Eklenme Tarihi: 2/11/2016
Toplumda cerrahi gerektirmeyen estetik işlemlerin ardından, en fazla rağbet gören estetik operasyonlar arasında burun estetiği ilk sırayı almaktadır.
Burun yapısındaki solunum sorunları bulunan, burun şeklinden hoşnut olmayan kişiler ameliyat olmaya karar verirken, bu konuda bilgilenmeyi tercih ederler.
Verecekleri karara haklı sebepler aramaya başlarlar. Bu konuda sizlere yardımcı olacak, merak ettiğiniz detayları bir araya topladık.
Burun estetiğinin yapılma nedeni sadece dışarıdan güzel görünümlü bir burun şekline sahip olmak için değildir. Bazı durumlarda tıbbi gereklilikler nedeniyle bu operasyon yapılabilir.
Güzel görünen bir burun oluşturulurken, fonksiyonel sorunların giderilmesi gerekir.
Bu sayede nefes alma sorunu yaşanmaz. Burun yapısının çok küçültülmesi, güzel olacağı anlamına gelmez. Bu durumda burunda kemik ve kıkırdak stabilitesi yok olur ve nefes alma problemleri meydana gelir.
Bu yüzden ameliyat sırasında burun yapısına orantılı değişimler yapılır. Kişinin yüzüne uygun olan, dengeli bir burun oluşturulması için, spesifik bir yaklaşım gerekir. Çünkü mükemmel bir burun şekli bulunmamaktadır. Doğal görünümde olan, yüzle uyumlu, en önemlisi nefes alabilen, orantılı bir burun güzeldir.
Burun estetiği ameliyatıyla giderilen fonksiyonel sorunlar nelerdir?
Estetik bir burun şeklinin elde edilmesi dışında, solunum sorunu, burun eti büyümesi, burun polipleri, orta hattaki eğrilik yani septum eğriliği gibi problemler de ameliyatla giderilebilir. Bu problemlerin giderilmemesi halinde, sağlıklı, estetik bir görünüm elde edilemez.
Burun Estetiği
Burun estetiği kararı alacak kişiler için, bunun maliyeti oldukça önemlidir. Maliyetlere etki edecek unsurların başında cerrahın bilgisi, vizyonu, ameliyat tekniği, el yeteneği, zihinsel melekeleri ve tecrübesi gelmektedir.
Hastalara sunduğu olanaklarla hastanenin etkisi, deneyimiyle ve başarısıyla estetik cerrahın özellikleri operasyonun fiyatını belirleyecek en önemli unsurlardır. Ancak burun estetiği gibi önemli bir operasyonda fiyatların ikinci planda olması gerekir.
Bu konuda uzman bir cerrahın seçimi, burun estetiğinin başarılı olması ve hastanın taleplerini karşılayabilmesi ön planda tutulmalıdır. Başarısız bir sonuçta hastanın maddi ve manevi kaybı çok daha büyük olacaktır. Başarısız mutsuz bir sonuçta, burun estetiğinin ne kadar uygun fiyata yaptırılsa da, bunun herhangi bir önemi kalmaz.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte tampon uygulamasının yerini silikon burun plakları splintleri almıştır. Burun içi eğriliklerinin düzeltilmesinde ve stabilizasyonunda, mukozaların kendisini toplamasında çok yardımcı olmaktadır.
Bu yüzden iyileşme süreci daha konforlu geçirilmektedir hem de iyileşme süreci hızlanmaktadır. Bunların çıkarılması sırasında herhangi bir rahatsızlık duyulmamaktadır.
Burun estetiği ile estetik ve fonksiyonel bozukluklar aynı anda düzeltilir mi?
Burun şeklindeki estetik düzenlemeler, fonksiyonlardaki bozukluklarla birlikte yapılabilir.
Ameliyatta burun içinde olan sorunlar giderilmezse, estetik düzeltmeler yapılamaz.
Burun estetiği burun içini ve burun dışını aynı anda ele alır. Ancak bu şekilde gerçek başarı elde edilebilir.
Burun estetiği cinsiyete göre farklı uygulamalar içerir mi?
Kadınlarda ve erkeklerde genel olarak aynı uygulamalar yapılır. Bununla birlikte cinsiyetlerdeki anatomik farklılıklar göz önüne alınır.
Ameliyat planlamasında kadın ve erkeğin burun ucu, burun sırtı, burun kanatları farklı yapılarda olduğundan, uygun şekilde düzenlemeler yapılır.
Kadınlarda daha tatlı kavislere yer verilirken erkeklerde daha düz hatlar tercih edilir. Ancak burunun dizaynı, ameliyat öncesi hastaların istekleri göz önüne alınarak birlikte yapılır.
Burun estetiği, açık ve kapalı teknik olarak 2 farklı yöntemle uygulanmaktadır.
Ben ağırlıklı olarak burun iç ve dış yapısındaki sorunların giderilmesi için, daha net görüş alanı ve daha kesin yapılandırmaya olanak sağlayan açık teknik burun estetiği ameliyatını kullanmaktayım.
Bu şekilde yapılan operasyonlarda başlangıçta 3-4 mm kadar iz kalmakta ve zamanla bu iz kaybolmaktadır. Kapalı teknikle yapılan burun estetiği burun deliklerinden uygulandığı için, iz kalmaz ancak kısıtlı görüş alanı sunduğundan dolayı çok sınırlı olgularda tercih etmekteyim.
Burun estetiğinde yaş sınırı var mı?
Burun gelişimi tamamlandıysa, burun estetiği yapılabilir. Ancak ergenlikle gelişimin çoğu tamamlanmış olduğundan, 17 -18 yaşla birlikte burun estetiği ameliyatı yapılabilir.
Hastanın genel sağlık durumu elverdiği sürece, bu yaştan sonra ameliyatın yapılmasında sakınca yoktur.
Burun yapısındaki düzeltmelerde öncelik nedir?
Hastanın burun yapısı estetik sorunları ve fonksiyonel sorunları içeriyorsa, aynı ameliyatta bunlar birlikte giderilir. Fakat öncelik her zaman solunum sorunlarının düzeltilmesindedir.
Nefes alma sorununa neden olan eğrilikler düzeltilmeden, burunda estetik sorunlar giderilemez.
Burun estetiğinde bilgisayar tasarımının önemi nedir?
Burun yapısının belirlenmesinde kullanılan bilgisayar tasarımı, burun estetiği operasyonlarında ayrı bir yere sahiptir. Bununla burun cerrahı kişinin beklentilerine vakıf olabilir, yeni burun yapısının görünümü hakkında önceden fikir sahibi olunur. Burundaki sorunlar belirlenir ve ameliyatta kullanılacak tekniğe karar verilebilir.
Literatürde her dört hastanın birinde revizyona ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. Her cerrahın mutlaka revizyonu olur ancak cerrahtan cerraha revizyon oranları değişmektedir. Revizyonlar da majör ve minör revizyonlar olarak ayrılır. Minör revizyonlar küçük müdahaleler ile giderilmekle birlikte hastanın istediği gibi burun şeklinin oluşturulamaması ya da burundaki sorunların giderilememesi halinde gereksinim duyulan
Yeniden planlama yapılarak, burun şeklinde düzeltmeler yapılmalıdır.
Burun estetiği sonrasında burun şekli ne kadar doğal olabilir?
Başarılı bir burun estetiği sonrasında, kişinin ameliyat olduğunu bilmeyenler olumlu değişimin farkına varmalı, bu değişimin burun estetiğinden kaynaklandığını düşünmemelidir. Burun estetiği iyi yapıldığında, dışarıdan çok hoş ve şık bir duygu bırakmalıdır.
Her zaman iyiye, güzele ulaşma içgüdüsü olan insanlar, güçlü, düzgün, şık ve elegan yapıları benimserler.
Burun estetiği ameliyatından sonra uyku pozisyonu nasıl olmalı?
Hastaların ameliyattan sonra burun yapısında ve yüzde meydana gelen şişliklerin azaltılması amacıyla,
Bunu sağlamak için sırtın 2-3 yastıkla desteklenmesi gerekir. Bu şekildeki uyku pozisyonu en az 1 - 2 hafta süreyle uygulanmalıdır.
Burun estetiğinden sonra şişlik ve morluk ne zaman geçer?
Burun ameliyatı olan her hastada, morluk ve ödem oluşması normal kabul edilmektedir. Her operasyonda mutlaka belli bir miktarda olur. Cildin kalitesi, morarma ve şişmeye bünyesel yatkınlık, yapılacak cerrahi işlemlerin boyutu direkt etki etmektedir.
Bizler açısından morarma ve şişmenin olması önemli değildir, önemli olan burunun ihtiyacı olan yeniden yapılandırılmanın düzgün bir şekilde uygulanmış olmasıdır. Geçmeyen morluk, inmeyen şişlik yoktur.
Ameliyattan önce kullanılan aspirin türevleri, E vitamini, ginseng hapları, yeşil çay, sarımsak gibi kanı sulandırıcı bazı ilaçlar, beslenme, kalıtsal etkenler şişlik ve morluk etkisi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir.
Estetik cerrahın deneyimi, uygulamaları, ameliyattaki özenli çalışmaları bu etkileri azaltır.
Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz.