Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Eklenme Tarihi: 11/24/2022

 

Blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına uygulanan cerrahi bir operasyondur. Sarkmış deri ve dokunun çıkarılması sonucu göz çevresindeki dokuların gerilmesine olanak sağlar.

Yaş ilerlemesiyle birlikte göz kapakları gerilir ve onları destekleyen kasların işlevi azalır. Bu işlevin azalması, fazla deri ve yağ tabakasının göz kapaklarının üzerinde birikmesine neden olur. Sonuç olarak, göz kapaklarında ve kaşlarda sarkık bir görünüm, gözaltlarında ise torbacıklar ortaya çıkar. Estetik görünümde meydana gelen olumsuzlukların yanı sıra periferik görme bozuklukları da yaşanabilir. Bu görünümü iyileştirmek ve olası görme bozukluklarının önüne geçebilmek amacıyla blefaroplasti operasyonuna başvurulabilir.

Blefaroplasti Operasyonunda Süreç Nasıl İlerler?

Blefaroplasti operasyonuna karar vermeden önce, alanında uzman bir estetik cerraha danışmak gerekmektedir. Bu noktada uygulamayı gerçekleştirecek sağlık uzmanının sahip olduğu deneyim oldukça mühimdir. Göz kapağı estetik operasyonu öncesinde donanımlı bir cerrah ile iletişime geçilebilir. Göz kapağı estetiğinin fiyatları hakkında bilgi edinmek için doktorla iletişime geçmek gerekmektedir.

Doktor, bireyin şikâyetlerini ve beklentilerini dinledikten sonra gerekli fiziki tetkikleri gerçekleştirir. Birey, genel sağlık testinin yanı sıra detaylı bir göz muayenesinden geçer. Alanında uzman doktor, göz estetiği operasyonuna aday olan bireyin sağlık durumunun uygun olması halinde, blefaroplasti uygulamasının detaylarını planlar.

Operasyon esnasında kanama eğilimini artırabilecek aspirin ve antibiyotiklerin kullanımı, işlemden iki hafta önce bırakılmalıdır. Takviye edici bitkisel ya da kimyasal içerikli ürünlerden uzak durulmalıdır. İyileşme sürecini geciktirdiği için sigara ve alkol kullanımına da aynı şekilde iki hafta öncesinden ara verilmelidir.

Blefaroplasti Hangi Durumlarda Uygulanır?

Elastik bir yapıya sahip olan cilt, ilerleyen yaş ile birlikte söz konusu bu elastikiyeti yitirebilmektedir. Bu niteliğin kaybolmasıyla birlikte cilt sarkması meydana gelebilir ve pek çok bireyde estetik açıdan kaygı oluşabilir. Zaman içinde yer çekimine bağlı olarak oluşan bu sarkma; kırışıklık, ciltte renk değişimi, gözaltı torbaları gibi oluşumları da beraberinde getirebilir.

Hava kirliliği, düzensiz beslenme ve uykusuzluk, aşırı güneş ışınına maruz kalma, genetik faktörler, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenler göz kapağı yaşlanma belirtilerinin temelini oluşturur. Cildin yaşlanma sürecini hızlandıran bu etkenlerin göz bölgesinde neden olduğu kötü görünümü iyileştirmek adına göz kapağı estetiği uygulanabilir.

Göz Kapağı Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Blefaroplasti operasyonu genel olarak 35 yaş üstü bireyler için uygun görülmektedir. İlerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan göz kapağı sarkması problemi, ortalama 35-40 yaşlarından itibaren kendisini hissettirmektedir. Ancak medikal anlamda ihtiyaç duyulması halinde yaş gözetmeksizin bu operasyon uygulanabilir.

Göz kapağı estetiğinden önce birey kapsamlı bir fiziki muayeneden geçmelidir. Operasyon öncesi, bireyin tıbbi geçmişinin doktor tarafından anlaşılması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Geçmişte geçirilen ameliyatlar, kullanılan ilaçlar ve kronik hastalıklar, alerjik rahatsızlıklar, alkol ve sigara tüketimi, göz hastalıkları gibi detaylar blefaroplasti operasyonunun planlanmasında doktor tarafından dikkate alınmaktadır. Tiroid rahatsızlığı ve şeker, diyabet, hipertansiyon gibi ek hastalıkların varlığı durumunda operasyon esnasında komplikasyon oluşma riski yüksektir. Bu noktada birey, operasyon için uygun bir aday olmayabilir.

Blefaroplasti Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

Göz kapağı estetik operasyonunun ardından hissedilen ağrı yok denecek kadar azdır. Dikişler 5 gün sonra alınmaktadır ve doktorun belirleyeceği aralıklarla genel kontrol muayenesi yapılmaktadır. Gözlerde kuruluk, yanma, hafif kızarıklık gibi semptomların görülmesi normaldir. Operasyon sonrası yüz bölgesinde ödem oluşabilir. Bu ödemin geçmesi yaklaşık iki haftayı bulmaktadır. Hasta, işlemden bir hafta sonra iş yaşamına dönebilir. İyileşme süreci ortalama 7-14 gün sürmektedir.

Bireyin operasyondan sonra yaklaşık iki gün boyunca dinlenmesi ve göz kapağını aşırı yoracak aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. İşlem gören bölgenin su ile temasından 3 gün kaçınılmalı ve enfeksiyon riskinin önüne geçmek için ortalama 2 hafta makyaj yapılmamalıdır. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmamak ve iyileşme sürecini olumsuz etkilememek adına güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Operasyonu gerçekleştiren uzman doktorun tavsiye edeceği göz damlasını, oluşabilecek hafif ağrılar için takviye ağrı kesiciyi ve göz merhemini düzenli kullanmak da aynı oranda önemlidir.

Göz Kapağı Estetiği Operasyonunun Faydaları Nelerdir?

Estetik görünüm, bireyin psikolojisi üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle dolgun, tükenmiş ve yaşlı bir cilt, pek çok bireyde estetik kaygı yaratabilir. Blefaroplasti operasyonu ile birlikte bu kaygıların önüne geçebilmek mümkün.

Daha genç bir görünüm elde etmek için en ideal seçeneklerden birisi blefaroplasti operasyonudur. Bu operasyonla birlikte yer çekiminin neden olduğu sarkıklık giderilir ve daha canlı bir görünüm elde edilir. Yorgun görünümün giderildiği göz kapağı estetiği bireyin özgüvenini tazelemesinde önemli bir rol oynar. Kişiye pozitif enerji getiren estetik görünüm, olaylara daha olumlu açıdan yaklaşmayı mümkün kılar. Göz sağlığına da olumlu etki sağlayan blefaroplasti, periferik görme bozukluklarının iyileşmesine olanak sağlar.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: