Burun Kemiği Düzeltme: Ameliyat ve İyileşme Süreci

Eklenme Tarihi: 4/24/2024

Burun Kemiği Düzeltme: Ameliyat ve İyileşme Süreci

Septum deviasyonu veya septoplasti olarak da adlandırılan burun kemiği düzeltme ameliyatı ile ilgili kapsamlı bilgiyi bu makalemizden alabilirsiniz.

Burun kemiği eğriliği meydana geldiğinde başvurulan yöntem cerrahi müdahaledir. Bu prosedürde septum adı verilen yapı üzerinde çalışılır. Septum, burun deliklerini ve pasajlarını iki ayrı bölüme ayıran yapının ismidir. Ön tarafı kıkırdak, arkası ise kemiktir.

Burun eğriliğini meydana getiren şey bu yapının sağa veya sola doğru form almasıdır. Oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer burun kemiğinizde eğrilik varsa, sadece estetik açıdan kaygılanmıyor olabilirsiniz çünkü bu durum rahat nefes alıp vermenizi de zorlaştırır. Burun kemiği düzeltme ameliyatı olmayı düşünüyorsanız Prof. Dr. Selçuk İnanlı’ya ulaşabilirsiniz.

Burun Kemiği Düzeltme Ameliyatına Neden İhtiyaç Duyulur?

Burun kemiği düzeltme ameliyatına adaysanız, bazı belirtiler ortaya çıkmıştır. Aşağıda sıralanan faktörler septum deviasyonu yapılma nedenleri arasında yer alır:

  • Soluk alıp verirken zorluk
  • Uykuda horlama
  • Kalitesiz uyku
  • İştahsızlık
  • Tat ve kokuda farklılıklar
  • Sinüzit
  • Gündüz gelen uyuma isteği

Burun Kemiği Düzeltme Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Burun kemiği düzeltme operasyonu cerrahi bir prosedür olduğundan, ameliyata karar verilirken kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Bu muayenede uzman bazı faktörlere göre septoplastiye aday olup olmadığınıza karar verir. Bu ameliyatı kemik ve yüz gelişiminizin tamamlandığı yaşlarda yaptırmanız tavsiye edilir. Ancak kaza ve travma sonrası meydana gelen bir burun kırığı söz konusuysa erken yaşlarda da gerçekleştirilebilir.

Burun Kemiği Düzeltme Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Burun kemiği düzeltme ameliyatı nedir sorusunun cevabını bulduktan sonra, septoplasti nasıl yapılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle, genellikle 18 yaşından sonra yapılabildiği bilinmelidir. Crrahi bir prosedür olduğundan genel anestezi altında gerçekleştirilir. Burun kemiğinizi düzelterek rahat nefes alıp vermenize ve güzel bir burun görünümüne kavuşmanızı sağlayan bu operasyon, açık veya kapalı teknikle uygulanabilir.

Açık teknikle yapılan burun kemiği düzeltme ameliyatında uzmanınız burnunuzun ucundan kesi yapar. Kıkırdak ve kemik yapıya bu şekilde ulaşılır. Buradaki eğrilik düzeltilir. Kadınlarda septoplasti sırasında, burun ve dudağın üst kısmı arasındaki görünümün de uyumlu olmasına özen gösterilir. Uzmanınız işlemi bitirdikten sonra kesileri dikişlerle kapatır. Günümüzde genelde kendiliğinden kaybolan dikişler kullanıldığından, yara izleri için endişelenmenize gerek yoktur.

Burun Kemiği Düzeltme Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?

Burun kemiği düzeltme ameliyatı sonrası genelde 1 gün boyunca uzmanınızın takibi altında tutulmanız gereklidir.  Bazı vakalarda gece yatışı verilmeyebilir, 5-6 saatlik gözetim yeterli olabilir. Eğer herhangi bir olumsuzluk yoksa ve komplikasyon görülmediyse taburcu edilebilirsiniz. Uzmanınız size ağrı kesici ve antibiyotik reçete edebilir. Bu ilaçları size tavsiye edilen şekilde, ihmal etmeden kullanmanız önemlidir. Operasyon sonrası birkaç gün dinlenmeniz gereklidir.

Burun kemiği düzeltme ameliyatı sonrası ne zaman işe dönebilirim diye merak ediyorsanız, uzmanınıza danışabilirsiniz. Genelde birkaç gün sonra rutin işlerinize dönebilirsiniz. Ancak bu süre zarfında, yani septoplasti sonrası iyileşme döneminde dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Bu sürece tampon ve atellerin alınması da dahildir.

Burun Kemiği Düzeltme Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Burun kemiği düzeltme ameliyatı geçirdikten sonra uymanız gereken tavsiyeler uzmanınız tarafından detaylı bir şekilde anlatılır. Bu süreçte tam sonuçları görmek adına sabırlı olmalı ve özen göstermelisiniz. Çoğunlukla iyileşme süresince sıvı gıdalarla beslenmeniz tavsiye edilir. Bunun sebebi burnunuzun içerisinde bulunan tampondur. Burnunuzu dış etkenlerden ve darbelerden korumalısınız.

Burun kemiği düzeltme ameliyatı sonrasında gece uyurken yastığınızı yükseltmeniz rahat uyumanız adına önemlidir. Mümkün oldukça gözlük kullanımından da kaçınmalısınız. Ameliyat bölgenizi ıslaklıktan ve nemden uzak tutmalısınız. Dikişlerinizin olduğu bölge doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Ağır ve yorucu egzersizleri bir süre ertelemeniz de konforlu bir iyileşme dönemi geçirmenize yardımcı olacaktır.

Burun Kemiği Eğriliği Düzeltilmezse Ne Olur?

Burun kemiği eğriliğine sahipseniz bu şekilde yaşamanız yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkiler. Septum eğriliğini ameliyatla düzeltmeniz tavsiye edilir. Eğer tedavi edilmezse uyku apnesi, östaki borusunun tıkanması, kulakta sıvı birikimi, ağızdan nefes almaya bağlı faranjit, baş ağrısı ve geniz akıntısı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca burnunuz yerine sürekli olarak ağzınızdan solunum yapmanız orta ve uzun vadede üst solunum yolunuzda ve akciğerlerinizde ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir.

Bazı vakalarda burun kemiği düzeltme ameliyatı yani septoplasti, rinoplasti ile birlikte de gerçekleştirilebilir. Bu durumda geçici süreliğine ödem gözlenebilir. Ameliyatı takip eden birkaç hafta içerisinde operasyona bağlı gelişen şişlik ve moruklar tamamen ortadan kalkar. Ayrıca dikişlerin bulunduğu bölgede hafif bir his kaybı yaşamanız da doğaldır. Bu durum da iyileşme döneminizde zamanla kaybolur ve eski haline gelir. Uzmanınızın önerilerine harfi harfine uymanız, gereken önlemleri almanız durumunda arzu ettiğiniz görünüme kavuşabilirsiniz. Günümüzde burun kemiği düzeltme ameliyatları güvenle yapılmaktadır.

 

PAYLAŞIN: