Eklenme Tarihi: 4/7/2023
Burun ameliyatı öncesi yapılan analiz ve değerlendirmeler, rinoplasti süreçleri ve sonuçları hakkında kapsamlı bilgi edimi sunar. Her bir vakanın operasyona uygunluğunu ve teknik olarak ne derece komplike olduğunu anlayabilmeye yani rinoplasti ameliyatı sırasındaki ve sonucundaki başarı oranını tahmin etmeye yönelik çalışmalardır.
Deneyimli uzmanların birçoğu rinoplasti öncesi sonrası süreçlere oldukça hassas yaklaşır. Ön hazırlık aşaması yapılan nazal analizler tutarlı bir öngörüde bulunabilmeyi sağlar, bu da hasta memnuniyetini beraberinde getirir.
Genel olarak rinoplasti öncesi değerlendirmeler, burun ameliyatı öncesi kan tahlili dışında, hasta adayının cilt dokusuna ve kemik kıkırdak dokusuna (osteokartilajenöz) yönelik yapılır. Buradan alınan neticelerle aksiyon önerileri de ortaya çıkar.
Bazı rinoplasti vakaları uzman için teknik açıdan kolay sayılabilir, bu da genellikle sonuçların etkileyici olması anlamına gelir. Ancak zorlu olarak değerlendirilen vakalar da bulunmaktadır. Burun estetiği alanında çalışan bir uzman tecrübe edindikçe ameliyatların teknik taraflarıyla ilgili daha kolay hareket eder hale gelir, dolayısıyla operasyon öncesi analiz ve değerlendirmelerinde de daha isabetli olurlar.
Rinoplasti adaylarının mevcut burun şeklinin intraoperatif ve postoperatif olarak ele alınmasında belirli sistematik yaklaşımlar kullanılır. Burun estetiği alanında yılların tecrübesi ile saygın bir yer edinen Prof. Dr. Selçuk İnanlı ile yapacağınız bir konsültasyonda tedavi öncesi ve sonrası tüm süreçlere yönelik bilgi sahibi olabilirsiniz.
Burun ameliyatı öncesi burun analizlerinde uzman tarafından hastanın yüz ve burun oranları incelenir. Yani burada da bir matematik söz konusudur. Yapılan ilk işlemlerden birisi burnun kişinin yüzü üzerinde kapladığı yeri saptamaktır.
Uzman, hastanın yüzünü yatayda 3 eşit parça üzerinden değerlendirir, ilk bölüm saç çizgisinden kaşa kadardır. Buraya “Glabella” da denir.
Glabella’dan başlayan ve burun deliklerinin hemen altında sonlanan 2. bölüm ise “Subnazal” olarak adlandırılır. Burun altı ve çene çıkıntısı arasındaki son bölüm ise “Menton”dur. İdeal bir burun, bu 3 parçanın tam olarak ortasında yer almalıdır.
Uzman daha sonra kişinin yüzünü dikine 5 eşit parça özelinde inceler. Her bir bölüm birbirine eşit olmalıdır. Burada rinoplasti öncesi analizde çıkması beklenen ideal sonuç, burun deliklerinin dış kenarlarının ortadaki 1/5'lik parçanın içinde kalmasıdır.
Burun analizinde yukarıda bahsedilen aşamalar geçildikten sonra adayın burun ve çehresi arasındaki ilişki biraz belirginleşmiş olur. Rinoplastinin ne kadar hassas bir prosedür olduğu yalnızca buradan dahi anlaşılabilmektedir.
Buna ek olarak, burun üzerinde tanımlanan bazı terimler de analiz ve değerlendirme sürecinde rol oynar. Aşağıda bunların en önemlileri listelenmiştir.
Tüm bunlar, uzmanın vakayı inceleyip hastaya beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda açıklama yaparken kullandığı ve kişinin muhtemel sonuçları görselleştirmesine yarayan ifade ve terimlerdir.
Burun ameliyatı öncesi yapılması gerekenler özelindeki bir diğer başlık, burun ve yüz arasındaki özel durumları içerir. Kaş ucu estetik çizgisi bunlardan biridir. Kaşın iç kısmında başlayıp burun köprüsü boyunca uzanır. Bu hat, hastaya karşıdan bakılarak gözden geçirilir ve herhangi bir asimetrik sapma olmaksızın, sağ ve sol taraflarda eşit olmalıdır.
Bir diğeri ise Nazofrontal açıdır. Profilden bakılan bu ölçüm burun sırtı ve glabella arasındaki değeri gösterir. İdeal olarak erkeklerde 120-130 derece, kadınlarda ise 115-125 derece olmalıdır.
Nazolabial açı da hastaya profilden bakılarak değerlendirilir. Üst dudak ve kolumella arasındaki açı derecesini verir. Erkeklerde ideali 90-95 derece iken kadınlarda 100-105 derecedir. Çengel burunlu kişilerde daha keskindir.
"Frankfurt Yatay Çizgisi" ise yine burun ucu rotasyonunu değerlendirmek için kullanılır. Adayın göz yuvasının hemen altından kulak kanalına doğru bir çizgi ve kolumellaya paralel ikinci bir çizgi çizilir. Aradaki açı bahsi geçen değeri verir ve ideal olarak erkeklerde 0-15° arasında, kadınlarda ise 15-30° arasında olmalıdır.
Rinoplasti ameliyatını gerçekleştiren uzman ne kadar deneyimli olursa, operasyon öncesi bu tanımları ve parametreleri hastasına sağlıklı bir şekilde aktarması ve olası sonuçlar üzerinde başarılı tahmin yapabilmesi de o kadar mümkün olur.
Burun estetiği alanında sayısız başarılı operasyona imza atan Prof. Dr. Selçuk İnanlı, size tüm detaylarıyla tedavi planınızı anlatarak aklınızda hiçbir soru işareti bırakmadan yeni burnunuza kavuşmanızı sağlıyor. Prosedür hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve hemen randevu almak için lütfen bize ulaşın.