İdeal Burun Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Eklenme Tarihi: 3/6/2020

 

Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatında burun analizi, kişinin burnunun ideal burun şekli ile karşılaştırıldığında ne kadar farklı olduğunu belirlemek için kullanılan 'estetik standartlara' dayanmaktadır. İdeal burun için belirli kalıplar söz konusu olsa da sonuçta önemli olan kişinin yüzü ile olan tam bir uyumdur

Birçok hasta için estetik idealler, rinoplasti ameliyatını tercih etmenin temel amacıdır. Bununla birlikte, güzelliğin çok öznel bir yorum olduğu ve nesnel oranların ve açıların ölçülmesine indirgenemeyeceği bilinmelidir. Burun analizini rinoplasti ameliyatı öncesinde değerlendirmek, başarıya ulaşmak için çok önemlidir. Burnu doğru bir şekilde analiz etmek için, burnun ayrı bileşenlerine indirgemeci bir yaklaşım kullanılır ve daha sonra olası değişiklikler tüm yüz bağlamında değerlendirilir

İdeal Burun Özelliklerinin Değerlendirilmesi

İnsan yüzü genel simetrilere ve birbirimizi farklı kılmak için bireysel asimetrilere bağımlıdır. Yüz ve burnun simetrilerini ve asimetrilerini değerlendirmek için, yüzü beş eşit yatay çizgiye bölerek başlarız.

Saç çizgisi, burnun üst kısmı, burnun ucu ve çene bölgesi referans noktaları olarak kullanılarak yüzünüz dikey olarak üçe bölünebilir. Genel olarak, burnun yatay ekseninin, gözün yatay eksenine eşit olması beklenir. Burun göz kapağı mesafesinden daha büyük olduğunda, hastalar burun deliklerinin küçültülmesini talep ederler, çünkü genişlemiş burun deliği çapı, öfkeli bir duygu yansıtmaya meyillidir.

Ardından, yüzün dikey ekseni değerlendirilir. Dikey burun ekseni çok uzun veya kısa olduğunda, hastalar genellikle burun ucu konumlarında bir yükselme veya değişiklik talep eder.

Rinoplastide Burun Açıları

Nazofrontal Açı: Nazofrontal açı burun kemiğinin glabella ve kaşla nasıl eklemlendiğini gösterir. İdeal burunda, burnun glabella (alın kemiğinin iki kaş çıkıntısı arasında yer alan bölge) ve kaşla buluştuğu noktada küçük bir girinti olmalıdır.

Nazofasiyal Açı: Burun kamburunu azaltmak için ne kadar nazal kemik ve kıkırdak çıkarılması gerektiğini ölçmeye yardımcı olur. Nazofrontal açının aksine, bu açı burnun üstünden aşağıya doğru dudaklara doğru değerlendirilir. Mümkün olan en iyi estetiği sağlamak için bu açı nazofrontal açıdan çok daha keskin olmalıdır.

Burun Açısı: Nazal açı bize burun ucu yapısının burnun geri kalanına nasıl uyduğuna dair bilgi verir. Burun uçlarının görünüşünü değiştirmek isteyen hastalarda bu açıyı değerlendirmek kesinlikle çok önemlidir. Kötü çıkıntı yapan burun uçları istenmeyen bir yüz estetiği üretir.

Burun-Çene Açısı: Nazal açı değerlendirildikten sonra, ideal burun için çenenin kendisi değerlendirilir. Çene doğrudan mentoservikal açı olarak değerlendirilir. Bu açı, çene çıkıntısını dudak çıkıntısı ve burun çıkıntısı ile ilgili olduğu için doğrudan değerlendirir. İdeal yüz estetiği için bu açı 80-95 derece arasında olmalıdır.

Rinoplasti ameliyatının amacı doğal, uyumlu burun ve yüz estetiği sonuçları üretmektir. Tüm bu açılar dikkate alındığında ideal burun yapısı ortaya çıkar ve burun estetiği için kapsamlı bir plan yapılır.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: