Eklenme Tarihi: 11/11/2021
Burun estetiği operasyonu yaptırmayı düşünen ve düzenli bir spor hayatı olan adayların merak ettiği şeylerden biri de ‘’Ameliyattan sonra ne zaman spor hayatına geri dönülebilir’’ sorusudur. Yoğun bir spor ve egzersiz düzenine sahip olan hastalarımız olduğu gibi bazı hastalarımızın da profesyonel kariyerleri spor üzerine kurulu. Bu gibi hastalar ister istemez rinoplasti (burun estetiği) ameliyatından sonra yaşam tarzlarının nasıl etkileneceğini ve ne zaman spora geri dönebileceklerini öğrenmek istemektedir.
Öncelikle rinoplasti operasyonunun başarısının sadece uygulanan prosedüre bağlı olmadığını belirtmek gerekir. Uzman bir cerrahın gerçekleştirdiği bir rinoplasti ameliyatının başarı şansı oldukça yüksek olsa da sorunsuz bir iyileşme süreci için hastaların dikkat etmesi gereken bir takım unsurlar vardır.
Burun estetiği operasyonu yaptıran bir hastanın ne zaman spor yapmaya başlayabileceğine cevap vermek için ilk önce hastanın ne tür ve ne sıklıkla egzersiz yaptığını bilmek gerekir. Normal koşullar altında, herhangi bir ameliyat sonrası komplikasyon yaşamayan hastalar operasyonlarından 1 ay sonra hafif sporlar yapmaya başlayabilir. Hafif tempolu yürüyüşler içinse 15 gün beklemek yeterlidir. Profesyonel olarak sporla uğraşan ve ağır egzersiz yapan bireyler içinse durum farklıdır. Ameliyattan sonra bir süre boyunca hastalar her türlü darbe ve tramvaya karşı burunlarını korumalı, kan sulandırıcı ilaç ve besinlerden uzak durmalı, hatta eğilerek bağcıklarını bile bağlamamalıdır. Kısacası hastalar, baş bölgesindeki kan basıncını arttıracak ve burunda kanama ya da yaralanmaya neden olabilecek her türlü aktiviteden uzak durmalıdır. Bu nedenle, yoga, pilates, fitness ve ağır egzersizler ameliyattan sonra en az 6-8 hafta boyunca yasaktır. Elbette, her hastanın iyileşme süreci aynı şekilde işlemediğinden ve farklı durumlar söz konusu olduğundan bu konuda en doğru bilgiyi kendi doktorunuzdan alacağınızı unutmayın.
Ağır egzersizlerden uzunca bir müddet uzak kalmak gerektiğini belirttik. Peki, yürüyüş, koşu ve yüzme gibi aktiviteler?
Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz.