Rinoplasti Ameliyatı Korkumun Üstesinden Nasıl Gelebilirim?

Eklenme Tarihi: 10/4/2023

 

Rinoplasti ameliyatı öncesi duyulan endişeler son derece doğaldır ve bunlar genel olarak ameliyat öncesi korku yani prooperatif anksiyete olarak adlandırılır.

Diğer operasyonlarda da görülebilen rinoplasti ameliyatı öncesi anksiyete, cerrahi bir prosedüre girmeden önce yaşadığınız huzursuzluk, gerginlik veya korku duygularını ifade eder. Bu durum genel olarak medikal uygulama öncesi dönemde, bazen günler veya haftalar öncesinden başlayarak ortaya çıkar ve ağrı beklentiniz, komplikasyon korkunuz, sonuçla ilgili endişeleriniz veya cerrahi ortamın yabancılığı gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir.

Türkiye’nin en iyi rinoplasti uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Selçuk İnanlı’nın kliniğine gelerek beklentilerinizi kendisine anlatabilir, ihtiyaçlarınızı ondan dinleyebilir, burun ameliyatınız öncesindeki tüm kaygılarınızı giderebilirsiniz.

Rinoplasti Öncesi Korkunun Belirtileri Nelerdir?

Burun ameliyatınız öncesinde kaygılanmanız normal sayılan bir deneyimdir ve aşağıdaki gibi hem fiziksel hem de psikolojik semptomlarla kendini gösterebilir:

  • Kalp atış hızınızda artış ve çarpıntı
  • Terleme
  • Titreme veya ürperme
  • Huzursuzluk
  • Uyku güçlüğü
  • Sinirlilik
  • Aşırı endişe veya korku
  • Konsantrasyon güçlüğü

Rinoplastiye girmeden önce tüm kaygı ve korkularınızın dikkate alınması önemlidir çünkü yüksek düzeyde anksiyetenin operasyon özelinde ve genel sağlık durumunuz üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Aşırı endişelenmeniz potansiyel olarak ağrı algınızın artmasına, iyileşmenizin gecikmesine ve ameliyat sonrası komplikasyon riskinin artmasına neden olabilir.

En başarılı rinoplasti uzmanları genellikle hastalarında bu tür kaygıları yönetmek ve hafifletmek için gerekeni yapar ve adımlar atarlar. Bu sürecin içinde prosedür hakkında bilgi vermek, duygusal destek sunmak, ağrı yönetimi için yapacaklarınızı anlatmak ve gerekli gördüğünde kaygı giderici ilaçlar reçete etmek gibi eylemler uzmanınızın yapacakları arasındadır. Derin nefes egzersizleri, meditasyon ve rehberli imgeleme gibi teknikler de bu dönemde size önerilebilecek aktivitelerdendir.

Rinoplasti Öncesi Korkularınızın Nedenlerini Anlamak

Cerrahi prosedür öncesi kaygıların nedenlerini anlamak da onları giderebilmek adına çok önem taşır. Aklınızda mutlaka rinoplasti ameliyatı kaç saat sürer veya rinoplasti acı verir mi gibi sorular vardır. Burun estetiği ortalama 4-5 saat sürebilen, genel anestezi altında gerçekleştirildiği için acı hissetmeyeceğiniz bir operasyondur. Bunları öğrenmek size iyi hissettirecektir. Ancak kaygılarınızın tamamen ortadan kalkacağına dair garanti verilemez.

Öte yandan, burnunuzdan estetik olarak memnun değilken rinoplasti yaptırabileceğiniz gibi, işlevselliğini geri kazanmak için bu prosedüre aday olmanız da söz konusudur. Hatta bu, estetik hedeflerinizden daha önemlidir. Fonksiyonel olarak burnunuzun iyi durumda olmadığını fark etmeniz de mümkündür. Bu durum ameliyatı gözünüzde daha çok büyütmeniz anlamına gelebilir.

Burnunuz, soluduğunuz havayı filtreleyerek, nemlendirerek ve ısıtarak solunum sisteminde hayati bir rol oynar. Rinoplasti veya septoplasti gibi ameliyatlar sayesinde burnunuzdan nefes alma yeteneğiniz etkilenebilir. Burada da rol uzmanın deneyimine ve yeteneğine düşmektedir. Burun hava akışındaki iyileşmeler solunum fonksiyonunuzu artırabilirken, komplikasyonlar veya yanlış cerrahi teknikleri de nefes alıp verirken güçlük çekmenize neden olabilir. Bu ameliyattan elde edeceğiniz kazanımları bilmek, süreçte sizi rahatlatacak önemli bir faktördür.

Rinoplasti Ameliyatı ile Elde Edeceğiniz İşlevsel Faydalar

Rinoplasti olduğunuzda elde edeceğiniz kazanımları bilmek, ameliyat öncesi süreçte yaşadığınız kaygı ve korkuların azalmasına hatta yok olmasına yarayabilir. Burun delikleriniz sesinizin rezonansına katkıda bulunur. Rinoplasti gibi bu bölgenin yapısını değiştiren ameliyatlar, ses kalitenizi veya belirli sesleri telaffuz etme şeklinizi olumlu yönde etkileyebilir.

Sinüsleriniz, burun deliklerinize bağlı kafatasınız içindeki hava dolu boşluklardır. Ameliyat öncesi sorun yaşıyorsanız rinoplasti ile sinüs drenajı ve işlevi iyileştirmek mümkündür. Bunun yanında, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESS) gibi diğer bazı burun ameliyatları, doğrudan bu bölgedeki rahatsızlıkları gidermek için özel olarak tasarlanmıştır.

Burun delikleriniz havadaki alerjenlere ve tahriş edici maddelere karşı ilk savunma hattınızdır. Burun yapınızdaki değişiklikler, alerjiye yatkınlığınızı veya havadaki partikülleri filtreleme yeteneğinizi de iyileştirebilir. Bu organdaki boyut ve şekil değişiklikleri, yüzünüzün görünümünü yani estetiğini geliştirebilir. Bu da sosyal yaşantınızda size önemli katkı sağlar.

Septumunuzdaki değişiklikler, burun yapınızdaki iyileştirmeler hastanın koku alma duyunuzu da geliştirebilir. Daha önce bu şikayetiniz olmayabilir çünkü bunun farkında olmadan yaşıyor olabilirsiniz. Rinoplasti özellikle yapısal sorun nedeniyle yitirdiğiniz koku alma duyunuzu geri kazandırabilir.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Endişeler

Burnunuzu yeniden şekillendirme veya yeniden yapılandırma amacıyla gerçekleştirilen rinoplasti ameliyatını geçirdikten sonra, iyileşme süreciniz boyunca da bir süre çeşitli endişeleriniz ve düşünceleriniz olabilir. Burun estetiğinin cerrahi bir prosedür olduğunu, iyileşme sürecinde hafif rahatsızlıklar, geçici yan etkiler görülebileceğini ve doğru bakım ve sabır göstermenin kalıcı sonuçlar elde etmenizin üzerinde büyük rol oynadığını unutmamak önemlidir.

Bazı hastalar burunlarından nefes alma yeteneklerinde geçici değişiklikler yaşadıklarını söyler. Eğer sizin de böyle bir şikayetiniz olursa bu çoğunlukla ödemden kaynaklanır ve iyileşmeniz ilerledikçe düzelir. Aslında, prosedür öncesi solunum güçlüğü yaşayan birçok aday için rinoplasti daha iyi soluk alıp vermenin çarelerinden biri olarak kabul edilebilir.

Öte yandan, uzmanınızın belirlediği tarihlerde düzenli muayeneleri aksatmamanız; ilerlemenizi görmek, endişelerinizi gidermek ve sağlıklı bir iyileşme süreci sağlamak adına çok önemlidir. Uzmanınız ayrıca egzersizleriniz veya gözlük kullanımı gibi rutin alışkanlık ve aktivitelerinize ne zaman devam edebileceğiniz konusunda size rehberlik edecektir. İstanbul’un en iyi burun estetiğini gerçekleştiren Prof. Dr. Selçuk İnanlı ile hemen bir konsültasyon gerçekleştirin, hayallerinizi ertelemeyin. İletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞIN: