Burun Ameliyatı Öncesi Hasta Psikolojisi

Eklenme Tarihi: 9/8/2022

 

Burun ameliyatı olmayı istemenin farklı sebepleri olabilir. Kişi fiziksel görünümden yani estetik kaygılardan ötürü ya da fonksiyonel problemlerden dolayı burun ameliyatı yaptırmaya karar verebilir.

Psikolojik ya da sosyolojik sebeplerden dolayı estetik operasyon olmaya karar verilmesi son derece normal ve olağandır. Örneğin burnunun yüzü ile daha orantılı olması bir kişiyi psikolojik olarak tatmin edebilir, bireyin kendine güvenini ve sosyal uyumlanma kabiliyetini pekâlâ artırabilir. Buna karşın, örneğin yoğun şekilde Beden Dismorfik Bozukluğu olan bireyler de kozmetik işlemlere yönelebilmektedir. Bu bakımdan, ilkin estetik ameliyat olma sebepleri altında yatan etmenler belirlenmelidir. Şayet dismorfik bulgular varsa önce bunun tedavisine yönelinmesi tavsiye ve telkin edilmektedir.

En sık karşılaştığımız estetik temelli nedenler şunlar:

  • Beğenilme arzusu,
  • Güzellik beklentilerinin karşılanması,
  • Bedensel değişim ihtiyacı,
  • Kabul görme isteği,
  • Bir şeyleri değiştirme isteğinin karşılık bulması,
  • Popüler kişiler ile özdeşleşme,

Bu liste uzar gider fakat burada unutulmaması gereken, taleplerin gerçekçi ve fayda odaklı olması gerektiğidir. Bu noktada cerrah danışma sürecinde hastayı analiz eder ve nihai kararını belirtir.

Altta yatan fonksiyonel nedenler:

Burun ameliyatı yalnızca estetik kaygılardan mı yapılıyor? Elbette ki hayır. Nefes alma güçlüğü, düşük koku alma duyarlılığı, ses çıkış problemi, solunum yolu problemleri gibi rahatsızlıkların tedavisi için burun ameliyatları yapılmaktadır. Ayrıca, bunların tedavisi sürecinde hastalar estetik taleplerini de aynı operasyonda karşılamayı isteyebilmektedir.

Burun Estetiği Adaylarının Ruh Sağlığı

Kişi hızlı bir kararla ameliyat olmaya karar verebileceği gibi, uzun düşünme süreçleri sonrasında da kararını verebilir. Üstelik, önce estetik ameliyat olma fikrine çok yaklaşıp daha sonra vazgeçebilir. Çünkü bu karar sürecinde genellikle kişinin yakınları da fikir beyan eder ve bu da hasta adayını etkiler. Ameliyatın zor olduğu, iyileşme sürecinin ağrılı geçtiği, ameliyatın işe yaramadığı, rinoplastinin pahalı olduğu gibi pek çok konu gündem olur. Fakat elbette, aksi durum ile de sıkça karşılaşılmaktadır. Örneğin, kişi kararsızken yakın çevresi ameliyata motive edebilir, kişiyi telkin edebilir. Hasta ise genellikle şu soruları merak eder:

Ameliyat gerekli mi? İstediğim sonuca ulaşabilecek miyim? Ameliyat sonrası burnum daha kötü olur mu? Doğru doktoru nasıl bulacağım? Rinoplasti sonrası gündelik yaşamım nasıl değişecek? KKB uzmanları burun ameliyatı yapıyor mu? Burun ameliyatından sonraki ilk günlerde neler olacak? Burnumu beğenmezsem ne yapmam gerekiyor?

Gelişen teknoloji ve medikal ilerlemeler burun ameliyatlarının kolaylaşmasını sağlamıştır, bu bir gerçek. Eskiye nazaran ağrısız ve daha kolay şekilde estetik operasyonlar yapılabilmektedir. Bununla birlikte, her operasyon bireyseldir. En net yanıtları konsültasyon ve muayene sonrasında alabilirsiniz.

Yakın çevrenin düşünceleri, duyumsamaları önemli olmakla birlikte, nihai kararın size ait olduğunu unutmayın. Aklınızda sorular olması normaldir ve bunların her birine detaylı ve doğru yanıtları doktorunuz verecektir. Başarılı ve deneyimli doktor tercih etmeniz önemli bir ayıran olacaktır.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: