Yeterli Nefes Alamama Sebepleri Neler? Solunum Güçlüğünde Ne Yapmalı?

Eklenme Tarihi: 9/22/2023

 

Burun ameliyatları estetik sebeplerle yapılabildiği gibi, organa yeniden işlevsellik kazandırmak için yani tıbbi gerekçelere dayandırılarak da gerçekleştirilmektedir.

Solunum güçlüğü çekmeniz, yani yeterli nefes alamamanız durumunda yaşam kaliteniz ciddi oranda düşecektir. Geceleri rahat uyuyamayacağız için günlük işlerinizi yapamayacak duruma dahi gelebilirsiniz. “Dispne” olarak da adlandırılan bu rahatsızlığı, akciğerlerinizi tam randımanlı çalıştıramadığınızda soluk alıp verdiğiniz her anı hissetmeniz sayesinde anlarsınız.

Elbette bu sorun pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunlardan birisi de burnunuza ait olabilir. Eğer organın yapısında bir eğrilik, şekil bozukluğu ya da farklı bir problem varsa solunum yaparken güçlük çekersiniz. Bunun yanı sıra, yalnızca estetik kaygılar güdülerek kötü bir şekilde geçekleştirilmiş bir cerrahi operasyon da nefes darlığı yaşamanızın altında yatan faktör olabilir. Türkiye’de en iyi rinoplasti ameliyatlarını gerçekleştiren uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Selçuk İnanlı’nın kliniğine gelerek, burnunuzun detaylı bir muayenesini yaptırabilir ve sorununuza hızlıca çözüm bulabilirsiniz.

Nefes Darlığının Belirtileri Nelerdir?

Nefes darlığı, yani diğer bir tabirle solunum güçlüğü, birçok farklı nedenden kaynaklanabilen bir rahatsızlıktır ve farklı kişilerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Aşağıdaki semptomlardan bazılarını taşıyorsanız muhtemelen siz de bu sorunla yaşıyorsunuz demektir:

  • Hızlı soluk alıp verme.
  • Hırıltılı solunum.
  • Göğüs sıkışması.
  • Kronik öksürük.
  • Balgamda kan.
  • Yorgunluk.

Solunum güçlüğü basitçe, nefes alıp verme sürecinizi tamamlamakta zorlandığınız durumdur. Bu eylemi gerçekleştirirken yaşadığınız güçlük, en belirgin belirtidir. Soluk alıp verme esnasında normalden daha hızlı ve sığ nefes alıyor olabilirsiniz. Bu da vücudunuzun oksijen ihtiyacınızı karşılamaya çalışmasından kaynaklanır.

Ayrıca nefes darlığı çektiğinizde göğsünüzde sıkışma veya baskı hissi yaşayabilirsiniz. Bunun yanında derin nefes almaya çalışmanızda da yetersiz hissedersiniz. Öte yandan bu sorunla uzun süre karşı karşıya kaldığınızda terleme eğiliminde olabilirsiniz. Bu durum da endişe duymanıza, hatta belki panik atak nöbetleri yaşamanıza sebep olabilir. Şiddetli nefes darlığı bazen beraberinde baş dönmesi hissini de getirir.

Burun Eğriliğine Bağlı Solunum Güçlüğü Nedir?

Solunum güçlüğü yaşamanızın sebebi, burun eğriliğiniz de olabilir. Eğer size böyle bir tanı konduysa, burnunuzun içindeki septum (burun boşluğunu ikiye bölen kıkırdak ve kemik duvar) doğal konumunda değil demektir. Yani eğriliği söz konusudur. Bu da soluk alıp vermenizi olumsuz etkiler.

Burun eğriliğinde burun kanallarınızın bir veya ikisi de daralmış olabilir. Özellikle uyurken veya egzersiz yaparken bunu rahatlıkla fark edebilirsiniz. Yine solunumunuz bu sebepten zorlaştığında, artık daha çok ağzınızdan nefes almaya başlarsınız. Bu da ağız kuruluğuna ve farklı ağız sağlığı sorunları yaşamanıza neden olabilir.

 

Burun eğriliği, burun boşluğunun düzgün drenaj olmasına engel teşkil edebilir ve bu da tekrarlayan burun enfeksiyonları geçirmenize zemin hazırlayabilir. Aynı nedenle sinüs baskısı ve baş ağrısı yaşamanız da olasıdır. Bu rahatsızlıklardan biriyle veya birkaçıyla karşılaştığınızda bunları hafifletmek veya tamamen ortadan kaldırmak için cerrahi bir müdahaleyi düşünmeniz gereklidir. Septoplasti, bu gerekçeyle yapılır.

Burun Eğriliğine Bağlı Solunum Güçlüğü Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Burun eğriliğine bağlı solunum güçlüğü tedavisinde kullanılan yöntemler, durumunuzun ciddiyetine ve semptomlarınızın şiddetine göre değişebilir. Hafif bir vaka ise, şikayetlerinizi hafifletmek için ilaç kullanabilirsiniz. Özellikle burun tıkanıklığına ve iltihaplanmaya karşı uzmanınız size burun spreyi veya dekonjestan reçete edilebilir. Ancak ilaç tedavisi, çoğunlukla belirtilerinizin geçici olarak hafiflemesine yardımcı olabilir, burun eğriliği sorununu tamamen düzeltmez.

Burun eğriliğine bağlı sorun yaşadığınızda, derdinize derman olacak cerrahi operasyonun adı septoplastidir. Bu medikal uygulama, yukarıda da bahsedilen, septum adı verilen burun içindeki kıkırdak ve kemik duvarın düzeltilmesini veya yeniden şekillendirilmesini amaçlar. Bunun yanında burun içindeki diğer yapısal sorunları da giderebilir. Gerekli duyulursa sinüzitiniz tedavi edilir. Bu işlemle varsa burun kanamaları, horlama ve uyku apnesi gibi şikayetleriniz de ortadan kaldırılabilir.

Septoplasti estetik amaçla yapılan bir medikal uygulama değildir. Eğer beklentiniz bu yöndeyse ve uzmanınız da onaylarsa, diğer bir cerrahi prosedür olan rinoplasti ile birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Rinoplasti olmadıkça burun şeklinizde dışarıdan, gözle görülür bir değişme olmayacaktır. Nazal septumunuzdaki anormallikleri ortadan kaldırır ve burun tıkanıklığınızı yok eder.

Septoplasti Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Septoplasti, yani septum deviasyonu geçirdiğinizde, sonucun başarıyla ulaşabilmesi biraz da operasyon sonrası süreci nasıl geçirdiğinizle alakalıdır. Uzmanınızın verdiği talimatları titizlikle takip etmelisiniz. Bu uyarıların içerisinde ilaç kullanımı, yara bakımı ve diğer özel gereksinimler bulunur.

Ameliyat sonrası bir süre hafif ağrı ve rahatsızlık yaşamanız normaldir. Bu süreci rahat yönetebilmek adına uzmanınızın önerdiği ağrı kesici ilaçları düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca yine reçete edilen burun spreylerini ve nazal dekonjestanları kullanabilirsiniz. İlk birkaç gün boyunca başınızı yükseltilmiş bir pozisyonda tutmalısınız. Bunu yapmanız, burun şişliğinizi azaltmaya yardımcı olur. Yatakta veya kanepe üzerinde yatarken başınızı yüksekte tutmaya özen göstermelisiniz.

Bunların yanında, uzmanınızın önerdiği şekilde burnunuzun içini temizlemelisiniz. Genellikle burun içindeki kabukları ve fazla mukusu temizlemek için tuzlu su solüsyonları önerilir. Elbette nekahet döneminde ağır egzersizlerden ve aşırı fiziksel aktivitelerden de kaçınmanız önemlidir. Uzmanınızın izin verdiği an ve belli bir süre zarfında hafif yürüyüşler yapmaya başlayabilirsiniz.

Birçok uzmanın sıklıkla üzerinde durduğu bir diğer konu da kolaylıkla tahmin edebileceğiniz üzere sigara ve alkol tüketimidir. Bu kötü alışkanlıklar, iyileşme sürecinizi olumsuz etkileyebilir ve tam iyileşmenin görüleceği süreyi uzatabilir. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi, şiddetli ağrı, kanama veya nefes almada güçlük gibi şikayetleriniz olduğunda hemen uzmanınızla irtibata geçmelisiniz. Siz de solunum güçlüğü yaşıyorsanız, gönül rahatlığıyla hastalarıyla yakın ilişkiler kuran ve sayısız başarılı burun ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Selçuk İnanlı’yı tercih edebilirsiniz. Lütfen iletişim bilgilerimizden bize ulaşın.

PAYLAŞIN: