Fonksiyonel ve Estetik Burun Cerrahisi

Eklenme Tarihi: 3/15/2021

 

Günümüzde en çok tercih edilen plastik cerrahi operasyonlarının başında rinoplasti (estetik burun ameliyatı) gelmektedir. Estetik burun ameliyatı adından da anlaşıldığı üzere, burunlarının şeklinden memnun olmayan hastalara uygulanır. Ancak, estetik burun cerrahisi kadar talep gören bir diğer işlem de fonksiyonel burun cerrahisidir. Fonksiyonel burun cerrahisinde amaç burnun tüm işlevlerinin düzeltilerek hastanın hayat kalitesinin arttırılmasıdır.

Fonksiyonel Burun Ameliyatı Nedir?

Kemik eğriliği, et büyümesi ve bunların sonucunda burun içi darlığı gibi nedenlerle burun tıkanıklığı yaşayan hastalara uygulanan fonksiyonel burun ameliyatına septorinoplasti adı verilmektedir. Fonksiyonel burun ameliyatının odağı, burnun içindeki nefes alma problemlerini çözmektir. Herhangi bir estetik kaygı güdülmediğinden, burnun dış görünümü ile ilgili bir işlem yapılmaz. Bu operasyonun amacı yalnızca hastanın daha rahat ve sağlıklı bir şekilde nefes almasını sağlamaktır. Septum deviasyonu olarak da bilinen, burnun orta kısımlarında yer alan ve soluk almayı güçleştiren eğrilikler bu operasyon sayesinde düzeltilir.

Ameliyat öncesinde, hastalarla yapılan ilk görüşmede burnun iç ve dış yapısı değerlendirilir. Yapılan burun içi değerlendirmede solunuma engel teşkil eden septum deviasyonu, konka hipertrofisi gibi sorunlar olup olmadığına bakılır. Bu aşamada bilgisayarlı burun tomografisi gereklidir. Doğru operasyonla sorunu kökten çözebilmek için detaylı bir değerlendirme yapılması büyük önem taşır.

Ameliyat ortalama 3 saat sürer. Ameliyat sonrasında yeni şeklin korunması, aşırı kanama ve şişmenin engellenmesi ve septumu orta hatta tutarak iyileşmenin sağlanması için bant, silikon plak ve alçı kullanılır. Bunlar, genelde ameliyat sonrası altıncı ya da yedinci günde çıkartılır.

Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Nedir?

Estetik burun cerrahisi, fonksiyonel burun cerrahisinden farklı olarak tamamen estetik amaçlarla uygulanan bir işlemdir. Burun şüphesiz yüzümüzün en çok dikkat çeken bölümüdür. Fazla büyük, asimetrik ya da kemerli bir burun kişinin fiziksel sağlığına zarar vermese bile onu mutsuz edebilir. Bu nedenle rinoplasti günümüzde en sık tercih edilen estetik operasyonların başında gelmektedir. İyi bir rinoplasti ameliyatıyla yüz şeklinize yakışacak, orantılı ve düzgün bir burun elde edebilirsiniz. Rinoplasti, tüm hastalara özel uzun bir değerlendirme sonucu planlanan ve uygulanan bir operasyondur. Her hastanın burun şekli ve beklentileri çok farklıdır, dolayısıyla elde edecekleri sonuçlar da farklı olacaktır. Rinoplasti burnun kemik ve kıkırdak çatısını değiştirerek burna yeni bir şekil verir. Burada amaç, orijinal burun şeklinin izin verdiği en güzel ve en doğal sonuca ulaşmaktır.

Bizim tercih ettiğimiz açık rinoplasti tekniği ameliyat sırasında hekime daha çok hâkimiyet alanı vermektedir. Böylelikle burun septumu ve sorunlu bölgeler rahatlıkla görülür. Yaklaşık 4,5-5 saat süren operasyon, burun delikleri arasında küçük bir dikiş atılarak tamamlanır. Zaman geçtikçe bu dikiş izleri iyice belirsizleşecektir.

Rinoplasti için kız çocuklarında alt yaş sınırı 16 - 17 erkek çocuklarında ise 17 - 18 dir. Biyolojik gelişimleri kadar mental olgunluk beklenir. Ancak hastanın sosyal hayatını ve psikolojisini etkileyecek derecede büyük bir şekil bozukluğu söz konusuysa ameliyat daha erken gerçekleştirilebilir.

Kısaca rinoplasti ve septoplasti arasındaki temel fark, rinoplastinin burnun dış görünümünü, septoplastinin ise iç yapısını değiştirmek amacıyla uygulanmasıdır. İki operasyon gerekli durumlarda kombine edilerek uygulanabilmektedir. Ancak ameliyat sonuçlarınızdan memnun olmak için gerçekçi beklentilere sahip olmalısınız.

Eğer siz de estetik ya da fonksiyonel burun ameliyatı olmayı düşünüyorsanız ve konsültasyon, tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: