Eklenme Tarihi: 2/11/2016
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...
Peki Nefes Almayı Biliyor Muyuz?
Söz konusu sağlıklı yaşam olduğunda yaptığımız her türlü aktiviteyi ince eleyip sık dokuyoruz. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı uyumak, sağlıklı cilt, sağlıklı gözler, sağlıklı cinsel hayat…Örnekleri çoğaltmak elbette mümkün.
Fakat “Nasıl nefes alıp vermeliyiz?” şeklinde bir soru cümlesi çoğu zaman kurulmaz. Çünkü nefes alıp verme fiili sürekli ve fazladan bir çaba göstermeksizin yapılan bir eylemdir.
Su içmeden, yemek yemeden ya da uyumadan da günlerce yaşamak mümkünken, solunum yapmadan bir kaç dakika bile hayatta kalamayız.
Aslında bu nedenle belki de üzerinde konuşmamız gereken en önemli konulardan biri, doğru ve sağlıklı nefes almayı bilmektir.
Doğru Nefes / Yanlış Nefes …
Sağlıklı bir solunumun ilk şartı burundan nefes almaktır. Burun solunan havayı ısıtır, nemlendirir ve mikron seviyesindeki tozları ve yabancı maddeleri filtreleyerek akciğerlerimize her zaman sabit kalitede bir hava sunar. Ağız yolu ile alınan havada, ağızda bu tür sistemler olmadığı için, sabit bir kaliteden yoksundur, kötü kalitede hava akciğerlere gider ve kronik faranjit, bronş, sık alt solunum yolları hastalıklarına davetiye çıkartır.
Sağlıksız solunumdan en çok etkilenen organlarımızın başında, vücudumuza kan ve oksijen pompalayan kalbimiz geliyor. Geceleri kanda oksijen miktarı düşmekte, bu durum sonrasında kan basıncında yükselmeye ve kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığı ortaya çıkarabilmektedir. Kısaca tüm vücudumuz ve organlarımız yorulmaktadır.
Peki Ama Nasıl?
Doğru solunumda göğüs yerine diyafram hareket eder.
Diyafram solunumuna verilecek en doğru tarif çiçek koklamak olur. Çiçek koklar gibi, soluduğumuz havayı akciğerlerimizin en derin köşesine doldurmaya çalışmalıyız ve bunu yaparken de karnımızı dışarı doğru itmeliyiz.