Burun Estetiğinin Psikoloji Üzerindeki Etkisi

Eklenme Tarihi: 11/5/2022

 

Burun şeklinden memnun olmama ve doğru nefes alamama psikolojik olarak bireylerin kötü hissetmesine sebep olabiliyor. Burun estetiği ameliyatları bundan dolayı hem fiziksel hem de psikolojik olmak üzere çok yönlü avantaj sağlayabiliyor.

Beden dismorfisine kadar ilerleyebilen problemler kişinin özel hayatını, sosyalleşme becerilerini ve hatta iş yaşamını dahi kötü etkileyebiliyor. Burun estetiği ameliyatları neticesinde hayalindeki yüz görünümüne kavuşan kişilerin açıklamaları, estetik burun görüntüsüne sahip olmanın faydalarını gözler önüne seriyor.

Estetik algı, kişinin kendini ayna karşısında nasıl gördüğünü belirliyor. Bu da bireyin toplum içerisindeki duruşu üzerinde etkili oluyor. Burun görünümünün, daha özelde ise günlük hayattaki tutumlar üzerinde söz sahibi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Burnunu sevmeyenlerde karakteristik bazı tavırlar ortaya çıkabiliyor:

  • Fotoğraf çekilmemek ve videolarda bulunmak istememek,
  • Burnun en iyi göründüğü açıyı belirleyip ona göre davranmak,
  • Gülünce burnun kötü göründüğü düşüncesi ile özgürce gülememek,
  • Özçekimden kaçınmak,
  • Yüz hatlarına fazla mimik vermemeye çalışmak
  • Geneli itibari ile yüz yapısının kötü olduğunu düşündüğü için ikili ilişki kurmakta zorlanmak.
  • Özgüven kaybına bağlı olarak göz temasından kaçınmak.

Aslında, özetle davranışsal anlamda kişinin kendini rahat ifade edememesine sebep olduğu söylenebilir. Burun ameliyatının psikolojik avantajlarından bahsetmeden önce burun estetiğinin kapsamından kısaca söz etmekte fayda var.

Burun Ameliyatı Nedir?

Rinoplasti, burnun şeklini değiştirme yönelik yapılan ameliyatları ifade eder. Hem Türkiye özelinde hem de dünya genelinde en fazla tercih edilen ameliyatlardan da biridir. Rinoplasti yalnızca burnun görüntüsünü değiştirmek ve iyileştirmekle kalmaz, burun deformitelerini de düzeltir. Nefes alma güçlüğü, septum deviasyonu gibi sağlık problemlerini de iyileştirir.

Burun ameliyatı kapsamında burun kemeri düzeltilir, burun düşüklüğü giderilir. Burun büyütme, burun küçültme, burun asimetrisini orantılama, burun ucu düzeltme, burun kanatlarını düzeltme de dahil pek çok işlem yapılmaktadır.

Burun Ameliyatının İnsan Psikolojisine Etkisi

  • Daha Kaliteli Nefes Alma Avantajı Sunar

Doğru nefes alamamak veya vücudun yeterince oksijen alamaması yaşam kalitesini doğrudan düşürür. Akciğerlere daha az oksijen gider, kandaki oksijen oranı düşük olur, burun filtreleme görevini yerine getiremez, kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır, baş ağrısı ve sinüzit ortaya çıkar, horlamaya sebep olabilir. Bunlar depresyon ve distimi gibi duygudurum bozukluklarına sebep olabilir. Çabuk yorulma yüzünden daha hareketsiz bir yaşam tarzı benimsenebilir. Bunlar ortadan kalktığında kişi kendini daha zinde hisseder, daha aktif olarak hayata karışır ve elbette daha iyi hisseder.

  • Özsaygıyı Artırır

Özsaygı, kişinin kendine verdiği değeri ifade eder. Kendini olumlama ve onaylama takdir hissiyatı yaratır. Burnunun görüntüsünü sevmediği için kendini kötü hisseden kişiler kendilerine daha acımasız davranabilir. Kendini başarısız hissedebilir. Estetik burun ameliyatı bu durumları düzletme gücüne sahiptir. Bu da özel hayattan iş yaşamına değin hayatın tüm alanlarında daha başarılı olmayı vadeder.

  • Kişinin Özgüvenini Yükseltir

Özgüven hayatın her alanı için son derece önemlidir. Kişinin kendini daha iyi ifade etmesi özgüveni artırır. Fakat estetik görünmeyen burna sahip olduğunu düşünen kişiler kendini fiziksel olarak ifade edemediğine inanabilir. Bireyin kendine yönelik olumsuz değerlendirmeleri yetersizlik hissine yol açabilir. Bunların ortadan kalkması ile kendine daha iyi davranma, kendini daha iyi hissetme gibi olumlu düşünceler ortaya çıkar.

Özetle kendi bedeni ile barışık olma hali daha mutlu bir hayat vadeder. Estetik burun da bunun önemli bir parçasıdır. Başarılı geçen bir rinoplasti her açıdan avantajlıdır. Şunu da eklemek gerekir ki burun şeklini düzeltmek adına yapılan operasyonlar burnun fonksiyonelliğini bozmamalıdır. Estetik görünüm için burnun işlevini azaltan uygulamalardan uzak durulmalıdır.

İlk burun ameliyatı neticesinde istenilen sonuç alınmadıysa ya da nefes alırken zorlanma gibi problemler ortaya çıktıysa revizyon rinoplasti yapılır. İki ve daha fazla kere yapılan burun ameliyatları revizyon rinoplastidir. Revizyon rinoplasti operasyonları da dikkatli şekilde yapılmalıdır. Sorunsuz süreç için başarılı bir cerrah tercih etmek bu bağlamda zaruridir. Konforlu bir ameliyat süreci yaşamak ve hayatın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz bir psikolojik duruma ulaşmak için  Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: