Burun Ameliyatı Sonrası Süreç: Burnumu Temizleyebilir Miyim?

Eklenme Tarihi: 4/28/2023

 

Burun ameliyatı sonrası süreç, elde edilen sonucun sürdürülebilmesi adına operasyon bölgesinin enfeksiyon olmadan ve dışarıdan gelecek darbelere maruz kalmadan korunmasını kapsar.

Rinoplasti yaptıran herkes, arzu ettiği estetik görünüme kavuşmak, rahatça nefes alabilmek ve bu kazanımların kalıcı olmasını sağlamak ister. Uygulamanın oldukça yaygınlaşması sayesinde ve gelişen teknolojilerin yardımıyla bugün dünyanın farklı coğrafyalarından hastalar genel anestezi altında güvenli ve konforlu bir şekilde bu prosedürü yaptırabilmektedir.

Bununla birlikte, işlevselliğini geri kazanmış ve estetik açıdan hoş görünen bir burna sahip olabilmek için tedavi bitiminde uymanız gereken tedbirler bulunmaktadır. Temizlik de bunların başında gelmektedir. Hijyen ve bakım burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci üzerinde belirleyici rol oynar.

Rinoplasti akabinde operasyon bölgenizde iyileşmeye bağlı olarak zaman içerisinde kabuklanma oluşur. Özellikle değindiğimiz üzere, hassas bir organ olan burnunuza, cerrahi bir prosedürden sonra her zamankinden biraz daha fazla özen göstermelisiniz. Prof. Dr. Selçuk İnanlı rehberliğinde burun ameliyatı sonrası yapılması gerekenleri en ince detayına kadar öğrenebilir, iyileşme sürecinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Burun Estetiği Sonrası Nasıl Bir Süreç Beni Bekliyor?

Burun ameliyatı olmadan önce pek çok aday gibi sizin de aklınızda operasyonun akabinde iyileşme süreci nasıl olur, burun ameliyatı sonrası burun içi yaralar ne zaman geçer gibi sorular bulunabilir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası öncelikle ciddi bir ağrı yaşamayacağınızı bilmelisiniz. İlk haftalarda gözlenebilen hafif şiddette rahatsızlıklar için uzmanınız size ağrı kesici reçete eder.

Operasyon bitiminde bir müddet istirahat etmeniz çok önemlidir. Henüz anestezi etkisi altındayken fazla hareket etmeniz sağlıklı olmayacaktır.

Uzmanınız önerdiği takdirde, prosedür tamamlandıktan sonra, belli bir süre geçtikten sonra şişliği azaltmak adına bölgeye soğuk uygulaması, buz kompres yapabilirsiniz.

Bunun yanında, burun ameliyatı sonrası ödem attırıcı yiyecekler tüketmeniz, işlem bölgesindeki şişliğin inmesi için faydalı olur. Bu tür gıdalar başta olmak üzere kendinize iyi bir diyet oluşturmalısınız.

Rinoplasti Sonrası Burun İçindeki Kurumuş Kanı Nasıl Temizlerim?

Rinoplasti ameliyatı sonrası iyileşme sürecinizdeyken burun deliklerinizin kenarlarında mukus ve kurumuş kan birikebilir. Bu durumun görülmesi doğaldır. Burada operasyondan hemen sonra uzmanınızın uyardığı şekilde hareket etmeli ve normalde yaptığınız gibi parmaklarınızla bölgeye müdahale etmemelisiniz. Bir süre burun tıkanıklığı yaşamanız da normaldir, ancak bundan kurtulmak için uzmanınızın önermediği hiçbir ürünü kullanmamalısınız.

Oluşan bu kabuğu nazikçe temizlemek için pamuk veya steril edilmiş gazlı bez kullanabilirsiniz. Tuzlu su solüsyonu yardımıyla, yüzünüzde başka hiçbir yere temas etmeden bölgeyi durulayabilirsiniz. Daha sonra hafifçe kurulamalısınız. Bunu yaparken de yine işlem yapılan alana herhangi bir baskı uygulamadığınızdan emin olmalısınız.

Rinoplastiden Ne Kadar Süre Sonra Burnumu Yıkayabilirim?

Rinoplasti sonrası ortalama 2 hafta içerisinde operasyon bölgesine yerleştirilen atel uzmanınız tarafından çıkartılır. Bu tarihten itibaren özenle burnunuzun dışını yıkamaya başlayabilirsiniz. Bu uygulamayı yaklaşık 2 ay boyunca oldukça nazik bir şekilde yapmaya devam etmeniz gerekebilir.

Yerleştirilen tamponun çıkma süresi vakadan vakaya değişebilmektedir. Doktorunuz sizin için en uygun olan zamanı söyleyecek ve bu süre zarfında rahat etmenizi sağlayacaktır.

Burundaki tampon çıkarıldıktan sonra, iyileşme ilerledikçe burnunuzu günde 2-3 kez temizleyebilirsiniz. Genellikle 1 defa bu işlemi yapmanızın yeterli olacağı söylenebilir.

Burun Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Faktörler

Burun ameliyatı sonrasında başarılı sonuç elde etmenin ve bunun kalıcı olmasını sağlamanın pek çok farklı yolu vardır ve yazımızda vurguladığımız gibi burada sizin de üzerinize düşen görevler bulunur. Ancak bunları kolaylıkla uygulayabilir. Aşağıda değinmediğimiz diğer faktörlerden bazılarını bulabilirsiniz:

  • Pek çok uzman, hastalarına rinoplasti sonrası sigara tüketiminin bırakılması yönünde tavsiye verir. Çünkü tütün ürünlerinin kullanımının cerrahi prosedürlerde iyileşme süreçlerine doğrudan olumsuz etki ettiği bilimsel bir gerçektir.
  • Ameliyatı takip eden ay boyunca (6 ila 8 hafta arası) gözlük kullanmaktan imtina etmelisiniz. Operasyon bölgesi çok hassas olabileceğinden bu tür giyilebilir yüz ürünlerinden zarar görebilirsiniz.
  • İlk haftalarda burnunuzu dış etkenlerden ve travmalardan korumalısınız. Burun ameliyatı sonrası cilt lekelenmesinin önüne geçmek için SPF 50 koruma faktörlü güneş kremi kullanmanız avantajlı olacaktır.
  • Uzmanınızın söylediği süre boyunca spor ve egzersizlere ara vermeli, kendinizi yoracak hareketlerden sakınmalısınız.
  • Uyku düzeninizi bozmamanız ve dengeli hale getirmeniz, ameliyat sonrası iyileşme periyodunda kritik rol oynayan bir diğer önemli unsurdur. Yaklaşık 2 hafta boyunca sırt üstü yatmalı ve yastık yüksekliğinize dikkat etmelisiniz. Günlük yaşama geri dönerken mutlaka uzmanınızın uyarılarını dikkate alın.

Burun kemiği, kıkırdağı, mukozası ve derisiyle birlikte canlı bir bütündür ve hepsinin iyileşme seyri farklı olabilir. Rinoplasti sonrası dikkat edilmesi gerekenleri net bir biçimde anlamak, bunlara riayet etmek ve gerekli hijyenik koşulları oluşturmak son derece önemlidir.

Burun ameliyatı sonrası yüzünüzde fark edeceğiniz değişiklikler size küçük yenilikler gibi görünebilir ancak bunlar çehrenizde ve ifadenizde kayda değer algısal farklılıklar yaratır. Bu yüzden operasyon öncesi gerçekleştirilen konsültasyonda beklentilerinizi uzmanınıza doğru ve net şekilde açıklamalı, kendisinden gelen tavsiyeleri mutlaka değerlendirmelisiniz.

Eğer siz de işlevselliği olumsuz etkileyen tıbbi bir gerekçeyle veya salt estetik kaygılarla rinoplasti yaptırmayı düşünüyorsanız, Prof. Dr. Selçuk İnanlı ekibinden bir randevu alın. Burun ameliyatı sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi edinin, sizi nelerin beklediğini öğrenin. İletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞIN: