Rinoplastinin Kısa Tarihçesi

Eklenme Tarihi: 5/29/2022

 

Rinoplasti, yaygın kullanım şekliyle “burun estetiği ameliyatı” uzun süreden beri insanların gündeminde. Burnun şeklini değiştirme düşüncesinin yüzyıllardır var olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Gelişen teknoloji, bilimsel veriler, akademik külliyat ve medikal tecrübe sayesinde günümüzde hem uygulama alanları hem de yaygınlığı hayli artmıştır. 

Rinoplasti nedir, burun estetiği operasyonlarında hangi yöntemler kullanılır, ne tür ameliyatlar var ya da burun estetiği ameliyatı kaç saat sürer türevi sorular ile karşılaşıldığından önce bu konulara yönelik kısa bir açıklama yapmak ve ardından Burun estetiği tarihçesi kapsamında bilgi vermek daha iyi olacaktır.  

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti teriminin tam karşılığı burun estetiği ameliyatıdır. İngilizcesi Rhinoplasty olan kelimenin kökeni Yunancaya dayanır. Yunancada “burun” anlamına gelen “rhinin” ve şekil vermek, yapılandırmak anlamına gelen “plassein” kelimelerine dayanmaktadır. Rinoplasti, burun içerisindeki yapıyı tekrar düzenleyerek burnu yeniden şekillendirme ameliyatlarıdır. Hem işlevsel hem de kozmetik sebepler ile uygulanabilir. Sorunların kaynağı ve kişiye etkisi çeşitlilik gösterebilir. Problemlerin mahiyeti, rinoplasti süreci üzerinde etkilidir. 

Burun estetiği gerektiren durumlar genetik faktörler sebebi ile doğuştan olabileceği gibi, kaza ve yaralanma gibi harici travmalar dolayısı ile sonradan meydana gelmiş de olabilir. Kimi vakalar yalnızca görsel açıdan kişiyi mutsuz etmekte, kimileri solunum güçlüğü ve düzensiz nefes alma gibi problemleri içermektedir. Hem estetik hem de fonksiyonel problemlerin bir arada yer alması da söz konusu olabilmektedir. Burun estetiği çeşitleri arasından uygun olan yöntemler belirlenip uygulanarak hasta için hedeflenen ideal sonuç elde edilir.

Rinoplastinin Tarihi 

Burun estetiği kaç yılında başladı sorusunun net bir yanıtı olmamakla birlikte, burun estetiğine yönelik veriler oldukça eskiye dayanmaktadır. Burun rekonstrüksiyonu yani, burun onarım cerrahisi geçmişinin izi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Deformasyonu onarmaktan ziyade şekil bozukluğunu gidermek için yapılan ilk estetik rinoplasti uygulamaları ise 19 yüzyıldan itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Rinoplasti yöntemleri yüzyıllar içerisinde gelişim gösterdiğinden yeni nesil ekipmanlar ve yenilikçi teknikler ile artık daha etkili sonuçlar alınmaktadır.

Rinoplastinin ilk sürecinde, operasyonlar burun dışından müdahaleyle yapılmaktaydı. 1900’lü yıllara doğru kemik ve kıkırdaklar üzerinden şekil verme yöntemleri kullanılmaya başlandı ve günümüzde uygulanan modern rinoplasti prosedürleri de böylelikle başlamış oldu. Rinoplasti ameliyatlarında, kişinin yüz hatlarına uygun, doğal ve estetik görünen sonuçlar elde etmek esastır. Rinoplasti ile ilgili görseller, burun estetiği before after kolajları hastanın karar verme sürecinde işini kolaylaştırma amacına hizmet eder. 

Farklı burun yapılarına ve kişisel beklentilere yönelik olduğu gibi, Rinoplasti doktor tavsiyesi arayanlar için de seçenekler hayli fazladır. Rinoplasti ameliyatı sonrası sürecin hastalar açısından gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak olumlu sonuçlanması, benzer estetik kaygıları olan kişileri motive etmektedir. 

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: