Horlama Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Eklenme Tarihi: 3/16/2023

 

Horlama, nefes alma sırasında boğazdaki ve ağızdaki dokuların titreşiminden kaynaklanan bir durumdur. Uyuduğumuzda, hava yolumuzu kontrol eden kaslar da dahil olmak üzere vücudumuzdaki kaslar gevşer. Sonuç olarak, hava yolu daralır ve boğaz ve ağızdaki dokular titreşerek horlama sesine neden olur.

Horlama Neden Olur?

Horlama, üst solunum yolunda ortaya çıkan kısmi tıkanıklık kaynaklı gürültülü nefes alma durumudur. Tıkalı olan hava yolunun nefes alma fonksiyonuna yeterince destek olamaması, boğazda titremeye neden olur. Neticede üst solunum yollarından doğan problem nedeniyle rahat nefes alamayan bireyin horlama sorunu meydana gelir.

Aşırı kilolu bireylerde ve erkeklerde daha sık rastlanan horlama sorunu, hemen herkesi etkileyebilen bir durumdur. Pek çok birey yaşamlarının bir kısmında horlama problemini deneyimleyebiliyor. Bu problem; solunumun ve uyku düzeni ile kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Aynı zamanda; bireyin gününün kalitesine de aynı negatif etkiyi yanısıtır ve gün içinde halsiz hissetmesine sebep olur. 

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama, her yaştan, cinsiyetten ve vücut tipinden bireyi etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Horlama sorunu, ağız ve burundan geçen hava akışı kısmen engellendiğinde ortaya çıkar. Boğaz ve ağızdaki dokuların titremesine, bundan kaynaklı rahatsız edici bir sesin meydana gelmesine sebep olur. 'Gece horlama neden olur' sorusuna yanıt olarak verilebilecek birden fazla faktör vardır.

► Anatomi: Ağız ve boğaz anatomisi horlamada rol oynayabilir. Örneğin; sapmış bir septum, genişlemiş bademcikler veya adenoidler (yumuşak damak) ya da dar bir hava yolu horlamaya neden olabilir.

► Fazla Kilolar: Aşırı kilolu ya da obez olmak boğazdaki yağ dokusu miktarını artırarak hava yolunu daraltabilir ve horlama sorununu doğurabilir.

► Yaş: Yaşlandıkça, boğazımızdaki ve dilimizdeki kaslar zayıflayabilir, bu durum horlama olasılığını artırır.

► Uyku Pozisyonu: Sırt üstü uyumak küçük dilin ve yumuşak damağın boğazın arkasına doğru çökmesine, solunum yollarının tıkanmasına ve neticede horlamaya neden olabilir.

► Sigara içmek: Sigara içmek solunum yollarında iltihaplanma ve tahrişe neden olarak horlama sorununa sebep olabilir.

► Geniz Eti Büyümesi: Yutma esnasında yaşanan zorluk ve horlama, geniz eti probleminin belirtilerinden olabilir. Uzman bir hekim tarafından danışarak doğru teşhis koyulması ve gerektiği takdirde geniz eti ameliyatının önerilmesi, horlamayı büyük ölçüde giderebilir. Geniz et ameliyatı sonrası horlama yüksek oranda azalır ve yaşam kalitesi aynı ölçüde artar.

► Burun Tıkanıklığı: Alerjiden ya da soğuk algınlığından kaynaklanan burun tıkanıklığı burundan nefes almayı zorlaştırarak horlamaya yol açabilir.

► Uyku Apnesi: Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunun tamamen tıkanması ve solunumun duraklamasıdır. Bu durum uyku sırasında horlamaya, nefes nefese kalmaya ve boğulma benzeri sesler çıkarmaya sebep olabilir.

Bazı durumlarda horlama; uyku apnesi ya da diğer solunum sistemi bozuklukları gibi altta yatan ciddi bir soruna işaret edebilir. Horlama şiddetliyse, gündüz aşırı uyku hali varsa ya da uyku sırasında solunum güçlüğü gibi farklı semptomlar yaşıyorsanız, değerlendirme için alanında uzman bir doktora danışmanız son derece önemlidir.

Horlama Belirtileri Nelerdir?

Horlama, boğazda ve ağızda titreşen dokuların çıkardığı ses ile karakterize bir sağlık problemidir. Ses faktörüne ek olarak, bir kişinin horladığını gösterebilecek başka belirtiler de söz konusudur. Bu belirtiler söz konusu olduğunda 'horlama için hangi bölüme gidilir' sorusunu araştırabilirsiniz. Kulak burun boğaz (KBB) bölümüne giderek alanında donanımlı bir doktor ile iletişime geçmeniz teşhis ve tedavi konusunda fayda sağlayabilir.

► Gündüz Uykululuk Hali: Horlama, uyku kalitesini etkileyerek kişinin gün içinde aşırı yorgun veya uykulu hissetmesine neden olabilir.

► Konsantrasyon Güçlüğü: Horlama, düşük uyku kalitesine sebep olur. Bu da, kişinin gün içinde konsantre olma ve odaklanma yeteneğini olumsuz etkiler.

► Boğaz Ağrısı: Boğazda tahrişe ve iltihaplanmaya neden olan horlama sorunu, boğaz ağrısına veya kuru, kaşıntılı bir hisse yol açabilir.

► Baş ağrısı: Horlamaya bağlı kötü uyku kalitesi, baş ağrısı ya da migren gibi farklı rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.

► Ruh Hali Değişiklikleri: Horlamaya bağlı kötü uyku kalitesi kişinin ruh halini de etkileyerek sinirlilik, anksiyete veya depresyon gibi farklı sorunlara yol açabilir.

Daha ciddi problemlerin önüne geçebilmek adına şiddetli ve sık tekrarlanan horlama sorununun üzerine gidilmeli ve horlama tedavisi düşünülmelidir. 'Kadınlarda horlama nasıl geçer' sorusuna yanıt olacak etkili çözüm önerileri için doktor rehberliğine başvurabilirsiniz.

Horlama Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok insanı olumsuz etkileyen horlama sorunu, çeşitli tıbbi yaklaşımlarla tedavi edilebilen bir durumdur. 'Horlama nasıl geçer' sorusuna yanıt olarak pek çok tedavi seçeneği önerilebilir.

► Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak horlamayı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Kilo vermek, alkol ve sakinleştiricilerden kaçınmak, uyku pozisyonlarını değiştirmek ve sigarayı bırakmak, yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişikliklerine örnektir.

► Oral Apareyler: Mandibular ilerletme cihazları veya dil tutucu cihazlar gibi ağız cihazları, çene veya dili yeniden konumlandırarak uyku sırasında hava yolunu açık tutmaya yardımcı olabilir.

► Ameliyat: Bazı durumlarda, horlamanın altında yatan nedeni ele almak için ameliyat gerekli olabilir. Uvulopalatofaringoplasti (UPPP) veya septoplasti gibi cerrahi prosedürler horlamanın azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

► Pozisyonel Terapi: Pozisyonel terapi, horlamayı azaltmak için uyku pozisyonlarını değiştirmeyi içerir. Örneğin; sırt üstü yerine yan yatarak uyumak, horlamayı azaltma konusunda etkili olabilir.

► Uyku Düzeni: Düzenli bir uyku programı oluşturmak, rahatlatıcı bir uyku ortamı yaratmak ve uyku öncesi elektronik cihazlardan kaçınmak horlama sorununu azaltabilir.

Horlama, uyku apnesi ya da daha farklı sağlık problemlerine işaret edebilir. Horlama sorununun altında yatan temel nedeni doktor rehberliğinde bulmak ve horlama önleyici tedavi yöntemi bulmak son derece önemlidir. Daha kaliteli bir gece uykusu ve enerjik bir yaşam için Prof.Dr.Selçuk İnanlı ve donanımlı tıbbi ekibi iletişime geçebilir, başarılı tedavileri deneyimleyebilirsiniz.

PAYLAŞIN: