Rinoplasti Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Burunda şekil bozukluklarını düzeltmek amacı ile yapılan cerrahi işleme rinoplasti denilmektedir. Oldukça yaygın olarak tercih edilir.

Cerrahi müdahale esnasında hastanın nefes almasında güçlük oluşturan kıkırdak ve kemik eğrilikleri de tedavi edilmektedir. Bu tip cerrahi müdahalelerde amaç hastanın yüz profiline uygun doğal bir burun yapmaktır. Öncelikli hedef ise burunun fonksiyonel açıdan en ideal duruma getirilmesidir. Çünkü estetik kaygılar, nefes alma fonksiyonun ideal çalışmasının önüne geçerse yaşam kalitesi düşecektir.

Rinoplasti Operasyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun hava pasajını sağlar. Estetik kaygılarla yapılan ameliyatlarda da bu konuya dikkat edilir. Bozuk olan fonksiyonlar ameliyat sırasında düzeltilebilir. Ameliyatın başarılı olmasını belirleyen bazı kriterler bulunuyor. Bunlar;

  • Hastanın cilt özelliği,
  • Kıkırdakların şekli ve inceliği,
  • Kemikte gelişen deformiteler ve eski travmalardır.

Estetik ameliyatlarda kıkırdak ve kemik dokular mukoza ve deriden ayrılır. Kıkırdak ve kemik yapıları bu sayede yeniden şekillendirilir. Cerrahi müdahalede hastanın burun deliklerinden içeriye kesiler yapılır. Bu da hastanın cildinde kesi izi kalmasının önüne geçer.

Rinoplasti Kimlere Uygulanır?

18 yaşına dolduran ve büyüme yaşını tamamlayan her hasta rinoplasti yaptırabilir. 18 ile 35 yaş arasındaki genç erişkinlerde başarılı ile uygulanabilecek bir ameliyattır. Operasyonlar öncesinde hasta ile gerçekçi bir şekilde plan yapılmalıdır.

Hekim hastanın beklentileri ile ortak bir alanda buluşabiliyorsa ameliyat için karar verilir. Ameliyat öncesinde hastanın fotoğrafları çekilir. İstenen profil hakkında karar verilir. Ameliyat hazırlıkları yapıldıktan sonra ameliyat aşamasına geçilir.

Rinoplasti de Cerrahi Müdahale Öncesi ve Sonrası

Genel ya da lokal anestezi ile operasyonlar gerçekleştirilebilir. Ortalama olarak iki saat içinde ameliyat tamamlanır. Cerrahi müdahale sonrasında burun deliklerine tampon yerleştirilir. Onunda üzerine tampon yerleştirilmektedir. Göz etrafında şişlik ve morluklar olabilir. Bir ya da iki gün içinde tamponlar alınır.

Hastanın bu şekilde nefes alması sağlanmaktadır. Atel ise bir hafta sonunda alınır. Hastanın yüzünde gözle görülen şişlikler olabiliyor. Bu şişlikler 1 ya da 2 ay içinde tamamen geçmektedir. Burunun son şeklini alması için 6 ay ile 1 yıl arasında bir süre geçmesi gereklidir. Bu süre boyunca hasta belirli aralıklarla kontrole gider.

Rinoplasti Zor Bir Ameliyat Mıdır?

Yüz estetik ameliyatlarının en zor olanlarından biri rinoplasti olmaktadır. Çünkü her yüzün kendine ait bir karakteristiği bulunur. Ve yapılan operasyon bu karakteristik özelliğe meydan okumak olabilir.

Operasyonlarda burun fonksiyonları korunurken yüzün bireyselliğine uygun olarak estetik dokunuşlar yapmak işin en zor kısmıdır. İyi bir hasta hekim ilişkisi başarılı sonuçlar sağlayacaktır. Ameliyattan sonraki bir hafta yatak istirahati önerilir. İki hafta içinde de spor yapılması sakıncalı olabilir.

Pansumanların ıslatılmadan yüzün yıkanması, bir hafta boyunca saçların yıkanmaması da alabileceğiniz basit ama etkili tedbirler arasında yer alıyor. Ameliyatın başarılı olması için hem operasyon öncesi, hem de operasyon sonrasında hekimin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz.

PAYLAŞIN: