Septum Deviasyonu Kilo Almanıza Yol Açabilir mi?

Eklenme Tarihi: 12/15/2021

 

Uzun zamandır süregelen burun tıkanıklığının kilo vermenize engel olabileceğini biliyor muydunuz? Çoğumuz burun tıkanıklığının gelip geçici olduğunu düşündüğümüzden, durumun altında yatan sebepleri araştırma gereği duymayabiliyoruz. Fakat bazı detaylar burun tıkanıklığının ciddi sebeplerden kaynaklandığına işaret ediyor olabilir. Çoğu kişi bilmese de, istikrarlı devam eden diyet ve egzersize yanıt vermeyen fazla kilolar da bu detaylardan biridir. Peki, bu nasıl oluyor?

Nefes Alma Kalitemiz Kilomuzu Etkiler Mi?

Bu sizi şaşırtabilir ama evet! Tıkanık bir burun, gece ağzınız açık uyumanıza ve dolayısıyla horlamanıza neden olur. İşte bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlıklı bir şekilde soluyamadığınız anlamına gelir. Oksijenin tüm canlılar için hayati önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Peki, oksijenin vücudumuzdaki fazla yağların yakılmasında da çok önemli rol oynadığını biliyor muydunuz? İşte bu nedenle, oksijen solunumu azaldıkça, yağ yakımı da azalır. 

Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni alamamasının bir diğer sonucu ise stres hormonu olan kortizon salgısında görülen artıştır. Stres hormonu, vücudun daha fazla yağ depolamasına olanak sağlar. Böylelikle kilo vermek güçleşirken, vücut kilo almaya daha elverişli hale gelir.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Geçmeyen burun tıkanıklığı üç sebepten kaynaklanır:

  • Septum deviasyonu (burun kemiği ve kıkırdak eğriliği),
  • Konka hipertrofisi (burun eti büyümesi),
  • Alerjik rinit. 

Alerjik rinit çoğunlukla ilaç tedavisiyle, Konka hipertrofisi ise günümüzde yaygın olarak radyofrekans terapisi ile tedavi edilmektedir. Septum deviasyonu ise cerrahi müdahale gerektirmektedir. Septum deviasyonunun düzeltilmesi işlemine septoplasti (septorinoplasti) ya da fonksiyonel burun estetiği adı verilmektedir. Bu işlemin klasik rinoplastiden (burun estetiği ameliyatı) farkı, adından da anlaşılacağı üzere, estetik amaçlardan ziyade burnun işlevsel fonksiyonlarını düzeltmek amacıyla gerçekleştirilmesidir. Bu nedenle rinoplasti keyfi bir ameliyat olarak kategorize edilebilir; oysa septoplasti ihtiyaç üzerine gerçekleştirilen bir ameliyattır. 

Öte yandan, estetik ve fonksiyonel özelliklerin birbirini tamamladığını da göz ardı etmemek gerekir. Bazı durumlarda, septum deviasyonu burnun dış görünümünü ciddi şekilde etkilemeyebilir. Fakat burnun dış yapısında şekil bozuklukları söz konusuysa, septorinoplasti işlemi rinoplasti ile birleştirilerek hem estetik hem de fonksiyonel problemler tek bir operasyonla çözülmesi hasta için çok daha tatmin edici olacaktır.

Siz de burun tıkanıklığından şikâyetçiyseniz en kısa zamanda hekiminize muayene olmayı ve bir an önce gerekli tedaviyi almayı ihmal etmemelisiniz. Septoplasti cerrahisinin alanında uzman, tecrübeli ve hastaları ile iletişimi kuvvetli bir cerrah tarafından yapılması ameliyatın başarısını en çok etkileyen faktördür. 

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: