Burun Estetiği Hakkında Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Eklenme Tarihi: 11/11/2022

 

Burun estetiği, namı diğer rinoplasti… Özellikle son yıllarda kendisine olan rağbetin arttığı bir gerçek. Elbette, bir tedavinin popular hale gelmesi, hakkındaki spekülasyonların da artmasına sebep olabiliyor ne yazık ki. İnternette konu ile ilgili pek çok bilgi yer alıyor ve ilgililer bunları okuyunca kafasındaki sorulara yanıt aldığını düşünüyor. Fakat, bu bilgilerin güvenliğini teyit etmek gerekiyor. Yanlış bilinen her bilgiyi düzeltmek mümkün olmasa da en azından rinoplasti hakkındaki yaygın bilinen yanlışları düzeltebiliriz.

  • Burun ameliyatı yalnızca estetik kaygılardan ötürü yapılır!

Bu belki de en yaygın bilinen temel yanlışlarda ilk sıralarda yer alır. İnsanlar yalnızca burun görüntüsünü beğenmediği için estetik ameliyat olmazlar. Solunum sistemine dair problemlerini iyileştirmek adına da burun ameliyatı yapılmaktadır. Yani, rinoplasti hem kozmetik hem de işlevsellik sebepleri ile yapılabilmektedir. Etkisi psikolojik ya da fiziksel olabileceği gibi, her iki amaca hizmet de edebilir. Fiziksel görüntüsünden memnun olma hali kişinin kendine olan güvenini artırırken, solunum sorunlarını iyileştirmek daha sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olur.

  • Rinoplasti ameliyatı süreci genel olarak ağrılı ve zordur!

Bu da doğru değildir. Rinoplasti geneli itibari ile ağrılı bir ameliyat değildir. Ameliyat anestezi altında yapıldığından hasta operasyon sırasında ağrı, sızı hissetmez. Rinoplasti türü komplikasyonlar üzerinde belirleyici olabilir fakat rinoplasti sonrası iyileşme döneminde de majör ağrı hissedilmez. Şişlik ve morarma gibi etkiler gözlemlenir, bunlarda 1-2 hafta içerisinde ortadan kalkar.

  • Her rinoplasti cerrah rahatlıkla tüm burun ameliyatlarını yapabilir!

Rinoplasti uzmanlarının burun ameliyatı yapma yetkinliğine sahip olduğu doğru. Fakat, en iyi sonuçları almak adına, bu alanda deneyim ve bilgi sahibi rinoplasti cerrahlarını tercih etmek gerekiyor. Burun estetiğinde uzmanlaşmış cerrahlar, burnun anatomisini çok iyi biliyor olmalı solunum sisteminin teferruatlarına da hakim olmalıdır. Estetik görünüm ve fonksiyonellik bir arada olmalıdır. Tüm bunlara ek olarak, burnun hem başlı başına hem de genel olarak yüz ile estetik uyum sergilemesi de gerektiğinden, rinoplasti cerrahının sanatsal bakış açısının güçlü olması çok önemlidir.

  • Burun ameliyatı nefes alma problemini iyileştirmez.

Rinoplastinin tek kabiliyeti burun estetiği değildir. Burun ameliyatı kapsamına fonksiyonel anomaliler de dahildir. Yani, sağlıklı bir burun da estetik görünüm kadar önemlidir. Hatta, şayet hastanın nefes alma kalitesini olumsuz etkileyecek estetik bir işlem yapılması önerilmez. Septum deviasyonu gibi problemler varsa, bu defektlerin ekseriyetle dikkate alınması şarttır. Aksi taktirde estetik operasyon yapılır fakat kaliteli nefes alma edimi düzeltilmemiş olur. Bu tür bir durumun yaşanmaması adına profesyonel rinoplasti hekimi tercih etmeniz önem arz eder.

  • Burun ameliyatı sonrası ödem ve morarma uzun süre boyunca geçmez!

Rinoplasti türüne göre ameliyat sonrası yan etkiler farklılaşır. Örneğin, burun ucuna şekil verme ile nasal kemiğin üst bölümünü düzeltme arasında operasyonel farklılıklar olduğu göz ardı edilmemelidir. Burun kemiği törpüleme işlemi neticesinde hafif morarmalar oluşabilir fakat bunlar uzun süre boyunca geçmeyecek derecede değildir. Doktorunuz sizi burun ameliyatı sonrasındaki morarmayı geçirmek için neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirecektir. Tipik olarak, buz kompresi yapmanız, özel krem ve solüsyonlar kullanmanız, ilgili bölgeyi fiziksel darbelere karşı korumanız istenecektir.

  • Burun estetiği sonrası çok şiddetli ağrılar olur.

Eskiden burun ameliyatları daha ağrılı bir iyileşme sürecine sahipti, bu doğru. Fakat medikal gelişmeler ve son teknolojik tıbbi ekipmanlar sayesinde, artık eskisi gibi ağrılı bir iyileşme süreci yaşanmamaktadır. Burun estetiği sonrası şiddetli ağrı olmaz. Minör düzeyde ağrı, hassasiyet ve bölgesel rahatsızlık hissi meydana gelebilir. Doktorun reçete edeceği ağrı kesici ilaçlar ile bu yan etkiler geçer. Operasyon sırasında takılan atel, tampon vs. çıkarılınca bu tür sıkıntılar tamamen geçecektir.

  • Rinoplasti ile herkes kendi istediği burun tasarımına sahip olur.

Herkesin yüzüne en uygun, estetik burun görünüşüne sahip olacağını söylemek daha doğrudur. Yüz şekli, burun iskeleti ve kemik yapısı kişiden kişiye değişir. Bundan dolayı her rinoplasti süreci kişiye özgüdür. Örneğin, ünlü birinde görüp çok beğendiğiniz burun şekli sizde güzel durmayabilir. Doğal görünmeme riski de çok yüksektir. Operasyon sonrası kişinin kendi burnunu ve yüzünü beğenmeme senaryosu ile karşı karşıya kalınabilir. Sanatsal görme yetisine sahip olan başarılı rinoplasti seçmeniz bu yüzden zaruridir.

Önemli olan doğru doktoru seçmek, gerçekçi bir bakış açısına sahip olmak ve ameliyat sonrası bakım sorumluluğunu üstlenmektir. Konuya dair araştırma yaparken güvenilir kaynaklara yönelmeniz ve hatta uzman doktordan tavsiye almanız doğru bilgilere ulaşmak anlamında sizlere büyük fayda sağlayacaktır. Doğru bilinen yanlışlar ile vakit kaybetmeyin.Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: