Revizyon Burun Estetiği, Revizyon Rinoplasti Nedir?

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

 

Literatürde tüm burun burun estetiği ameliyatlarının %25 inin ikincil bir düzeltme ameliyatına ihtiyacı olduğu bilimsel olarak yazılıdır. Eli bıçak tutan her cerrahın mutlaka revizyon ameliyatları olur, sadece ameliyat yapmayan cerrahın revizyon ameliyatı olmaz! Ancak her cerrahın revizyon oranları da farklıdır.

Revizyon burun estetiği ameliyatlarını da kendi içinde “majör” ve “minör” olarak ikiye ayırmakta fayda vardır

Kavram kargaşası olmaması için her düzeltme prosedürünü, ikincil, sekonder burun estetiği ameliyatı olarak adlandırmamak gerekir. Bazı olguda minör “küçük dokunuşlar”, “touch-up prosedürleri” yeterli olabilirken, bazı olgularda da “majör revizyon” ameliyatlarına ihtiyaç duyulur. Her olguyu kendi içinde değerlendirerek hangisinin “küçük dokunuşlara”, “touch-up prosedürlerine” ihtiyaç duyup, hangisinin majör revizyona gitmesi gerektiğine cerrah karar vermelidir.

Minör dokunuşlar, genelde sınırlı bir alanın, birkaç dakika içinde hafif törpülenmesini veya küçük bir alandaki çökmenin kıkırdak veya dolgu maddesi ile doldurulmasını içerir. Güçlü yapısal değişiklere ihtiyaç duyuluyor ise burunu tekrar açıp düzeltmek, majör, ikincil, sekonder, revizyon burun estetiği ameliyatına girmektedir. Tahmin edebileceğiniz gibi, minör küçük dokunuşlar kısa sürmekte, majör ikincil revizyon ameliyatlar ise daha uzun sürebilmektedir.

Revizyon burun estetiği ameliyatının en sık karşılaşılan nedenleri;

  • Burun ucunun düşmesi
  • Burun sırtında kemer olması (gaga burun)
  • Burun kıkırdak yapılarında ilk ameliyatında aşırı çıkarım yapılması sonucu çökmeler (mandalla sıkılmış burun, pinched nose, iskeletonize burun)
  • Burunda eğrilik ve yamulma (ilk ameliyatından önce de eğri burun var olabilir, yeterli düzeltilme olmamış olabilir veya ilk ameliyatından önce burun eğriliği yoktur ancak ameliyattan sonra eğrilmiş olabilir)
  • Asimetrik burun ucu ve kanatlar (çeşitli nedenlere bağlı olarak)
  • Aşırı kalkık burun veya aşırı oyulmuş burun sırtı
  • Burun içi tıkanıklıkları ve yapışıklıklar, burun etlerinde büyüme, burundan rahat nefes alamama

Yukarıdaki maddelerden her biri dikkatlice analiz edilip değerlendirilerek revizyon ameliyat planlaması yapılmalıdır. Revizyon ameliyatlarının çoğunda, buruna ekstra kıkırdak yerleştirilmesi ihtiyacı vardır. Hastanın kendi kıkırdak dokusunun kullanılması önceliklidir. Bu kıkırdak ihtiyacı en sık kulaktan temin edilir. Daha çok kıkırdak dokuya ihtiyaç duyulması halinde ise, kaburga kıkırdakları kullanılabilir. Ameliyata girmeden önce cerrahın nereden kıkırdak alınacağını detaylıca anlatması ve sizden onam alması gereklidir. Bazı düzeltmelerde alloplastik materyaller (gore-tex vs) de tercih edilebilir.

Tüm burun ameliyatlarımda, primer de olsa sekonder burun estetiği de olsa açık rinoplasti tekniğini kullanıyorum.

Majör revizyon ameliyatlarını genelde 3. aydan itibaren uyguluyorum. Bazı durumlarda daha erken ve geç de gündeme gelebilir. Zamanlama burunun durumuna ve hastanın uygunluğuna göre değişebilir. Tüm bunları konuşurken, bazı gerçekleri de göz önünde bulundurmak lazımdır. Çok çok kötü bir burunu, dünyadaki hiçbir cerrah mükemmel bir hale getiremez. Her cerrah kendi bilgisi, tekniği, analizi, yetenekleri ölçüsünde, çok çok kötü bir burunu bir veya iki basamak atlatabilir. Bundan dolayı, mutlaka revizyon burun estetiği ameliyatına girmeden önce, burunun ilk halini bilmekte, varsa fotoğraflarını görmekte ve ameliyat notunu okumakta oldukça fayda vardır.

Revizyon, düzeltme burun estetiği ameliyatları, her zaman ilk burun estetiği ameliyatlarına göre daha zordur. İlk ameliyata bağlı ciltteki yapışıklıklardan dolayı, bozulmuş burun anatomisinde ilerlemek, sorunları anlamak, çözüm yollarını üretmek ve düzeltmeye çalışmak cerrah için oldukça meydan okuyucudur. Bazen 6-8 saat arasında revizyon burun ameliyatlarında kaldığımı biliyorum.

Burun estetiği ameliyatını daha mutlu olmak için oluyorsunuz. Nedeni her ne olursa olsun burnunuzdan mutlu değilseniz doktorunuz ile mutlaka konuşmanızı, iletişime geçmenizi öneririm. Kendi adıma, yapılacak, düzeltilebilecek, bilgim, tecrübelerim, yeteneklerim dahilinde benim ellerimden gelebilecek bir şey var ise tereddütsüz hastalarımla paylaşmaktayım.

Asıl olan sizin mutluluğunuzdur!

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: