Botoks Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eklenme Tarihi: 4/5/2021

 

En popüler estetik uygulamaların başında hiç şüphesiz botoks uygulaması gelmektedir. Botoks, yaşlanmaya ya da çeşitli dış faktörlere bağlı olarak yüz çevresinde meydana gelen çizgi ve kırışıklık görünümünü yok etmek için son derece başarılı bir tekniktir. Günümüzde yalnızca orta yaşlı kadınlar tarafından değil, erkekler tarafından da tercih edilmektedir. Genel olarak uzman bir doktor tarafından yapıldığı müddetçe komplikasyon riski oldukça az olan botoks sonrası dikkat edilmesi gereken birkaç unsur vardır. Bunlara dikkat edildiği sürece geriye sadece botoksla güzelleşmenin tadını çıkarmak kalmaktadır.

Çoğu hasta botoks uygulamasından sonra günlük rutinlerine hemen dönebileceğini düşünse de ilk 24 saat boyunca yorucu fiziksel aktivite ve egzersizlerden kaçınmak gereklidir. Genel olarak işlemden sonraki 48 saati atlattıktan sonra normal hayatınıza tamamen dönebileceğiniz söylenebileceğinizi söylemek mümkündür. Bu süre zarfında kesinlikle kaçınmanız gereken şeylerin başında yüzüstü yatmak ve yüzünüze dokunmak gelmektedir. Botoks uygulaması yaptırdıktan sonra bazı hastalar yüzlerine masaj yapmanın yararlı olduğunu düşünürler. Fakat bu yanlış bir varsayımdır. Tam tersine, uygulamadan sonraki iki gün boyunca yüze masaj yapmak botoksun yer değiştirmesine neden olabilir. Ancak, uygulama yapılan bölgeleri çalıştırmak adına mimik yapabilirsiniz. Örneğin kaşları çatmak, alnı oynatmak ya da gözleri kısmak kasları çalıştırarak botoks etkisini hızlandıracaktır. Bununla birlikte olası komplikasyonların önüne geçmek için bir gece sırtüstü yatmak yararlı olacaktır. Ödemi en aza indirgemek için yatarken çift yastık kullanabilirsiniz.

Botoks yaptırdıktan sonra uygulama yapılan bölgeye en az 6 saat su temas etmemelidir. Sonrasında da yüzünüzü yıkarken ya da duş alırken dikkatli olmalı ve suratınızı sertçe ovmamalısınız. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise işlemden sonra ödem ve kızarıklar geçene kadar güneşe çıkmamaktır. Botoks uygulamasından sonra uygulama alanında hafif şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bunlar yok olana kadar yüzünüzü güneşten ve sıcak sudan sakınmalısınız.

Eğer yakın zamanda bir uçak seyahati planlıyorsanız botoks uygulamasını en geç 24 saat önce yaptırmış olmalısınız. Yine ilk 24 saatlik süreçte cilt bakımı (özellikle kimyasal peeling) ve makyajdan da uzak durulmasında fayda olduğunun altını çizelim. İşlemden sonra iki gün alkol ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu nedenle sürekli olarak kullandığınız ilaçlar varsa bunları uygulama öncesinde mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Son olarak botoks uygulaması harika sonuçlar verse de bu sonuçların daimi olmadığını unutmayın. Tam sonuçlarını yaklaşık 1 hafta içinde veren uygulama 6 ay içerisinde etkisini yitirir ve tekrar kırışıklıklar meydana gelebilir. Bu süre fazla mimik yapılan dudak kenarı gibi bölgelerde daha kısa olabilir. Bu nedenle hasta talep ettiği sürece her 6 ayda bir botoksunu yeniletebilir. Başka bir deyişle aynaya baktığınızda botoksa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız botoks vaktiniz gelmiş demektir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: