Burun Ameliyatı Sonrasında Hasta Nelere Dikkat Etmeli?

Eklenme Tarihi: 9/15/2022

 

Rinoplasti hem burna yeniden şekil verme hem de burna işlevselliğini geri kazandırma amacıyla yapılan ameliyattır. Rinoplasti sonrası çoğunlukla yoğun ağrı meydana gelmez. Bununla birlikte, işlem sonrası süreç kişiden kişiye göre değişebilir, estetik ameliyat türü ve cerrahın başarısı da bu süreçte etkili olacaktır. 

Rinoplasti Sürecine Dair Bilinmesi Gerekenler

İlk olarak hasta-doktor görüşmesi yapılır. Hastanın ameliyata uygunluğuna karar verildikten sonra, belirlenen tarih ve saatte ameliyat gerçekleştirilir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan ameliyatların, açık rinoplasti ya da kapalı rinoplasti olmak üzere 2 tekniği bulunmaktadır. Hangi burun estetiği ameliyatının yapılacağı ise cerrah tarafından belirlenir.

Burun Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, genel olarak yoğun bir ağrı meydana gelmez. Kimi hastalar minör düzeyde ağrı hissedebilmektedir. Bu durum, cerrah tarafından reçete edilen ağrı kesici tedavisi ile dindirilir. Rinoplasti ameliyatı bittikten sonra belli bir süre, anestezi etkisi geçene kadar, hasta yatakta bekler ki baş dönmesi gibi sorunlar oluşmasın. Ameliyat sonrası ilk günlerde hasta yüksek yastık ile başı olabildiğince dik bir konumda tutarak uyumalıdır. Yaklaşık 15-20 gün boyunca yüksek yastık kullanımına devam edilmesi, başı öne eğme türü hareketlerden kaçınılması ve sırtüstü yatılması önemlidir.

Ameliyattan sonra hastalar birkaç gün boyunca burun tıkanıklığı ile karşılaşabilir ve bundan ötürü ağızdan nefes alıp vermeye yönelebilir. Boğaz tahrişini ve kuruluğunu önlemek adına hastanın bol su tüketmesi ve sıvı formda gıda takviyesi alması tavsiye edilir. Cerrah, burna yaklaşık bir hafta kadar kalacak olan splint yerleştirebilir ve iç pansuman yapar.

İlk günlerde az miktarda kan sızıntısı ve mukus akıntısı oluşabilir. Bunun rahatsız ediciliğini önlemek adına, doktor gerekli görürse gazlı bez yerleştirebilir. Hastanın, bu padleri önerilen zamanda değiştirmesi gerekebilir. Burun ve çevresinde ameliyattan sonra şişlik, morluk ve ödem oluşabilir. İlk dönem şişlikleri yaklaşık 30 gün içerisinde geçer. Diğer komplikasyonlar da zaman içerisinde iyileşecektir. Burun yapısı yaklaşık 1 sene içerisinde nihai haline kavuşacaktır.

Bunlar haricinde, şunlara da önem göstermeniz gerekmektedir:

  • Zararlı güneş ışınlarına karşı burun bölgenizi yaklaşık 3-4 ay boyunca korumalısınız. Güneş kremi ve şapka kullanılabilir.
  • İlk aylarda havuza ve denize girmemelisiniz çünkü uzan süre neme ve ıslaklıklığa maruz kalmak negatif etki yaratabilir.
  • Alkol ve sigaradan uzak durmalısınız. Zararlı maddelerin içerisindeki bileşenler, doku yenilenmesini ve iyileşmeyi geciktirebilmektedir.
  • Ameliyattan sonra, doktor onay verene kadar yorucu fiziksel aktiviteler yapmamalısınız.
  • Burun temizliğine dikkat etmelisiniz. Burnu fiziksel etkilere karşı korumalısınız.

Sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Doktor randevularınıza aksatmadan gitmeli ve cerrahınızın önerilerine uymalısınız. Bütün bunlara dikkat ederseniz, konforlu bir iyileşme süreci deneyimleyebilirsiniz.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: