Ameliyat Sonrası Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Eklenme Tarihi: 12/13/2023

Ameliyat sonrası burun kanaması, rinoplasti adaylarının prosedürle ve iyileşme süreciyle ilgili merak ettikleri konulardan biridir. Neden burun kanaması görülür sorusunun cevabını bu yazının devamında bulacaksınız.

 

Burun kanaması, medikal terminolojide epistaksis olarak da bilinir. Burun kanamasıyla burun estetiği sonrası çoğunlukla ilk günlerde karşılaşırsınız. Bazen sızıntı şeklindedir ve genellikle yaşantınızı olumsuz etkileyecek ölçüde gerçekleşmez. Unutmamanız gereken, nekahet sürecinizde karşılaştığınız bu durumun normal olduğudur.

Bunun yanında elbette ameliyatınızdan sonra kanamanın ne kadar sürdüğü ve şiddeti önemlidir. Ayrıca, operasyonun akabinde yüzünüzde meydana gelen şişlik ve morarma gibi diğer belirtiler de sizin kanamayla ilgili daha çok endişelenmenize yol açabilir. Prof. Dr. Selçuk İnanlı gibi alanında uzman biriyle konsültasyon gerçekleştirirseniz, nedenlerini iyi anlamış olursunuz. Böylece rinoplasti öncesi ve sonrası dönemlerde kafanızda hiçbir soru işareti kalmaz.

Rinoplasti Sonrası Neden Burun Kanaması Görülür?

Rinoplasti sonrası burun kanaması yaşamanızın nedenlerini öğrenmek isteyebilirsiniz. Rinoplasti, burun estetiği ameliyatı olarak da bilinir. Burun yapınızı değiştirmek, septumu düzeltmek veya burun tıkanıklığınızı gidermek için yapılan bir ameliyattır. Operasyon esnasında burun içi ve dışı dokularınızda kesiler yapılır. Bu kesiler, kan damarlarını da etkileyebilir. Bu da basitçe burun kanamasına yol açabilir. Kanamanın başlıca nedenleri şunlardır:

Ameliyat sırasında yapılan kesilerden kaynaklanan kanamalar.

·Kan sulandırıcı ilaç kullanımı.

·Ameliyat sonrası burun içi basınç artışı.

·Dışarıdan gelen darbeler.

Rinoplasti ameliyatı sırasında yapılan kesilerden ötürü gerçekleşen kanamalar, ameliyatın en yaygın komplikasyonlarından biridir. Bu kanamalar, genellikle hafiftir ve kendiliğinden durur. Ancak, bazı durumlarda kanamanın durdurulması için uzmanınızın müdahalesi gerekebilir.

Burun Kanaması Türleri Nelerdir?

Burun kanaması, her yaştan insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Burun kanamasının birçok nedeni olabilir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Burun kanamaları, ön ve arka kanamalar olarak iki ana kategoriye ayrılır.

Ön burun kanamaları, burun deliklerinizin ön kısmındaki kılcal damarlardan kaynaklanır. Bu tür kanamalar, genellikle hafiftir ve kendiliğinden durur. Bu çeşit kanamaları durdurmak için, burun deliklerinize tampon veya buz uygulamak yardımcı olabilir.

Arka burun kanamaları, burun septumunun arkasındaki damarlardan kaynaklanır. Bu tür kanamalar, genellikle daha şiddetlidir ve kendiliğinden durmayabilir. Arka burun kanamalarını durdurmak için, uzman müdahalesi gerekebilir.

Burun kanamaları ayrıca, hafif, orta ve şiddetli olarak da sınıflandırılabilirler. Hafif burun kanamaları, burundan az miktarda kan gelmesidir. Bu tür sızıntılar, genellikle kendiliğinden durur. Orta şiddette burun kanamaları, burnunuzdan daha fazla miktarda kan gelmesini ifade eder. Kanama genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden durur. Şiddetli burun kanamaları ise çok fazla miktarda kanla karşılaşılmasını tanımlar. Bu tür kanamalar, genellikle kendiliğinden durmaz ve bir doktora başvurulmasını gerektirir.

Rinoplasti Sonrası Burun Kanamasını Önlemek İçin Yapılacaklar

Rinoplasti sonrası burun kanamasını önlemek için uzmanınızın önerdiği önlemleri almalısınız. Ameliyat sonrası ilk 24 saat boyunca burnunuzu karıştırmanız veya silmeniz, içerideki kan damarlarını tahriş edebilir ve kanamaya neden olabilir. Bu nedenle, bu süre boyunca bu tür eylemlerden sakınmalısınız.

Burun içi tampon veya bandaj kullanmanız gerekiyorsa, doktorunuzun talimatlarına uymalısınız. Bu tampon veya bandajlar, burun kanamasını önlemeye yardımcı olur. Doktorunuzun talimatlarına uyduğunuzdan emin olun. Ayrıca operasyonunuzun ardından kanamayı önlemeye yardımcı olmak için uzmanınız size bazı ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçları talimatlara uygun şekilde kullanmanız oldukça önemlidir.

Rinoplasti Sonrası Kanama Ne Zaman Endişe Yaratır?

Burun ameliyatı geçirdikten sonra, ameliyat sonrası kanama konusunda dikkatli olmak çok önemlidir. İşlemden hemen sonra bir miktar kanama normal kabul edilirken, aşırı veya uzun süreli kanamalar dikkat gerektirir. Uzmanınız genellikle gazlı bez kullanmak veya hafif basınç uygulamak gibi kanamayı yönetmeye yönelik talimatlar verirler.

Operasyonunuzu takip eden ilk 24 saat içerisinde işlem bölgesinde hafif kanama devam edebilir. Bu süreçte fiziksel aktivitelerinizi sınırlamalısınız. Kanama riskini en aza indirmek için bu birkaç günlük dönemde yorucu egzersizlerden kaçınmalısınız.

Aşırı kanama; yetersiz pıhtı oluşumu, enfeksiyon veya ameliyat bölgesiyle ilgili sorunlara bağlanabilir. Kanamanın aşırı veya kontrol edilemez hale geldiği acil durumlarda, acil tıbbi müdahale gereklidir. Bu gibi durumlarda mutlaka rinoplasti ameliyatını gerçekleştiren uzmanınızla iletişime geçmelisiniz.

Öte yandan uzmanınızla planlanmış tüm takip randevularına katılmak, iyileşme sürecinizin ayrıntılı bir değerlendirmesinin yapılması ve endişelerinizin giderilmesi açısından önemlidir. Sorun yaşamıyor olsanız bile, düzenli muayeneler ameliyat sonrası ilerlemenizin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunur.

Sonuç

Sonuç olarak, burun kanamasının kendisi ve nedenleri de vakadan vakaya farklılık gösterebilir. Kendi uzmanınızdan aldığınız özel talimatlar her zaman öncelikli olmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde kanamayla ilgili herhangi bir şüphe veya endişe duyarsanız, rehberlik için sağlık uzmanınıza ulaşmaktan çekinmeyin.

Türkiye'nin en iyi rinoplasti uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Selçuk İnanlı'dan randevu alarak tedavi planlamanızı yapabilirsiniz. Aynı zamanda Türkiye burun estetiği fiyatları ve prosedür hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Arzu ettiğiniz görünüme kaliteli ve güvenli şekilde sahip olun. Lütfen iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşın.

PAYLAŞIN: