Septoplasti Ameliyatına Nasıl Hazırlanmak Gereklidir?

Eklenme Tarihi: 8/15/2022

 

Septoplasti, yani burun kıkırdağı ameliyatı, septum denilen burnunuzu ikiye ayıran anatomik yapıya bağlı problemlerin, septumun yeniden şekillendirilmesiyle ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir çeşit plastik cerrahi işlemidir.

Nazal septumun doğru pozisyonda olmaması veya eğri konumda olması, nefes alırken güçlük çekmenize sebep olabilir. Buna bağlı olarak farklı sorunlar da yaşayabilirsiniz. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve yaşam kalitenizi düşüren bu tarz problemler, septum deviasyonu yani septoplasti operasyonu sayesinde çözülebilir.

Septoplasti sırasında size genel anestezi verilir, tüm operasyon genellikle yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanır. Burun kıkırdağı ameliyatına girmeden önce, hazırlık sürecinde neler yapmanız gerektiğine dair bilgiler edinmenizde yarar var.

Septoplasti Operasyonu Nerede ve Nasıl Gerçekleşiyor?

Septoplasti çoğunlukla kliniklerde ve hastanelerde gerçekleştirilen bir ameliyattır. Cerrah, burun deliklerinizden işlem yapacağı için dışarıdan bir kesi söz konusu değildir. Bu sayede aynı gün taburcu olmanız mümkündür. Cerrahınızla yapacağınız konsültasyon, ameliyat öncesinde kafanızdaki soru işaretlerini kaldırmak adına önemlidir.

Burun kıkırdağı operasyonunda, diğer ameliyatların genelinde olduğu gibi ameliyat günü hiçbir şey yememiş ve içmemiş olmanız beklenecektir. Genel anestezi altında olacağınızı unutmayın. İşlemden önceki akşam beslenmenize dikkat etmeniz, özellikle de alkol ve sigara tüketimine ara vermeniz gereklidir.

Sigara kullanımı genel sağlık durumunuzu etkilediği gibi, böyle bir ameliyatın sonrasında vücudunuzun iyileşme kabiliyeti ve iyileşme süreniz üzerinde de doğrudan belirleyicidir. Septoplastinin başarılı geçmesini istiyorsanız ve sonuçları bir an önce görmek istiyorsanız, lütfen sigaradan uzak durun.

Operasyon öncesinde olası bir enfeksiyonu engellemek adına antibiyotik reçete edilebilir. Bunun yanında, kullandığınız kan sulandırıcı özellikteki bazı ilaçları bırakmanız istenecektir. 

Cerrahınız sizden tıbbı geçmişiniz ile ilgili bilgiler isteyebilir. Herhangi bir alerjiniz varsa, bununla ilgili bir kayıt edinmelisiniz. Üzerinizde rahat giysiler olmasını tercih edebilirsiniz. Ayrıca septoplasti işlemi bittiğinde size evinize kadar eşlik edecek bir refakatçinizin olması da tavsiye edilir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: