Eklenme Tarihi: 1/7/2023
Rinoplasti veya burun estetiği olarak da bilinen burun estetiği, burnun şeklini veya boyutunu değiştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir.
Burunda deformiteye neden olan doğum kusurlarını veya yaralanmaları düzeltmek, şeklini veya boyutunu değiştirerek burnun görünümünü iyileştirmek, nefes almada zorluğa neden olan septum deviasyonu veya burun tıkanıklıklarını düzeltmek ve burun fonksiyonlarını iyileştirmek, burundaki asimetriyi düzeltmek gibi çeşitli nedenlerle rinoplasti gerçekleştirilebilir. Burun estetiği operasyonu, genel anestezi altında yapıldığından, hastanın ağrı hissetme olasılığı söz konusu değildir.
Burun estetiği her yaşta birey için uygulanabilir, ancak en iyi adaylar tipik olarak vücut gelişimi tamamlanmış 18 yaşından büyük adaylar olarak görülmektedir. Prosedüre girmeden önce genel sağlığın opersyona engel teşkil etmeyecek kadar iyi olduğundan emin olunmalıdır.
Rinoplasti için iki ana teknik kullanılır: açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti. Açık rinoplasti yönteminde, kbb uzmanı ya da işlemi gerçekleştiren doktor burun deliklerini ayıran cilt şeridine göre bir kesi yapar. Bu kesi, cerrahın burun altındaki yapıları görmesine ve kolaylıkla erişebilmesine izin verir. Kapalı rinoplasti yönteminde ise, doktor tüm kesileri burun deliklerinin içinden gerçekleştirir, bu nedenle opersyondan sonra görünen herhangi bir yara izi olmaz.
Her iki tekniğin de kendi avantajları ve dezavantajları vardır ve en iyi yaklaşım hastanın özel hedeflerine ve ihtiyaçlarına bağlı olacaktır. Rinoplasti prosedürü sırasında kullanılabilecek bazı yaygın teknikler arasında; burun boyutunu küçültmek için fazla kemik veya kıkırdağın çıkarılması, burun ucunun veya köprüsünün yeniden şekillendirilmesi, burun ve üst dudak arasındaki açının değiştirilmesi, septum deviasyonunun veya burun pasajlarındaki diğer fonksiyonel sorunların düzeltilmesi gibi yöntemler gösterilmektedir. Kullanılan spesifik teknikler, hastanın bireysel ihtiyaç ve hedeflerinin yanı sıra doktorun uzmanlığına ve tercihlerine bağlı olarak belirlenmektedir.
Rinoplasti, burun şeklini veya boyutunu değiştirmeyi amaçlayan bir cerrahi prosedürdür ancak bazı bireyler için uygun olmayabilir.
Burun estetiği operasyonu, bir cerrahi prosedür olduğundan, farklı niteliklerde sağlık sorunları olan bireyler için uygun olmayabilir. Örneğin, kalp sorunları olan bir kişi rinoplasti için uygun görülmeyebilir, çünkü anestezi alan hastada sahip olduğu kardiyovasküler rahatsızlıktan kaynaklı kalp ritim bozukluklarının ortaya çıkma ihtimali söz konusudur.
Rinoplasti, tamamen gelişmiş burun kemiklerine ihtiyaç duyduğu için genellikle 18 yaşın üzerindeki bireyler için gerçekleştirilir. Bu nedenle, burun kemikleri tamamen gelişmemiş olan daha genç kişiler için uygun olmayabilir.
Hamilelik sonrası rinoplasti düşünülebilir, ancak bu süreçte de hormon seviyelerinde değişiklikler olabileceği için beklenen sonucun elde edilememe ihtimali söz konusu olabilmektedir.
Rinoplasti sonrası iyileşme süreci, kişiden kişiye değişebilir ve genellikle birkaç hafta sürer. Bu süreçte operasyonu gerçekleştiren doktor tarafından verilecek talimatlara uyulması burun estetiği ameliyatının sonucu açısından son derece önemlidir.
Cerrahi operasyonun ardından ilk hafta, burun üzerinde bir bandaj veya burunluk bulunur. Bu önlem, burun bölgesinin şeklini korur ve ayrıca ödemi azalmasına yardımcı olur. Ödemi ve oluşabilecek minimal ağrıları azaltmak için doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar kullanılır.
İşlemden sonra ikinci hafta, bandaj ve burunluk kaldırılır. Burun üzerinde hafif bir şişlik gözlemlenebilir. Bu komplikasyon, genellikle birkaç gün içinde etkisini yitirir. Sonraki süreçlerde ağrı kesicilere ve diğer ilaçlara ihtiyaç olmayabilir. Üçüncü haftaya gelindiğinde burun iyileşme süreci genellikle tamamlamış olur ve birey normal aktivitelerine dönebilir.
Bazı insanlar için iyileşme süreci daha uzun sürebilir ve doktor tarafından verilecek talimatlara dikkat edilmesi önemlidir. Doktor talimatlarının dikkate alınmaması, iyileşme sürecini uzatabilir ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Burun şeklinin ve ölçülerinin değiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen burun estetiğinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Gerçekleştirilen başarılı bir burun estetiğinin neticesinde, bireyin yüz hatlarındaki görünüm iyileşir ve genel görünümü daha estetik bir hale gelir. Rinoplasti, burun yapısında sağladığı iyileşme neticesinde daha iyi nefes almayı mümkün kılar. Burun şeklinin değiştirilmesi ve estetik görünümün kazanılmasıyla birlikte bireyin özgüveninde ve psikolojisinde olumlu yönde artış gözlemlenir.
Rinoplasti operasyonu sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar söz konusudur. Operasyonunun ardından burun ve yüz bölgesinde minimal şişlikler gözlemlenebilir. Bu nedenle, baş bölgesini yüksek tutacak şekilde yastık kullanılmalı, yüz ve burun bölgesine dokunulmamalıdır. Ameliyat sonrasında burunluk ya da bandaj kullanılabilir. Bu ekipmanların temizliğine önem verilmeli ve enfeksiyon riskine karşı önlem alınmalıdır.
Operasyondan sonra yüz temizliği dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. İyileşme süreci boyunca doktor tavsiyesi doğrultusunda, burun içini nemli tutmak amacıyla tüplü solüsyonlar veya burun spreyleri kullanılabilir. Burun estetiğinin ardından oluşabilecek ağrıları gidermek amacıyla doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Ameliyat sonrasında alınması gereken diğer önlemler hakkında bilgi almak için operasyonu gerçekleştiren doktora danışmanız son derece önemlidir.
Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz.