Burun Ameliyatı Hakkında En Fazla Merak Edilenler

Eklenme Tarihi: 10/13/2023

 

Burun ameliyatı hakkındaki sık sorulan sorular blogumuzda, bizim sıkça karşılaştığımız, burun estetiğine dair en yaygın soruları yanıtlamaya çalıştık. Burun ameliyatı olmayı düşünüyorsanız bu içeriğimiz rehber görevi görebilir, aklınıza takılan kimi soruların yanıtlarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Burun ameliyatları, gerek estetik gerekse fonksiyonel nedenlerle yapılan ve bu yönlü beklentileri karşılama kabiliyeti yüksek olan bir cerrahi alandır. Yüzün merkez noktasında yer alması dolayısı ile yüzün tüm unsurları ile bir bütün olarak nasıl göründüğünü etkilemesi burnu ayrıksı yapar. Solunum sağlığının da bir numaralı aktörüdür.

İşlev ya da estetik kaynaklı sorunlar ise hastaları endişelendirmekte, mutsuz etmekte ve insanların yaşam kalitesini düşürmektedir. Çözümün ilk adımı ise soru sormak ve yanıtlar almaktır. Bu bakımdan konsültasyon sürecinde yöneltilen sorulardan seçmece hazırladık. Bu içerikte, burun ameliyatına dair merak edilen soruları sizler için derledik.

Burun Ameliyatı Nedir?

Burun ameliyatı, burunun şekil, boyut veya işlevsel sorunlarına müdahale etmek amacıyla gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürdür. Yalnızca estetik kaygılar sebebi ile yapılmaz, kalıtsal ya da travmatik faktörlerden kaynaklı nefes alma sorunlarını gidermek için de uygulanır.

Burun Ameliyatı ve Rinoplasti Aynı Şeyler Mi?

Yaygın bilinenin aksine burun ameliyatı ve rinoplasti aynı şeyler değildir. Rinoplastinin etimolojik kökeni Eski Yunanca'ya dayanır. "Rhinon" (ρῖνον) kelimesi burun anlamına gelirken, "plastikos" (πλαστικός) kelimesi ise biçimlendirmek demektir. Burun ameliyatı, burun ile alakalı cerrahi prosedürleri ifade erken rinoplasti, burun estetiğini merkeze alan bir operasyondur ve bir burun ameliyatı türüdür. amaçlayan Rinoplasti, burunun şeklini, boyutunu veya fonksiyonunu düzeltmek veya estetik nedenlerle değiştirmek için yapılırken, burun ameliyatı daha geniş bir terim olabilir ve burunun sağlığı veya işlevselliği için yapılabilir.

Nefes Alamıyorum, Burun Ameliyatı Olmalı Mıyım?

Nefes alamama sorunları tipik olarak burun içi anatomik sorunlarla ilişkilendirilir ve septum deviasyonu ve burun eti büyümesi gibi nedenlerden kaynaklanır. Gribal enfeksiyon gibi sebeplerin yanı sıra uzun süre geçmeyen ya da sık sık tekrarlayan nefes alma güçlüğü şikayetleriniz varsa bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız. Konsültasyon ve muayene sonrasında tedavi seçenekleri belirlenir ve şayet majör bir probleme yol açacak sorun varsa erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir.

Rinoplasti Sonrası Burnumun Görüntüsü Ne Kadar Değişecek?

Rinoplasti sonrası burnun nasıl görüneceği hangi burun estetiği yapıldığına bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte görüntü üzerinde etkili olacak bazı ortak faktörler de bulunur:

  • Uzman hekimin yeteneği ve tecrübesi
  • Beklentileriniz
  • Yüz ve burun anatominiz
  • Nazal kemik yapınız
  • Postoperatif süreçlerdeki bakım hassasiyetiniz

Burun Ameliyatı Öncesinde Neler Yapmalıyım?

Burun ameliyatı öncesinde, doktorunuzun önerilerine uymanız ve verilen medikal talimatları yerime getirmeniz yeterli olacaktır, ki bunlar tıbbi muayene ve testler neticesinde size özel olarak planlanır. Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, sigara ve alkol tüketimi, kronik hastalıkların hekim ile paylaşımı gibi konular özellikle dikkate alınmaktadır.

Burun Estetiği Sonuçları Kalıcı Mı?

Burun estetiği (rinoplasti) sonuçları uzun ömürlüdür. Sonuçların kalıcılığı üzerinde etkili olan birkaç öncül faktör bulunur:

  • Cerrahi Yöntem: Kullanılan cerrahi yöntem ve hekim kabiliyeti oldukça etkilidir. Burun estetiğinde doktorun sanatçı kimliği de devreye girer. Başarılı bir uzman, daha uzun süreli ve kalıcı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
  • Ameliyat Sonrası Bakım: Rinoplasti sonrası iyileşme döneminde hastanın ne denli özenli bakım yaptığı etkili bir diğer faktördür.
  • Genetik Unsurlar: Hastanın genetik yapısı ve anatomik yatkınlığının sonuçlar üzerinde etkili olduğunu görebilmekteyiz. Genetik sebeplerden ötürü daha hızlı yaşlanan insanların burun yapıları zamanla değişebilir. Burun estetiği ameliyatından sonra yaşlanmaya bağlı olarak ciltte gevşeme ve dokularda değişiklikler meydana gelebilir.
  • Kişisel Bakım ve Yaşam Tarzı: Rinoplasti sonrası etkileri korumanın en iyi yollarından biri sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve kişisel bakım gereklerini ihmal etmemektir. Bunlar esasen, ameliyat olan olmayan herkes için önemli ve gereklidir. Cildinizi zararlı güneş ışınlarına karşı korumalı, sigara tüketmemeli, bol su içmeli ve spor yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Burun estetiği, burunun şeklini veya görünümünü iyileştirmek amacıyla yapılan bir tür burun ameliyatıdır. Bu prosedür, burun köprüsünü düzeltmek, burun ucu şeklini değiştirmek veya burun boyutunu küçültmek gibi farklı hedeflere hizmet edebilir.

Burun Ameliyatında Hangi Anestezi Kullanılıyor?

Burun ameliyatlarında, lokal ve genel olmak üzere, genellikle iki tür anestezi kullanılır. Genel anestezide, hasta operasyon sırasında tamamen uyutulur. Hastanın bilinci kapalıdır. Lokal anestezide ise hastanın sadece burun ve çevresindeki bölge uyuşturulur. Bu durumda hastanın bilinci açıktır fakat ilgili bölge uyuşturulduğundan hasta hiçbir ağrı, sızı veya rahatsızlık hissetmez. Hangi anestezi türünün uygulanacağına hekim, anestezi uzmanı ve hasta birlikte karar verir.

Açık Rinoplasti ve Kapalı Rinoplasti Ne Demek?

Açık ve kapalı rinoplasti, burun ameliyatı türleridir ve operasyonun yapılacağı tekniği tanımlar.

Açık burun ameliyatı, ciltte kesi yapılarak burun estetiği işleminin yapılacağını ifade eder. Hekim, medikal uygulama alanına daha net görür ve böylece daha detaylı bir düzeltme ya da onarma çalışması yapabilir. Komplike burun estetiği süreçlerinde çoğunlukla bu teknik uygulanır.

Kapalı burun ameliyatında ise tüm kesiler burun içinde yapılmaktadır. Yani, burun dışı yüzeydeki ciltte herhangi bir kesi olmaz. Böylece yara izi görünürlüğü minördür. Komplike olmayan burun ameliyatlarında tercih edilir.

Rinoplasti Türleri Neler, Burun Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Burun estetiği prosedürleri hayli çeşitlidir. Burun köprüsünü inceltme, burun ucu kaldırma (tipplasti) veya burun deliklerini küçültme gibi işlemler en fazla rağbet görenlerdir. Hangi rinoplasti türünün uygulanacağı kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre farklılaşabilir. Rinoplasti ameliyatının süresi de cerrahi işlem sayısına, kişinin sağlık durumuna ve operasyonun karmaşıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Basit bir rinoplasti ameliyatı yaklaşık 1-2 saat sürerken, komplike vakalar daha uzun sürebilir. Ayrıca, basit bir operasyonda da hekim detaylı ve incelikli bir çalışma sürdürmek isteyebilir ve bu da süreyi etkileyebilir. Hekim, ameliyat süresi hakkında size spesifik bilgi verecektir.

Burun Ameliyatı Sonrası Ağrı Yoğun Mu Oluyor?

Burun ameliyatı sonrası ağrı, rahatsızlık hissi, şişlik ve ödem meydana gelebilir. Ağrı genellikle hafiftir ve doktorun reçete edeceği ağrı kesiciler ile rahatlıkla tolere edilir. Bununla birlikte, kişilerin ağrı eşiği farklı olduğundan rahatsızlık hissi de hastadan hastaya değişebilir. Ağrı seviyesini etkileyen bir diğer nokta burun ameliyatının türü ve cerrahi işlemin karmaşıklığıdır. Ameliyat sonrası bakım ve yan etki kontrolü hekim ile devam eden iletişim sayesinde yolunda ilerlemektedir.

Burun Ameliyatı Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Burun ameliyatı için doktor seçerken profesyonelliği ön planda tutan, tecrübeli hekimler üzerinden ilerlemeniz büyük önem arz eder. Doktorun kulak burun boğaz uzmanı ya da plastik cerrah olması gerekir. Hekimin eğitim geçmişini, kliniğin veya doktorun sosyal medya hesabını ve referanslarını incelemelisiniz. Detaylı bilgi almak isterseniz Prof. Dr. Selçuk İnanlı Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.

PAYLAŞIN: