uygulanırsa başarılı olma ihtimali oldukça yüksektir. Ameliyat birkaç farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Örneğin ileri derece kıkırdak eğriliği söz konusuysa açık teknik septoplasti yapmak gerekirken; Konka hipertrofisi (burun içi yumuşak dokuların alerji sebebiyle şişmesi) varsa işlem rinoplasti (burun estetiği) operasyonun bir parçası olarak düzenlenebilir. Önemli olan her hastanın problemini esas alarak uygulanacak yönteme karar vermektir.

Hastaların çoğu ameliyattan sonra burun tıkanıklığı problemlerinin ortadan kalkmamasından korkmaktadır. Ameliyatı takip eden birkaç haftalık süreçte burun içindeki yara, kabuklanma ve akıntı gibi nedenlerle burun tıkanıklığı yaşanması beklenen bir durumdur. Bu süre bazı hastalarda daha kısa, bazılarında daha uzun olabilir. Fakat her iki şekilde de geçici bir durum olduğu unutulmamalıdır. İyileşme süreci devam ederken tıkanıklık azalır ve hasta sağlıklı bir şekilde nefes almaya başlar. 

Ameliyat sonrasında doktorun talimatlarına uyulmalıdır. İlk gün yumuşak ve sıvı gıdalarla beslendikten sonra ertesi gün rutin beslenme düzenine dönülebilir. Doktorun reçete ettiği ağrı kesici ve antibiyotikler düzenli kullanılırsa ameliyat ağrısı ve enfeksiyon riski minimuma indirgenir. 

Septoplasti cerrahisi uzman ve alanında deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Ameliyat sonuçlarının beklentinizi karşılaması için cerrah seçiminin büyük önem arz ettiğini unutmayın. Siz de septoplasti ameliyatı yaptırmayı düşünüyorsanız ,konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: