Botoks ve Dermal Dolgu Arasındaki Farklar

Eklenme Tarihi: 10/14/2022

 

Botoks ve dermal dolgu, genellikle klinik ortamında enjeksiyon kullanılarak gerçekleştirilen, oldukça popüler kozmetik uygulamalardır. 
Minimal invaziv cerrahiye dahil edilirler, prosedürlerinde ameliyat bulunmaz. Pek çok insan bu iki işlemi birbirinin aynısı sanabilir, benzetebilir, ancak aralarındaki tek benzerlik bu kadardır. 
Botoks ve dolgu uygulamalarının ne kadar revaçta olduğu verilere bakılarak anlaşılabilir. Amerika Plastik Cerrahlar Topluluğu’nun yayımladığı verilere göre, 10 milyonu aşkın insan iki uygulamadan birini tercih etmektedir. Dünya ölçeğinde milenyumdan beri bu prosedürlere olan ilginin hızla büyüdüğü rahatlıkla gözlemlenmektedir.  
Uygulamaları birbirine benzese de botoks ve dolgu işlemi kapsam ve tesir bakımından ayrıdır. Farklı bölgelerde, farklı amaçlar için kullanılırlar ancak ihtiyaç halinde birlikte de uygulanabilirler. 

 

Botoks ve Dolgu Nedir?

Clostridium botulinum isimli bir bakteriden geliştirilen botulinum toksininin kısaltması olan Botox, insan vücudundaki bazı sinirleri yoğun bir şekilde uyararak çalışır. Sinirlere gelen sinyalleri engelleyerek geçici bir felç oluşturur. Uygulandığı bölgedeki kasları gevşetir, bu sayede kırışıklıkların azalması veya tamamen kaybolması mümkün olur. 
Boyun bölgesine enjekte edildiğinde, yerçekimi etkisine de bağlı olarak yüzün aşağı düşmesine sebep olan kasları uyarır ve yumuşatır. Aşırı terleme ve migren tedavilerinde de etkili bir şekilde kullanımı mevcuttur.
Dermal dolgu ise dokuları daha hacimli yapabilmek için enjekte edilen tıbbi maddelerin adıdır. Çoğunlukla içeriğinde hyaluronik asit olan dolgular tercih edilmektedir. Yaşlanmayla birlikte ciltteki kolajen ve elastin oranları azalır. Bu durum ciltte çökmelere ve kırışıklıklara sebep olur. Dolgu maddeleri kullanılarak cilt bir süreliğine daha hacimli görünür. 
Dolgular burun kenarları, burun ile ağız arasındaki çizgiler, dudaklar, dudak etrafındaki radial çizgiler, burun, gözaltı çukurları ve gözaltı torbaları gibi farklı alanlara uygulanabilmektedir. İşlem öncesinde bölge anestezik kremle uyuşturulur ve dolgu maddesi minik iğnelerle enjekte edilir. Bir seans ortalama 20-30 dk sürmektedir.

Ne Zaman Botoks, Ne Zaman Dermal Dolgu Yaptırmalıyım?

Botoks ve dermal dolgu arasındaki temel farklar bilindiğinde, hangisinin tercih edileceğine karar vermek daha kolaydır:  

  • Yüz ifadelerinden kaynaklanan çizgileri ve kırışıklıkları gidermek için botoks, hacmini yitirmiş bölgeleri dolgunlaştırmak için dolgu maddeleri kullanılır. 
  • Botoksun uygulama alanları genellikle alın ve göz çevresi, yani yüzün üst bölümleridir. Dolgular dudaklarda, ağız çevresinde, yanaklarda ve bazı yara izleri üzerinde uygulanabilir.  
  • Botoks temel olarak kasları gevşetir, dolgu işlemi ise hacim kaybına karşılık boşlukları doldurur. 
  • Botoks uygulamasının etki süresi ortalama 7-8 aydır, bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Dolgu maddelerinde ise 6 aydan 2 yıla kadar kalıcılık görülebilir. 

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: