Yüz Dolgusu ve Botoks Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Eklenme Tarihi: 5/26/2023

 

Yüz dolgusu ve botoks, alındaki kırışıklıklardan veya ilgi çekici gülümseyişin etkisini azaltabilen ağız kenarı (perioral) çizgilerden memnun olmayanların başvurduğu prosedürlerin başında gelir.

Dilediğiniz görünüme kavuşmak amacıyla göz önünde bulundurabileceğiniz farklı estetik uygulama ve operasyonlar mevcuttur. Bununla birlikte son yıllarda kozmetik cerrahi alanında kaydedilen gelişmeler, yüz dolgusu ve botoks uygulamalarının öne çıkmasını ve giderek daha da popülerleşmesini sağlamıştır.

Invaziv prosedürlere gerek duymadan da gülümseme çizgileri dahil yüz bölgesindeki çeşitli kırışıklıklardan kurtulabilirsiniz. Öncelikle, bu makalemizde konu edeceğimiz 2 prosedür olan yüz dolgusu ve botoksu daha yakından tanıyalım.

Yüz Dolgusu Nedir?

Yüz dolgusu, cildin gençleştirilmesi ve daha canlı bir görünüm kazanması amacıyla kullanılan bir uygulamadır. Bu işlemde, derinizin altına belirli maddeler enjekte edilerek kırışıklıkların ve hacim kaybının giderilmesi hedeflenir.

Yüz dolgusu ile genel olarak ciltteki çizgileri azaltılabilir, dudaklara hacim kazandırılabilir, yanaklar ve çene hattı şekillendirilebilir ve farklı bir dizi estetik düzeltme daha yapılabilir.

Yüz dolgusunda kullanılan maddenin içerisinde çoğunlukla hyaluronik asit bulunur. Bu özel bileşen, cildinizin nem tutma özelliğini artırmaktadır. Hacim kaybını giderirken aynı zamanda cilde nem kazandırır ve kırışıklıklarınızın azalmasına yardımcı olur. 

Farklı yüz dolgusu türleri bulunur:

  • Kalsiyum Hidroksiapatit içeren dolgu maddesi, cildiniz altında hacim oluşturmak için kullanılır. Aynı zamanda kolajen üretimini artırarak sıkılaşma sağlar. Genellikle yanaklarınızda ve çene hattınızda kullanılır.
  • Polilaktik asit içeren yüz dolgusu da benzer şekilde cildinizde kolajen üretimini uyarır. Uzun süreli etkileri olan bir dolgu maddesidir.
  • Bunun yanında, Polimetilmetakrilat (PMMA) da bir diğer dolgu maddesidir. Deri altında kalır ve kırışıklıkların doldurulmasında kullanılır. Kalıcılığı birkaç yıl sürebilmektedir.

Yüz dolgusu ve botoks uygulamalarında başarılı sonuçlar elde eden Prof. Dr. Selçuk İnanlı ekibi, hasta memnuniyetini ilk sırada tutuyor. Sağlık profesyonelleri konsültasyondan işlem sonrası bakım ve danışmanlığa değin tüm süreçlerde sizlerin yanınızda oluyor.

Botoks Nedir?

Botoks, medikal estetik uygulamalar arasında oldukça popüler bir diğer yöntemdir. Hedef kas gruplarını geçici olarak bloke ederek, belirlenmiş bölgelerde bulunan kırışıklıklarınızı azaltmak amacıyla kullanılan bir enjeksiyon tedavisidir. Botoks iğneleri genellikle yüzün üst bölgesindeki çizgileri gidermek adına tercih edilir.

Yüz botoksu içerisinde Clostridium Botulinum bakterisinin ürettiği bir toksin olan “Botulinum” kullanılır. Bu, sinir iletimini geçici olarak engeller ve kaslarını kasılmasını önler.

Botoksta en sık tercih edilen bölgeler arasında alın, kaş arası çizgiler, kaz ayağı çizgileri yer alırken, bunların yanında kaş kaldırma işlemi de gerçekleştirilir. Ayrıca aşırı terleme sorununuz varsa, boyun düzleşmesi yaşıyorsanız veya migren rahatsızlığını varsa da bu prosedürü göz önünde bulundurabilirsiniz.


Yüz Dolgusu ve Botoks Arasındaki Farklar

Yüz dolgusu ve botoks uygulamalarının her ikisi de yüz bölgesindeki yaşlanma belirtilerini gidermeye, yüze daha estetik bir görünüm kazandırmaya yardımcı olurken, farklı şekillerde etki gösterirler. Aralarındaki temel farklar aşağıda listelenmiştir.

Yüz dolgusu, cilt altına enjekte edilen dolgu maddeleri aracılığıyla cildin hacmini artırır veya belirli bölgeleri şekillendirir. Bu şekilde kırışıklıkların ve çizgilerin görünümü azalır. Botoks enjeksiyonları ise kasları geçici olarak felç ederek çalışmalarını engeller. Bu şekilde yüzdeki mimik çizgileri, kırışıklıklar ve ince çizgilerin görünümü azalır.

Yüz dolgusu ve Botoksun Kullanım Alanları

Yüz dolgusu, kolajen ve elastikiyet kaybı nedeniyle oluşan kırışıklıkları ve çizgileri hafifletmek, dudaklarınızı dolgunlaştırmak, yanakları şekillendirmek gibi yüz çehrenizdeki sorunlarınız için kullanılır. Bunun yanında Botoks, daha çok mimik çizgilerinizin, alın çizgilerinizin, kaz ayaklarınızın ve kaşların düzeltilmesi için tercih edilir. Botoksun migren tedavisi, terleme tedavisi gibi alanlarda da tercih edildiğini de belirtmek gerek. Bununla birlikte, estetik kaygılara dair olan uygulama alanları  yukarıda belirtildiği şekildedir.

► Kullanım Süresi:

Yüz dolgusunun sonuçları genellikle daha uzun sürelidir. Kullanılan dolgu maddesi vücudunuz tarafından zamanla emilir ve etkisi azalır. Süresi genellikle 6 ila 20 ay arasında değişir.

Botoks iğnelerinin sonuçları daha kısadır, Ortalama 3 ila 6 ay süreyle etkisini gösterebilir. Sonrasında kaslarınız tekrar normale döner ve tedavi tekrarlanabilir.

► Seans Süresi ve Etki Hızı:

Yüz dolgusu işlemi genellikle 15 ila 60 dakika arasında sürer. Etkileri aynı gün içerisinde büyük oranda ortaya çıkar. Yüz botoksu yaklaşık 10 ila 30 dakika arasında tamamlanır. Ancak etkilerinin görülmesi dolgu maddesine göre daha geçtir ve birkaç gün sonra kendisini gösterir.

► Yan Etkiler:

Yüz dolgusu sonrası hafif şişlik, kızarıklık veya morluk gibi geçici yan etkiler görebilirsiniz, bunlar doğaldır ve endişelenmenize gerek yoktur. Nadiren de olsa enfeksiyon veya alerjik reaksiyonlar oluşabilir.

Botoks iğneleri sonrası da benzer şekilde hafif şişlik, morluk veya baş ağrısı gibi geçici yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu noktada eklemek gerekir ki yüz dolgusu ve botoks, oldukça güvenli, etkileri kanıtlanmış ve dünya çapında yaygın 2 kozmetik uygulamadır.

Hangi yöntemin tercih edileceği, bireysel ihtiyaçlarınıza, beklentilerinize ve uzman önerilerine bağlıdır. Uygulama öncesinde uzman detaylı bir değerlendirme yapar ve sağlık durumunuzu değerlendirir. Doğru şekilde kullanıldığında, her iki tedavi de size arzu ettiğiniz daha genç ve canlı görünümü kazandırır.

Kozmetik cerrahi alanındaki yetkinliği ile öne çıkan Prof. Dr. Selçuk İnanlı Klinik, hastaların her prosedür öncesi A'dan Z'ye bilgilendirmesini ilk sıraya yerleştirmektedir. Botoks ve dolgu uygulamaları hakkında bilgi edinmek, son derece konforlu ve güvenli bir tedavi süreci deneyimlemek,   için bize ulaşabilirsiniz

PAYLAŞIN: