Rinoplastiye Nasıl Hazırlanılır?

Eklenme Tarihi: 9/26/2022

 

Rinoplasti, bilindiği üzere, burundaki şekil ve fonksiyonel deformiteleri düzeltmeye yarayan bir estetik uygulama türüdür. Hemen her kozmetik operasyon gibi burun ameliyatında da hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası süreçte dikkat edilmesi gereken belli hususlar bulunur. Cerrahın tavsiye ve talimatlarına uymak hasta açısından, pek çok bakımdan son derece avantajlıdır.

Rinoplasti Ameliyatı Öncesinde Neler Olur?

Hasta ameliyata karar verdikten sonra, doğal olarak doktor, klinik ya da hastane araştırmasına başlar. Doktor ile hasta arasında konsültasyon yapılır. Hasta, cerrah tercihini yaptıktan sonra burun ameliyatı öncesi hazırlık sürecine geçilir. Bu noktada, nitelikli bir rinoplasti cerrahı bulmanızın son derece önemli olduğunu belirtmek gerekir. Cerrahın referanslarını ve eğitim geçmişini inceleyebilir, klinik ya da hastanenin medikal altyapısı hakkında bilgi edinebilir ve sağlık personellerinin çalışma koşullarını değerlendirebilirsiniz. 

Burun Ameliyatı Öncesi Hazırlık

Burun ameliyatından önce hastanın ameliyata uygunluğu, beklentilerinin gerçekçiliği, psikolojik durumu değerlendirilir. Rinoplasti öncesi sürece dair öne çıkanları aşağıda bulabilirsiniz.

  • Hastanın Psikolojik Durumu Değerlendirilir.

Cerrahın hastayı anlaması ve ihtiyaçları doğru belirlemesi gerekir. Hastanın rahat hissetmesi son derece önemlidir. Kaygılar, şikayetler ve istekler net biçimde doktora aktarılmalıdır. Hastadan, tıbbi geçmişi hakkında doktoru bilgilendirmesi istenir. Gerekirse, cerrah geçmiş tecrübelerini de paylaşır. Karşılıklı güven duyulması esastır. 

  • Hastanın Güncel Sağlık Durumu İncelenir.

Ameliyata engel teşkil edecek, nezle ve grip algınlığı gibi bir rahatsızlığın olmaması gerekir. Ayrıca, kan testi ve laboratuvar testi gibi prosedürler devreye girer.

  • Hastanın Geçmiş Sağlık Kayıtlarına Bakılır.

Rinoplasti öncesinde, hastanın daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar, ameliyatlar hakkında bilgi toplanır. Burada, hastanın tüm bilgileri eksiksiz vermesi önemlidir, çünkü basit gibi görünen kimi rahatsızlıklar burun ameliyatı sürecini etkileyebilir.

  • Hastanın Anestezi Duyarlılığı Kontrol Edilir.

Anestezist, hastanın anesteziye uygunluğunu teyit eder. Hangi yöntemin tercih edileceği ise hastanın tercihi ve cerrah ile anestezistin onayından sonra belirlenir.

  • Düzenli Kullanılan İlaçlar İncelenir.

Hastanın rutin olarak kullandığı ilaçlar olup olmadığı sorgulanır. Kan sulandırıcı ve türevi ilaçlar rinoplasti prosedürünü zorlaştırabilmektedir. Bunlara, doktorunuzun bilgisi dahilinde, yaklaşık 10 gün öncesinde ara verilmelidir. Bu bakımdan, hasta kullandığı ilaçları getirerek ya da isimlerini söyleyerek doktoru bilgilendirmelidir.

  • Ameliyat Günü Neler Yapılacağı Hastaya Aktarılır.

Ameliyat tüm adımları ile hastaya anlatılır. Ameliyat öncesinde sigara, alkol, kan sulandırıcı bitki çayları tüketilmemelidir. Burun ameliyatına 5-6 saat kala ise yeme-içme tamamen bırakılmalıdır.  

Hastanın beklentileri ve şikayetleri dinlenir. Hastanın medikal öyküsü, güncel sağlık durumu, yüz-burun yapısı, ameliyat aşaması vb. süreçler tamamlanır. 

Rinoplasti öncesi gibi sonrasında da yapmanız gerekenler bulunmaktadır. Hekiminiz bunlar ile ilgili de sizi bilgilendirecektir. Sürecin sorunsuz geçmesi adına, doktorunuzun önerilerine uymalı, kontrol randevularına katılmalısınız. 

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: