Revizyon Septorinoplasti

Eklenme Tarihi: 3/6/2021

 

Günümüzde kabul edilen estetik anlayışına göre herkes yüzüne uygun, orantılı bir buruna sahip olmak ister. Ancak istedikleri burun şekline sahip olmayan veya yıllar sonra herhangi bir darbe ile burunları deforme olan çok sayıda kişi vardır. Bu durum estetik açıdan kişileri mutsuz edebileceği gibi, burnun içyapısında yer alan bu bozukluklar nefes almada ciddi derecede güçlüklere de yol açabilir. Estetik bir burun görünümü yaratmaktan ziyade, burundaki deviasyon (eğrilik) problemini ortadan kaldırarak hastaların daha rahat nefes almasını sağlayan burun ameliyatına septorinoplasti ya da fonksiyonel burun ameliyatı denmektedir.

Kimi zaman bu ameliyatlarla elde edilen sonuçlar hastalar açısından tatmin edici olmayabilir. Septorinoplasti ameliyatlarında en çok karşılaşılan komplikasyon, operasyon sonrasında burun tıkanıklığı ya da nefes almada güçlük problemlerinin geçmemesidir. Burun tıkanıklığı önceden var olabileceği gibi kimi durumlarda cerrahi operasyon sonrası da gelişmiş olabilir. Bu ameliyat sonrası burun tıkanıklığının sebepleri operasyon sırasında fazla küçültme, burun duvarlarında çökme ya da eğriliğinin yeterli derecede düzeltilememesi olabilir. İşte revizyon septoplastinin amacı bu sorunları ikinci bir ameliyat ile çözmektir.

İlk ameliyattan sonra ikincil bir operasyonun gerekli olup olmadığına karar vermek için bir süre beklemek gereklidir. Bu süre hastanın durumuna göre 6 ay ila 1 yıl arasında olabilir. Ancak hasta ameliyattan sonra düzgün soluk alamıyorsa ya da başka bir ciddi fonksiyonel problemle karşı karşıya kalındıysa vakit kaybetmeden ameliyata karar verilip harekete geçilmelidir. Bu nedenle ameliyat sonrası kontrollerin aksatılmaması ve cerrah ile iletişim halinde olunması çok önemlidir. Unutmayın ki burun ameliyatı süreci sadece operasyonu değil, operasyon öncesi ve sonraki aşamaları da kapsayan uzun bir süreçtir.

İkincil septorinoplasti operasyonu hastalar için zorlu bir psikolojik süreç olabilir. Her hasta ilk ameliyatla başarılı bir sonuç elde etmek ister. Ancak böyle bir aksilikle karşılaşsanız da kesinlikle moralinizi bozmamalısınız. Revizyon operasyonunun ilk ameliyata göre daha komplike olduğu doğru olsa da başarı oranı yüksektir. Bu ameliyattan öncesi hastaları psikolojik olarak hazırlamak başarı için önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle ben ameliyat önceki değerlendirmelerimde hastalarımı rahatlatmak için elimden geleni yaparak onlara sürecin nasıl ilerleyeceğini detaylı bir şekilde anlatıyorum.

Operasyon süresi düzeltilecek burunun durumuna bağlı olarak değişse de ortalama olarak 2-3 saat sürmektedir. Ameliyatın ardından hasta bir gün gözetimde tutulduktan sonra ertesi gün taburcu edilir. Revizyon septoplasti sonrası tıpkı ilk ameliyattan sonra olduğu gibi hastaların yüzünde bir miktar şişlik ve morluk olacaktır. Bu morluklar ve şişlikler bir hafta sonra azalarak kaybolmaya başlayacaktır.

İkincil septorinoplasti ameliyatından sonra gene düzenli bir kontrol süreci şarttır. Hastaları belli aralıklarla muayene edip burundaki değişimleri değerlendirmek iyileşme süreci için büyük öneme sahiptir.

Burun estetiği hakkında daha fazla sorularınız varsa ücretsiz danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hastalarımızın güvenliği adına kliniğimizde gerekli tüm Covid-19 önlemlerini uygulamaktayız. Bu dönemde güvenli ve konforlu bir ameliyat süreci için sizleri bekliyoruz.

PAYLAŞIN: