Septoplasti Tedavisi: Prosedür ve İyileşme Süreci

Eklenme Tarihi: 1/13/2023

 

Septoplasti Prosedürü Hangi Durumlarda Uygulanır?

Septum deviasyonu burundan nefes almada zorluğa neden olan ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilen, kalıtsal ya da sonradan meydana gelen darbeler nedeniyle meydana gelen eğrilik oalrak tanımlanmaktadır. Septoplasti ise iki burun deliğini ayıran duvarın düz olmadığı bir durum olan septum deviasyonunu iyileştirmek için uygulanan cerrahi bir prosedürdür.

Prosedür sırasında burun deliklerinin içine bir kesi yapılır ve septum deviasyonu düzeltilerek yeniden şekillendirilir. Bazı durumlarda, nefes almayı iyileştirmek için konkalar (burun içinde havayı nemlendirmeye ve filtrelemeye yardımcı olan küçük yapılar) gibi ek yapılar da değiştirilebilir veya çıkarılabilir. Septoplasti, alanında uzman kbb doktorları tarafından genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 1-2 saat sürer. İyileşme süresi ise kişiye göre değişir, ancak çoğu hasta bir veya iki hafta içinde normal faaliyetlerine dönebilmektedir.

Septoplastinin, burnun şeklini veya görünümünü değiştirmek için kullanılan cerrahi bir prosedür olan rinoplastiden farklı olduğunu unutmamak önemlidir. Rinoplasti, septum deviasyonunun düzeltilmesini de içerebilir, ancak odak noktası öncelikle prosedürün kozmetik yönüdür.

Septoplasti Hangi Hastalıkların Tedavisi için Tercih Edilir?

Septoplasti tedavisi öncelikle, bir dizi semptoma neden olabilen septum deviasyonunu tedavi etmek için tercih edilir. Burundan nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı veya tıkanıklığı, tekrarlayan sinüs enfeksiyonları, burun kanaması, yüz ya da baş ağrısı, horlama veya uyku apnesi septoplasti tedavisini gerektiren problemlerdir.

Septoplasti, alerjisi ve astımı olan bireylerin semptomlarının iyileştirilmesine de yardımcı olmaktadır, çünkü septum deviasyonu, havanın burun kanallarından geçmesini zorlaştırarak sağlık koşullarını daha da kötüleştirebilir. Bu da iltihaplanma ve tahrişe yol açabilir. Septoplasti operasyonu genellikle sinüs cerrahisi ya da rinoplasti gibi diğer prosedürlerle birlikte gerçekleştirilir. Bu, ameliyatın sonucunu en iyi seviyeye çıkarmak ve hastaya mümkün olan en iyi sonuçları sağlamaya yardımcı olur.

Septoplasti Operasyonu Kimler İçin Uygundur?

Septoplasti genellikle burundan nefes almada zorluk, burun tıkanıklığı, tekrarlayan sinüs enfeksiyonları, burun kanaması, yüz ağrısı veya baş ağrısı gibi önemli semptomlara neden olan septum deviasyonu olan bireyler için önerilir. Semptomları hafif olan ve burun spreyleri veya diğer ilaçlar gibi diğer tedavilerle etkili bir şekilde yönetilebilen bireyler için tipik olarak önerilmez. Belirli tipte burun polipleri veya tümörleri olan ya da daha önce burun ameliyatı geçirmiş kişiler de septoplasti için iyi bir aday olamazlar. Kontrolsüz diyabet, yüksek tansiyon ya da kanama bozuklukları gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan bireyler, komplikasyon riskinin artabilme olasılığı nedeniyle operasyona içn uygun olmayabilirler.

Septoplastiden fayda görüp görmeyeceğinizi belirlemenin en iyi yolu, burnunuzu muayene edebilecek, size semptomlarınız hakkında sorular sorabilecek ve en iyi tedavi şeklini önerebilecek bir kulak burun boğaz uzmanına (KBB uzmanı) danışmaktır.

Septoplasti İşleminin Ardından İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

İşlemden sonra cerrahınız kanamayı kontrol etmeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olmak için burnunuzun içine burun tıkacı yerleştirir ve ağrı ya da herhangi bir rahatsızlığı yönetebilmek için ilaç reçete eder.

Ameliyattan hemen sonra gözlerinizin ve burnunuzun etrafında bir miktar şişlik ve morluğun yanı sıra burun tıkanıklığı hissedebilirsiniz. Bu gibi komplikasyonlar normal olmakla birlikte genellikle kısa süre içinde etkisini yitirmektedir. Kanama riskini azaltmak için ameliyattan sonraki ilk birkaç gün eğilmekten kaçınmanız gerekir. Bu konuda cerrahınız kendinize nasıl bakacağınız ve ameliyat sonrası ilk ziyaretinizi ne zaman yapacağınız konusunda size özel talimatlar verecektir. İyileşme sürecini kolaylaştırmak için burun içi nemli olmalıdır. Bu nedenle doktorunuzun, reçete edeceği burun spreyi ya da merhemi düzenli olarak kullanmanız önemlidir.

Septoplasti operasyonundan sonra ağır kaldırmak, yorucu egzersiz faaliyetlere başlamak, burundaki kan akışını artırıp kanama veya şişmeye yol açabilecek herhangi bir aktiviteyi gerçekleştirmek son derece sakıncalıdır.

İyileşme süreci her hasta için farklıdır ancak genel olarak birkaç hafta sürer ve ameliyatın sonucunun tam olarak gözlemlenebilmesi birkaç ay sürebilir. Cerrahınızın talimatlarını dikkatle takip etmeniz ve iyileşme süreciyle ilgili herhangi bir endişenin olması halinde kendisine bildirmeniz önemlidir.

Septoplasti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Septum deviasyonu önemli ölçüde burun tıkanıklığına neden olarak bir veya her iki burun deliğinden nefes almayı zorlaştırabilir. Septoplasti prosedürü, septumu düzelterek daha iyi hava akışı sağlar ve nefes almayı kolaylaştırır.

Septoplasti; burun tıkanıklığı, tekrarlayan sinüs enfeksiyonları, burun kanaması, yüz ağrısı ve baş ağrısı gibi septum deviasyonunun neden olduğu diğer semptomların azaltılmasına yardımcı olur. Septum deviasyonu olan bireylerin çoğu horlar ya da uyku apnesi yaşar. Septoplasti, bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olarak uyku kalitesini ve bununla birlikte genel yaşam kalitesini artırır.

Septoplasti tedavisi burun görünümünü iyileştirir ve özgüveni artırmaya yardımcı olur. Yüksek başarı oranına sahip bir prosedür olan septoplasti, aynı zamanda uygun maliyetli bir tedavi seçeneğidir. Burnu enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getiren ve septumu düzelterek sinüs enfeksiyonları ya da  diğer komplikasyon risklerini en aza indiren operasyon, yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: