Eklenme Tarihi: 11/11/2016
Bu uygulama hastada anesteziye gerek duyulmadan yapılır. Uygulama sonrasında bölgede iğne izi bırakmaz. Ciltte deformasyon etkisi göstermediğinden, kişiler günlük yaşamına devam edebilir. Bu olumlu etkiler yaklaşık 3-4 ay süreyle devam eder. Daha sonra botoks yeniden uygulanmalıdır.
Botoks sırasında ilacın kasların arasındaki sinir ve doku iletimini engellemesi, uygulamanın başarısına katkı yapar. İlaçla birlikte kaslar hareketsiz hale getirilmekte ve kırışıklıklar bu yolla gizlenmektedir. İlacın zehirli olması yüzünden, bu uygulamanın uzmanlarca yapılmasını gerektirir. Göz ve çevresi en fazla botoks yapılan bölgelerdir. Eğer hatalı doz kullanımı olursa, hastada çift görme, ağrı ve baş dönmesi gibi etkiler yapabilir. Bu yüzden bilinçsizce kırışıklık gidermek için botoks uygulaması yaptırılmamalıdır.
Esnekliğini kaybetmiş, kolojen dokusunu yitirmiş her türlü cilde botoks uygulanabilir. Özellikle mimikler nedeniyle kırışıklıkların daha belirgin hale geldiği, dışarıdan gözle fark edilen ciltlere botoks uygulanması tavsiye edilir. Bu sayede kırışık cilt yapısı yok edilerek, kişinin kendine güveni sağlanmaktadır.
Sağlığı yerinde olan herkes için botoks kırışıklık giderme yöntemi olabilir. Fakat bazı durumlarda bu yöntemin uygulanması söz konusu olmayabilir. Özellikle gebe ve emziren kadınlarda riskli olabilir. Çünkü erken doğum ya da bebeğin sütten dolayı etkilenmesi mümkündür. Bunun dışında Myastenia Gravis nöromüsküler ve kanama sorunları olanlarda botoks önerilmez. Bu yüzden kırışıklıkları gidermek için botoks yaptırmayı düşünenler mutlaka doktora danışmalıdır.
Oldukça uzun yıllardır kullanılan botoks için, bildirilen herhangi bir yan etkiye sahip değildir. Uygulamanın uygun koşullarda yapılması ve uzmanlar tarafından uygulanması halinde, ruh sağlığından, dış görünüme ve genel sağlığa kadar önemli olacak etkileri bulunmaktadır. Bir tartan kırışıklıkları gideren, diğer taraftan ağrıları azaltabilen botoks, insanların daha huzurlu bir yaşam sürmesine katkıda bulunur. Bunu estetik amaçlı olarak yaptıran kişiler, uygulamanın ardından 4 saat kadar, bölgedeki mimiklerini kullanmazlarsa, daha başarılı sonuçlar alınır. Böylece cilde zerk edilen ilaç daha iyi yayılım gösterir. Bu kişilerin 2 gün süreyle ağır işler yapmaması, spor ve egzersizden kaçınması gerekir. Botoksun yapıldığı alana sert hareketlerden kaçınılması gerekir. Bu gibi kurallar uyulduğu zaman, botoks herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Eğer aynı bölgeye belirli aralıklarla 5-6 seans botoks yapılırsa, kırışıklıklar kalıcı olarak bile giderilebilir. Bu nedenle botoks yaptıracak kişiler, uzman seçiminde gereken hassasiyeti göstermelidir.
Botoks uygulamasından önce, kişilerin koşu, egzersiz gibi sportif aktivitelere ara vermesi gerekir. Bu cilde zerk edilen sıvının daha hızlı etki göstermesine yardımcı olur. Bu koşulların yerine getirilmesi halinde, botoks başarılı bir şekilde uygulanabilir. Bunun dışında hamile ve emzirme döneminde olan kadınlar, kanama rahatsızlıkları olanlar, kas güçsüzlüğü hastalığı olanlar için botoks tavsiye edilmez. Kişiye anestezi gerekmeden uygulanan botoksun ardından, mimiklerin bir süre kullanılmaması halinde, cilt altına verilen toksinin yayılma sürecinin artmasına yardımcı olunur. Botoks insanların kendilerini daha iyi hissetmesine neden olurken, uygulamanın başarılı olması için bunu yaptıran kişilerde gereken desteği vermelidir.
Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz.