Burun Eğriliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Eklenme Tarihi: 7/20/2023

 

Burun kemiği eğriliği, burun deliklerinin içindeki kanalların merkezinde yer alan septumun bir tarafa doğru yer değiştirmesi sonucu görülen rahatsızlıklardan biridir.

Septum deviasyonu genellikle doğuştan gelen bir durumdur ancak kaza ve travmaya bağlı olarak da gerçekleşebilir. Burun eğriliği sebebiyle her iki delikten içeri giren hava yoğunluğu azalır, bu da mukozada kuruluk yaşanmasına yol açar. Kabuklanma ve kanama bu sorunu takip edebilir.   

Bu rahatsızlık ülkemizde oldukça yaygındır. Bu soruna sahip olan hastalar burun solunumu işlevini verimli şekilde gerçekleştiremez, yani diğer bir ifadeyle nefes alma fonksiyonları güçleşir. Yaşam kalitesini düşüren deviasyon, cerrahi operasyon ile düzeltilebilir. Burun kıkırdak eğriliği ameliyatsız çözüm henüz bulunmamaktadır. Eğer bu duruma çözüm arıyorsanız, vakit kaybetmeden Prof. Dr. Selçuk İnanlı ile görüşebilirsiniz.

Burun Eğriliği Görülme Nedenleri Nelerdir?

Burun kıkırdak eğriliği neden olur, internette en çok aranan sorulardan biridir. Aşağıdaki faktörler, bu rahatsızlığın sebepleri arasında en çok karşılaşılanların başında gelir:

  • Doğum esnasında güçlük.
  • Burna ve yüze alınan darbeler.
  • Yaşlılık.
  • Enfeksiyon.

Bunun yanında, burun kemik eğriliği gelişiminizin bir parçası olarak da düşünülebilir. Yaş aldıkça burnunuz da büyür, bu da septumun sağa veya sola kaymasına yol açabilir. Deviasyon vakalarında en çok görülen nedenlerden biri budur. Ayrıca yakın temaslı sporlarla ilgilenen ve iyi korunmadan motorlu araç kullanan kişiler de risk taşımaktadırlar.

Burun Kıkırdak Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Septum deviasyonu, burun deliklerini ayıran kıkırdak ve kemiğin, nazal septumun olması gereken yerde olmaması sonucunda burun içinde eğri veya hizalanmamış olması durumunu ifade eder. Bu durumun şiddeti farklılık gösterebilir ve çeşitli belirtilere yol açabilir.

En yaygın belirtilerden biri, burun deliklerinden hava akışını engelleyebilecek şekilde bir veya her iki taraftan nefes almada yaşanan zorluktur. Deviasyon, burun tıkanıklığı yapar ve engelleme hissi yaratarak düzgün bir şekilde nefes almanızı zorlaştırabilir.

Septum eğriliği, mukusun birikmesine neden olabilecek boşluklar oluşturabilir ve sinüs enfeksiyonu riskini artırabilir. Bu da burun dokularına ve çevre yapılarınıza baskı yaparak yüz ağrısı veya baş ağrıları yaşamanıza yol açabilir. Fazla mukus üretimi, boğazınıza dolması hissine de neden olabilir. Aynı zamanda horlama ve nefes almada zorluk uyku düzenini bozabilir ve uyku problemleri meydana gelebilir.

Unutulmamalıdır ki, bazı insanlar burun kemiği eğriliğine sahip olabilir ancak herhangi belirgin bir belirti yaşamayabilirler. Eğer burun içi eğriliği sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız veya yukarıda belirtilen belirtileri yaşıyorsanız, doğru şekilde tedavi edilmeniz gerekir. Uzman, mevcut durumunuzu uygun şekilde değerlendirir ve tedavi seçenekleri hakkında sizi bilgilendirir. Tedavi, vakanın şiddetine ve yaşam kaliteniz üzerindeki etkisine bağlı olarak planlanır.

Burun Eğriliği Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Burun eğriliği ameliyatı, genellikle bir KBB uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Gelişim sürecinin tamamlanması için erkeklerde 18 yaşına, kadınlarda ise çoğunlukla 16 yaşına kadar beklenmesi tavsiye edilir. Konforlu ve başarılı bir operasyon adına genel anestezi altında olunması gereklidir. Bu sayede ağrı hissetmezsiniz ve işlem boyunca uyursunuz. Cerrah, kemik ve kıkırdak dokuya ulaşmak için septumdan kesi yapar. Burun pasajı açıldıktan sonra gereken müdahaleler yapılır.

Günümüzdeki tıbbi imkanlar ile ortalama 2 saat süren kolay ve güvenli bir operasyon olduğu için burun kemik eğriliği ameliyatı olanların yorumlarına bakıldığında sonuçlardan oldukça memnun kaldıkları görülmektedir. Ameliyat sonrasında aynı gün taburcu edilirsiniz. Takip eden süreçte nadiren problemin tekrarlanması ile karşılaşılır. Belirli bir süre yorucu sporlardan kaçınmanız, sümkürürken ve yatarken dikkat etmeniz gereklidir. Uzmanınızın verdiği tedbirlere uymanız, iyileşme sürecinin sorunsuz geçmesini sağlar.

Burun Kemik Eğriliği Ameliyatı Sonrası Dönem

Burun kemik eğriliği ameliyatı sonrası dönemde, operasyon bölgenize konulan silikonlar belirli bir süre ödem, kanama ve pıhtı gibi durumlara neden olabilir. Ancak bunlarla karşılaştığınızda endişe etmenize gerek yoktur. İlk günlerde sulu ve yumuşak besinler tüketmelisiniz. Ayrıca ılık su içmeniz ve dudaklarınızı kurutmamanız da tavsiye edilir.

Dinlenme ve uyku esnasında başınızı yüksek tutmalısınız. Eğer olağandışı bir kanama görürseniz, hemen uzmanınızla irtibata geçmelisiniz. Tamponunuz çoğunlukla bir hafta sonra çıkartılacaktır. Bu noktadan itibaren rahatlıkla burnunuzdan nefes alıp vermeye başlarsınız Burnunuzu dış etkenlerden ve darbelerden korumanız da burun kemik eğriliği ameliyatı ardından önem vermeniz gereken diğer bir konudur. Uzmanınızın söylediği süre boyunca gözlük kullanmayın. Dişinizi fırçalarken oldukça hassas davranın. Kendinizi ve özellikle de yüz bölgenizi güneş ışınlarına uzun süre maruz bırakmayın.

Burun kemik eğriliği zararları olan bir durumdur ve her vaka için geçerli olmasa da genellikle tedavi edilmesi önerilir. Solunum yolunun içinde görülen sıkıntılar günlük hayatın her alanında büyük problemlere yol açabilir. Daha rahat ve konforlu bir yaşam sürmek için bu güvenli prosedürü gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Belirtileri gördüğünüzde ve hareketleriniz sınırlandığında, zaman kaybetmeden yardım almanız elzemdir. Ameliyat hakkındaki tüm sorularınız ve burun kemiği eğriliği ameliyatı fiyatı gibi konularda daha detaylı bilgiye ulaşmak için, alanında İstanbul'un en başarılı uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Selçuk İnanlı'ya ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞIN: