Septum Deviasyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Eklenme Tarihi: 4/27/2021

 

Burun, vücudumuzun en hayati fonksiyonlarından biri olan solunum görevini üstelenen organdır. Burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran ve iki burun deliğinin ortasındaki duvar niteliğinde olan kemik ve kıkırdak yapısına nazal septum denir. Bu septumda herhangi bir eğrilik söz konusu olduğunda bireyler rahat bir şekilde nefes alıp vermede sıkıntı yaşarlar. Bu sorunlar kişinin hayatını ciddi ölçüde olumsuz etkileyecek ve yaşam kalitesini düşürecektir.

Nazal septumun eğri biçimde olması bazı durumlarda burun deliklerini tamamen kapatarak bireyin nefes almasını imkânsız hale getirebilmektedir. Bu durum doğuştan ve genetik olarak meydana gelebileceği gibi kimi zamanda ileriki yaşlarda alınan bir dış darbenin etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Septum deviasyonu kronik burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, horlama gibi şikâyetleri de beraberinde getirebilir. Tüm bu sorunları ortadan kaldırıp, kişinin yaşam kalitesini arttırmak için ise septum deviasyonu ameliyatı ya da septoplasti adı verilen cerrahi operasyona ihtiyaç vardır.

Septoplasti Nedir?

Septoplasti (septum deviasyonu ameliyatı), nazal septumdaki eğriliği düzelten cerrahi işleme verilen addır. Bu operasyonda temel amaç, burnun içerisinde nefes almayı engelleyen yapıların alınıp doğru şekilde konumlandırılmasıdır. Septoplasti, burundaki fonksiyonel problemleri odaklanır ve rinoplastinin aksine, bunu yaparken estetik kaygısı taşımaz. Ancak, hastanın isteğine göre septoplasti ve rinoplasti (estetik burun ameliyatı) birlikte yürütülerek burnun hem iç hem de dış yapısında değişiklik yapılabilir.

Septum deviasyonu ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kapalı septoplasti operasyonu yaklaşık 2-2,5 saat sürmektedir. Hasalarımız ameliyattan sonra bir gün gözetim altında tutularak tüm değerleri kontrol edilmekte, gerekli ağrı kesici ve ilaçlar verilerek ilk gün ağrıları mümkün olduğunca kontrol altına alınmaktadır. Herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmadığı takdirde hastalarımız operasyondan sonraki gün taburcu edilmektedir.

Septoplasti Sonrası İyileşme Süreci

Deviasyon ameliyatından sonra hastaların burunlarını 4-6 hafta kadar her türlü darbeden korumaları gerekmektedir. Bu süre boyunca burnunuza dokunmamalı ya da masaj yapmamalısınız. Eğer çalışıyor ya da okula gidiyorsanız ameliyattan sonra bir hafta izin almalı ve evde istirahat etmelisiniz. İkinci haftadan itibaren hafif sporlar yapabilirsiniz fakat yorucu fiziksel aktiviteler kesinlikle yasaktır. Deviasyon operasyonu sonrasında gözlük takılmasında bir sakınca yoktur.

Ameliyattan sonra yerleştirilen tamponlar nedeniyle nefes almakta sıkıntı çekebilirsiniz. Ancak bu tamponlar burnun yeni şeklini kabul etmesi ve bozulmaması için ameliyat sonunda yerleştirilmektedir. Tamponlar alınana kadar ufak burun kanamaları görülebilir. Bu tamponlar ameliyattan 1 hafta sonra tarafımca çıkartılacaktır. İlk haftalarda halen rahat nefes alamadığınızı hissedebilirsiniz ancak endişelenmenize gerek yok. Tam iyileşme süreci ortalama 4 hafta kadar sürecektir fakat ilk günlerden sonra fazla yorucu olmamak kaydıyla günlük rutinler sürdürülebilir. İlk haftadan sonra ise hastalar rahatlıkla işlerine veya okullarına dönebilmektedirler. Lütfen ameliyattan sonra yıl içinde birkaç kez rutin kontroller için bizi ziyaret etmeniz gerektiğini unutmayın.

Septum deviasyonu ameliyatı sonrası hiç olmadığı kadar rahat bir şekilde nefes alabilecek ve hayat kalitenizi arttırmış olacaksınız.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: