Eklenme Tarihi: 2/12/2024
Septoplasti ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, iyileşme sürecinde burnunuzdan nefes alıp alamayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Cevabı öğrenip rahatlayın.
Septoplasti ameliyatınız sonrasında birkaç gün boyunca burnunuzda tampon olabilir. Bu da yalnızca bu süreçte ağzınızdan nefes almanızı gerektirebilir. Tamponlar eskiye kıyasla daha yumuşak ve kolayca çıkarabileceğiniz araçlardır. Kendiliğinden eriyen versiyonları da kullanılmaktadır.
Eğer siz de potansiyel bir adaysanız, septoplasti iyileşme süreciyle ilgili merak duymanız doğaldır. Septoplastiden iyileşme düşündüğünüz kadar zor ve uzun bir süreç olmayabilir. Bu bağlamda doğru uzmanla tedavinizi planlamanız gereklidir. Türkiye’nin en iyi burun ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Selçuk İnanlı ile iletişime geçerek aklınızdaki soruları kendisine yöneltebilirsiniz.
Septoplasti nedir sorusunun cevabını ararken, iyileşme dönemiyle ilgili kaygılara geçmeden önce septumun ne olduğunu anlamanızda da yarar vardır. Burnunuzun iç kısmında yer alan ve iki bölüme ayıran yapıya septum denmektedir. Anatomik olarak kıkırdak ve kemikten oluşmaktadır. Normal şartlarda septumun burnunuzu eşit derecede ikiye bölmesi ve dolayısıyla her iki burun deliğinizden rahat bir şekilde solunum yapabilmeniz beklenir. Ancak doğuştan veya kaza/travmaya bağlı eğrilik görülüyorsa, septum deviasyonu tanısı konabilir.
Kıkırdak eğriliği ameliyatı, septoplasti ya da diğer bir adıyla septum deviasyonu, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Ülkemizde birçok kadın ve erkekte, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak septum düzeltmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Bu alanda görülen ilerlemeler ve ilerleyen teknoloji sayesinde septoplasti son derece konforlu ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Her burun eğriliği ameliyat edilmeyebilir.
Septoplasti olmayı düşünüyorsanız “Burnumdan nefes alabilir miyim?” sorusunun yanında “Yüzüm şişer mi?”, “Göz çevremde morluk olur mu?”, “Kesi izi kalır mı?” gibi endişeleriniz de olabilir. Burundan solunum operasyondan birkaç gün sonra mümkün olurken, diğer soruların cevabı biraz da ameliyatın kapsamına bağlıdır. Görece basit bir septum deviasyonu söz konusuysa, bunlar için kaygılanmanıza gerek yoktur.
Uzmanınız burnunuzun içinden yaptığı kesiyle mukozanın altındaki septuma ulaşır. Burada saptanan eğrilikleri düzeltir, gerekli gördüğü takdirde kemikteki çıkıntıları törpüler. Burnunuzun dış yapısı üzerinde herhangi bir müdahale yapılmayacağından bu alanda şişme veya morarma yaşamazsınız. Nadir görülen bazı vakalarda, ileri deviasyonlarda dışarıdan kesi yapılabilir ancak bu da fark edilmeyecek şekilde gerçekleştirilir.
Septum deviasyonunu düzeltmek için septoplasti ameliyatı geçirdikten sonra, çoğunlukla burun fonksiyonunuzda ve genel sağlığınızda önemli değişiklikler göreceğiniz dönüştürücü bir yolculuk yaşarsınız. Kıkırdak eğriliği ameliyatı öncesi ve sonrası dönem, konforunuz açısından birbirinden oldukça farklıdır. Operasyon, nazal septumu düzeltmeyi ve burun tıkanıklığını hafifletmeyi amaçladığından, solunumunuzda önemli ölçüde bir iyileşme yaşarsınız.
Septoplasti sonrası iyileşme kademeli bir süreçtir ve burun sağlığınızı iyileşmesi günden güne gerçekleşir. Ameliyat sonrası ilk günlerde rahatsızlık, tıkanıklık ve hafif ağrılar yaşayabilirsiniz, ancak zaman ilerledikçe bu semptomlar azalacak ve kaybolacaktır. Septum deviasyonu iyileşme süresi her kişi için farklılık gösterir. Ancak genelde ilk günlerdeki dinlenme ve sınırlı aktivite döneminizin ardından normal rutinlerinize kademeli bir dönüşü içerir.
Septoplasti iyileşme süreci, operasyon sonrası enfeksiyon belirtileri gibi potansiyel komplikasyonların izlenmesini de içerir. Olağandışı belirtiler konusunda dikkatli olmalı ve enfeksiyon şüphesi varsa derhal uzmanınıza başvurmalı, tıbbi yardım almalısınız. Septum deviasyonu ardından beklenen etkilerin tam olarak anlaşılması, potansiyel başka sorunların da ayırt edilmesine yardımcı olabilir.
Ameliyattan sonraki günlerde, prosedürün yaygın sonuçları olan burun tıkanıklığı ve nefes alma sorunları gibi potansiyel zorluklara karşı dikkatli olmalısınız. Nekahet dönemini hızlandırmak ve hassas burun dokunuzu korumak için, ilk günlerde ve haftalarda yorucu aktivitelerden ve temaslı sporlardan kaçınmanız tavsiye edilir. Prosedür burun pasajındaki kıkırdak ve kemiğin düzenlenmesini içerdiğinden, aşırı kanamayı önlemek için burnunuzu sümkürme ihtiyacına karşı da ihtiyatlı olmalısınız.
Grip gibi hastalıklara ve fiziksel aktivitelere karşı temkinli bir yaklaşım sürdürmeniz, burun kanallarının iyileşmesine ve septumun doğru bir şekilde düzleşmesine yarar sağlar. Ameliyat sırasında kullanılan genel anestezinin etkisini de hesaba katmalı, ilk saatlerde risk oluşturabilecek faaliyetlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Bu bağlamda, yanınızda size refakat edecek birinin bulunması da önemlidir.
Burnunuzun ameliyat edilen bölümünü korumanız, istenmeyen travmaları önlemek için çok önemlidir. Genel yaşam kalitenizi korumanız, sonuçlarınız üzerinde oldukça belirleyicidir. Gerektiği takdirde uzmanınız tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçlar yaşadığınız rahatsızlığı yönetmenize ve daha sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmenize yardımcı olabilir.
İyileşme sürecinizin dikkate değer bir yönü de koku alma duyusu üzerindeki etkisidir. Bu duyunun tamamen geri dönmesi zaman alabileceğinden sabırlı olmanız gerekmektedir. Genel olarak, ameliyat sonrası bakımı dikkatli yapmanız ve uzmanınız tarafından verilen tedbirlere bağlılığınız, septoplasti operasyonu sonrasında daha rahat nefes almanıza önemli ölçüde katkıda bulunur. Septoplasti Türkiye fiyatları ve prosedür hakkında ayrıntılı bilgi için Prof. Dr. Selçuk İnanlı’ya ulaşabilirsiniz.